de perfecte match

Vrijwilliger Mirjam en cliënt Marijke

Als je als cliënt van Omring in aanmerking komt ‘Vrijwilliger in de wijk’ is het wel zo fijn als je een goede klik hebt met die vrijwilliger die wekelijks tijd met je door komt brengen. Nou, die klik is er tussen Marijke Zaadstra (68) en vrijwilliger Mirjam Scholten (69). Als die twee samen zijn, staan de mondjes niet stil!

Marijke is helaas zo goed als aan bed (of bank) gekluisterd vanwege de ziekte Multiple Sclerose. Zij heeft nog een hele lieve man thuis, maar zo nu en dan is het wel fijn om even een ander gezicht te zien en een ander gesprek te voeren.

Perfecte vrijwilligersmatch

En daar komt Mirjam in beeld. Zij is vrijwilliger voor Omring en is door coördinator vrijwilligers José Geense met Marijke gematcht. Inmiddels komt Mirjam ongeveer een jaar bij Marijke over de vloer.

“Ik ben inmiddels drie jaar vrijwilliger bij Omring. Hiervoor was ik vrijwilliger bij steunpunt Zorg voor Welzijn, waar ik mensen ondersteunde bij rouw en verlies. Dit bestaat helaas niet meer, dus ik ben op zoek gegaan naar iets anders. Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor iemand en zeker als het gaat om verlies. Marijke verliest ook: haar gezondheid”, vertelt Mirjam, die ongeveer om de week een paar uurtjes bij Marijke op bezoek gaat.

vrijwilliger

Sociale contacten

Marijke: “Toen de wijkverpleegkundige van Omring vroeg of ik het fijn zou vinden als er een vrijwilliger langs zou komen, stond ik daar direct voor open. Ik ben een sociaal mens en houd van contact. En de thuiszorg heeft gewoon geen tijd voor een kletspraatje en een uitgebreide bak koffie. Dus ik vond het een goed idee!”

“We hebben gewoon veel raakvlakken. We zijn even oud, hebben allebei kinderen en kleinkinderen. Daarbij hebben we beiden gestudeerd. Dus we hebben ook echt iets om over te praten”, zegt Marijke enthousiast.

Mirjam haakt in: “Ja hoor, we bespreken de wereldproblematiek, maar ook privézaken. Eigenlijk komt alles aan bod.”

Zonde van de tijd
Doen de dames ook wel eens iets anders dan kletsen? “Nee, eigenlijk niet. Mirjam heeft wel eens voorgesteld om een spelletje te doen, maar dat vind ik zonde van de tijd”, lacht Marijke.

José vult nog aan: “Mirjam is er ook om de partner van Marijke een beetje te ontlasten. Marijke heeft 24/7 zorg nodig en dan is het wel fijn als hij ook even de deur uit kan om wat tijd voor zichzelf te nemen.

Het is dus ook wel belangrijk dat we een goede match maken; beide partijen moeten zich helemaal op hun gemak voelen. We matchen echt zorgvuldig, want niet elke vrijwilliger past bij elke cliënt, maar eigenlijk gaat het vrijwel altijd goed als wij twee mensen aan elkaar voorstellen.”

Waardevol
Zowel Marijke als Mirjam is ontzettend blij met de match. “Ik vind het vooral fijn dat ik mijn eigen baas kan zijn. Ik hoef me, behalve aan mijn afspraak met Marijke, niet aan regeltjes te houden. We doen waar we samen zin in hebben en dat voelt fijn”, zegt Mirjam. Marijke: “En ik ben blij met het contact met Mirjam. Mijn wereldje wordt toch steeds kleiner en dan is het gewoon heel fijn om zo om de week weer even iemand anders te zien en weer een verhelderend gesprek te kunnen voeren.”

Wil jij ook graag iemand blij maken met je aanwezigheid? Meld je dan vandaag nog aan voor Vrijwilliger in de wijk of woonzorglocatie bij Omring!

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker