Vader, moeder, zoon en dochter Pasvan

Mantelzorgers verdienen óók ondersteuning

Vader, moeder, zoon en dochter Pasvan hebben een hechte band. Deze is verdiept toen bekend werd dat vader Ludwig de ziekte Alzheimer heeft en afhankelijk is van mantelzorg. Samen met onder meer thuiszorg van Omring kunnen zij hem de juiste zorg bieden. En wordt ook moeder Shukriya ontlast.

Vanzelfsprekend

Dochter Nurcan: “In principe zorgt onze moeder voor onze vader. Mijn broer Ibrahim en ik helpen haar waar het kan en voor zover onze eigen gezinssituatie dit toelaat. We doen dit met liefde voor onze ouders, ze zijn er nog en ze hebben vroeger ook voor ons gezorgd. Wij vinden dit vanzelfsprekend. Maar het is niet altijd makkelijk. Mijn vader kan geen minuut alleen blijven. Dat betekent dat mijn moeder aan huis gebonden is, als niemand anders aanwezig kan zijn. Maar ook zij heeft haar afspraken en behoefte aan momenten van rust.”

Familie Pasvan over mantelzorg

Respect

Moeder Shukriya: “Vanuit onze cultuur – wij zijn Irakese Turken – hebben we veel respect voor oudere mensen. Zoons blijven in het vaderlijk huis als zij trouwen, zodat zij voor hun ouders kunnen zorgen als die zorg nodig gaan hebben. Of de zoon laat een woning of kamer bouwen boven op het vaderlijk huis. En het is normaal dat een oudere tante of oom in huis komt wonen als dat nodig is. Dit was vroeger in Nederland ook gebruikelijk. Andersom heeft onze familie in Irak weer veel waardering voor hoe de zorg in Nederland is georganiseerd. Dat de huisarts langskomt als je belt en er mensen aan huis komen om te helpen.”

Ondersteuning

Nurcan: “Toen mijn vader de diagnose kreeg, hebben mijn broer en ik alle zorg van buitenaf geregeld. ’s Ochtends en ’s avonds komt de thuiszorg om hem medicatie te geven en hem te wassen en verschonen. Ook gaat hij vijf dagen per week naar de dagbesteding: ze halen hem op en brengen hem thuis. De huishoudelijke hulp (via Buurtdiensten – red.) is ook heel welkom. In Irak hebben we een gezegde, dat vrij vertaald luidt: ‘De zieke is niet ziek, de verzorger is ziek’. Ofwel de mantelzorger is degene die het misschien wel het zwaarst heeft. Dus alle ondersteuning is vooral heel fijn voor onze moeder. Even de handen vrij. Zij heeft dat nodig, want zo veel zorgen voor een ander is intensief. Het enige wat prettig zou zijn, is dat als zij eens een avondje weg wil, wij beschikbaar zijn. ”

Familie Pasvan

Overleggen

Zoon Ibrahim: “Het gaat om de zorg voor onze vader, maar het ontlasten van onze moeder is net zo belangrijk. Samen met mijn zus proberen we haar zo goed mogelijk te ondersteunen. Als ze hulp nodig heeft of een afspraak buiten de deur heeft, dan overleggen we wie langs kan gaan. We helpen in de verzorging, zoals naar de wc gaan en als het nodig is, hem te verschonen. We helpen bij de administratieve zaken en gaan samen boodschappen doen. Onze moeder loopt met een rollator, dus zij kan niet veel meenemen. Binnenkort krijgt onze vader een rolstoel, dat is fijn. Dan kunnen we eens een rondje buiten lopen met hem. Nu gaat dat niet.”

Houvast

Nurcan: “We zijn ontzettend dankbaar voor alle hulp van buiten die we krijgen. Het maakt het ook mogelijk om onze moeder mee op vakantie te nemen. Onze vader verblijft tijdelijk op een locatie van Omring, waar hij alle benodigde zorg krijgt. Ons geloof sterkt ons hierin en geeft houvast: het is niet altijd makkelijk en ook emotioneel soms zwaar. Maar we kunnen op elkaar én de thuiszorg terugvallen, dat maakt het haalbaar en fijn om te kunnen doen.”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker