Kleinschalig wonen met dementie

Persoonlijke aandacht prioriteit in het Koggenlandhuis

Als ouders ouder worden, neemt ook vaak de zorgvraag toe. Neem bijvoorbeeld beginnende dementie. Uw vader of moeder is soms even de draad kwijt, maar op andere momenten is hij of zij juist weer helemaal helder. Terwijl de zorgvraag toeneemt, is het des te belangrijker dat uw vader of moeder zich thuis, veilig en gehoord voelt op de goede dagen. Ook in een woonzorglocatie.

Precies daarom hecht Omring grote waarde aan het creëren van een huiselijke woonomgeving waar ruimte is voor het vervullen van persoonlijke wensen van de bewoners. Het Koggenlandhuis in Midwoud is daar een mooi voorbeeld van.

Kleinschalig wonen

Naast de twintig huurappartementen met zorg dichtbij, welke ideaal kunnen zijn voor echtparen waarvan één van de twee dementerende is, zijn er ook vier kleinschalige woongroepen met dagelijkse zorg. In één van die vier groepen woont mevrouw Wijbenga (79) sinds maart vorig jaar.

Op de deur van haar privé-kamer hangen foto’s van haar, haar oude boerderij en haar lievelingshond Tijgertje. Het zorgt voor een stukje herkenbaarheid en een gevoel van thuis. Daarnaast woont mevrouw met vier andere bewoners, met wie zij elke dag koffie drinkt, eet en verschillende activiteiten onderneemt. De bewoners kennen elkaar dus goed onderling. Als haar wordt gevraagd of ze het naar zin heeft, begint ze flink te glimlachen.

Koggenlandhuis mevrouw Wijbenga met dochter

Persoonlijke aandacht

Dochter Anja bevestigt dat haar moeder echt met plezier in het Koggenlandhuis woont. “We wilden heel graag een kleinschalige woonzorglocatie. Wij vinden het belangrijk dat er aandacht en ruimte is voor persoonlijke aandacht en dat is hier echt fantastisch gelukt”, zegt Anja.

Zo mogen de bewoners elke dag zelf aangeven wat zij willen eten. “De gekste dingen komt op tafel, maar de bewoners vinden het heerlijk. Laatst zei een bewoner: ‘We hebben het gevoel dat we weer gehoord worden’. Dat is een prachtig compliment voor ons”, laat verzorgende Anja Vijn weten.

Koggenlandhuis overzicht woonkamer

Woonassistenten voor individuele activiteiten

De meeste mensen vinden het nog steeds het prettigst om warm te eten op de middag, maar er is één meneer die liever ’s avonds warm eet. Ook dat wordt dan geregeld. “We hebben sinds kort een woonassistent op de groepen, van 15:00 tot 20:00 uur. Dat geeft echt ruimte om individueel iets met de bewoners te ondernemen en nog meer te luisteren naar de persoonlijke wensen van onze cliënten”, zegt Anja Vijn.

Zo besteden ze bij het Koggenlandhuis veel aandacht aan ieders persoonlijke ochtendritueel. “Wij vinden dat een belangrijk moment van de dag. Als iemand namelijk lekker opstaat is dat een goed begin van de dag. Grote kans dat iemand zich dan de hele dag lekker, vrolijk en goed voelt.”

Zo houdt mevrouw Wijbenga er van de dag op haar gemak te starten. “We maken haar eerst wakker en laten haar dan nog even een half uurtje liggen. Dan kan zij even rustig wakker worden en helpen we haar daarna met opstaan en aankleden. Kleine moeite, groot plezier!”

Koggenlandhuis mevrouw Wijbenga met verzorgende Anja

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker