Onafhankelijke cliëntondersteuner aan het woord

Zo lang mogelijk prettig blijven wonen, dat wil toch iedereen? Maar waar en hoe? En wat moet je daar allemaal voor regelen? Die vraag leeft bij veel mensen, merkt Sanne Veen, onafhankelijk cliëntondersteuner. 

Laatst heb ik tijdens een van mijn huisbezoeken een ouder echtpaar gesproken dat nadacht over een aanleunwoning. Met pijn in hun hart voelden zij zich genoodzaakt om te verhuizen. Uit ons gesprek bleek dat ze niet op de hoogte waren van de diensten, welzijnsoplossingen en zorg die zij thuis konden krijgen. Zoals huishoudelijke hulp, personenalarmering, een woningscan en een traplift. Ook waren zij verrast dat er zo veel zorg en behandelingen aan huis mogelijk zijn. Na ons gesprek heb ik de keuze uiteraard bij hen neergelegd en uiteindelijk besloot het echtpaar in hun eigen huis te blijven wonen. 

Is het wel zo verstandig dat we iedereen maar zo lang mogelijk thuis willen laten wonen? Dit is ook een vraag die ik regelmatig hoor van collega's en cliënten. En waar leg je de grens dan? Wanneer is het niet meer verantwoord om iemand zelfstandig thuis te laten wonen, ondanks alle mogelijkheden die er zijn?

Zelf vind ik dat deze grens voor iedereen anders ligt. Er zal per persoon gekeken moeten worden wat de mogelijkheden zijn en welke vorm van diensten, zorg, welzijn en wonen het beste past. Dit moet altijd in samenspraak met de mensen om hem of haar heen, want zij spelen daar ook een rol bij. Als onafhankelijk cliëntondersteuner kunnen mijn collega's en ik hier goed in begeleiden door een gesprek met de familie en de cliënt aan te gaan en de opties te bespreken. Bovenaan mijn lijstje staat in elk geval: prettig wonen is je thuis voelen! En als ik daarbij kan helpen, dan doe ik dat ontzettend graag. 

Heeft u vragen of wilt u advies? Dan staan mijn collega's en ik voor u klaar. U kunt contact opnemen via onderstaand mailadres of telefoonnummer voor het maken van een afspraak. We komen graag bij u thuis of we maken een afspraak bij ons op kantoor om uw situatie te bespreken. 

Sanne Veen,
Zorgconsulent en Cliëntondersteuner
zorgconsulent@omring.nl
088 - 206 82 06

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker