Vrijwilliger Luuk Veurink

‘Dat blije gezicht als de marktkoopman de bewoner groet…’

Elke woensdagmorgen meldt vrijwilliger Luuk Veurink zich bij Omringlocatie De Zeester in Den Helder om wat tijd door te brengen met één van de cliënten. Met zijn 71 jaar zou je misschien denken dat Luuk pas vrijwilliger is geworden na zijn pensioen van de Koninklijke Marine, maar niets in minder waar. Luuk is al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij Omring en vervult de rol nog elke week met heel veel plezier.

‘Ik begon in de jaren negentig als kerkvrijwilliger. Ik bracht cliënten van Den Koogh naar het pastorale uurtje. Gewoon even samen zijn, samen wat zingen en gedichten lezen. Van het één kwam het ander; ik ging kerkdiensten voor, maakte bestaande liturgieën geschikt voor de dienst en kleedde de liturgietafel aan’, vertelt Luuk.

Luuk is ook behulpzaam geweest bij meerdere avondvierdaagsen en speelde – samen met zijn zoon – zelfs een keertje sinterklaas. ‘Dat was een heel leuke ervaring. Het was op de PG-afdeling van Den Koogh en de bewoners reageerden allemaal erg enthousiast. Dat ik dit met mijn zoon Wessel mocht doen, was de kers op de taart’, blikt Luuk terug.

In de genen

Het vrijwilligerswerk zit Luuk in de genen. ‘Wij kregen dat van huis uit gewoon mee. Als een buur hulp nodig had, dan hielp je. En toen er een aflossing nodig was voor de kerk, werd mij dat gevraagd en daar zei ik uiteraard “ja” tegen.

Hoogtepunt

Ik heb een keertje in De Zeester voor oud-marine onderofficieren een soort onderofficierenclub georganiseerd een mooi diner, helemaal in de stijl van de marine. Ik heb zelf bij de marine gewerkt en kon via mijn netwerk aan wat posters komen en materiaal om de tafels mooi te dekken. De bewoners hebben intens genoten; ze beleefden herinneringen opnieuw. Je zag de mensen opbloeien. Het was een feestje om dit te mogen organiseren.’

Vrijwilliger Luuk Veurnink

Huidige vrijwilligerswerk

Nu is de woensdagmorgen het vaste vrijwilligersmoment van Luuk bij De Zeester. ‘Dan heb ik overleg met de vrijwilligersbegeleider en de fysiotherapeut om te kijken wie van de bewoners echt even toe is aan een verzetje of juist wat beweging nodig heeft. Want we hebben hier duo-fietsen en dan ga ik met twee bewoners een stukje fietsen. Dat is goed voor de beweging.

Maar ook voor de geest. Want dan gaan we bijvoorbeeld even naar de markt. En dat blije gezicht dan als de noten- of groenteboer de bewoner groet. Of als hij of zij een oude bekende tegenkomt. Dat is onbetaalbaar…’

Luuk sluit af: ‘Ik zou dan ook echt tegen iedereen willen zeggen: overweeg je je aan te melden als vrijwilliger, doe het dan vandaag nog! Met een klein gebaar kun je iemand echt uit zijn of haar isolement halen. Dat zijn onbetaalbare momenten. Je maakt er zoveel mensen blij mee en daarmee geef je jezelf dus ook weer een fijn gevoel. Het is mooi en dankbaar werk!’

Wil jij net als Luuk een rol van betekenis spelen in het leven van iemand die dat nodig hebben? Word dan vrijwilliger bij Omring! Denk aan leuke vrijwilligersfuncties als tuinier, klusjesman, chauffeur, keukenhulp of maatje in de wijk. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Tanja den Bak; per mail via Tanja.denBak@omring.nl of telefonisch via 06 – 413 488 84.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker