Zorgen is al jaren haar hobby. Interview met Omringer Mary Leijen (75)

Zorgen is al jaren haar hobby. Interview met Omringer Mary Leijen (75)

Interview Omringer Mary Leijen (75 jaar)

Gisteren vierde Omringer Mary Leijen haar 75e verjaardag. En ze werkt nog met veel plezier in het thuiszorgteam Anna Paulowna. Werkzaam zijn in de zorg op deze leeftijd, waar je soms ook aan leeftijdsgenoten zorg verleent, dat is best bijzonder. Een interview met Mary.  

Naar eigen zeggen is zorgen al jaren haar hobby. Aan de telefoon klinkt een energieke en enthousiaste Mary. Werken in de zorg doet ze al zeker 53 jaar. Mary, moeder van twee zoons en een trotse oma, startte in september 1981 als invalkracht in de thuiszorg in Wieringen, toen nog bekend als het Groene Kruis. Sindsdien is de thuiszorg haar werkplek gebleven.
In de afgelopen 39 jaar heeft ze wijken in de hele Noordkop gehad, van Den Helder tot Anna Paulowna en Wieringermeer. Werken in de zorg heeft ze altijd met plezier gedaan. De omgeving kent Mary op haar duimpje en met haar autootje rijdt ze met gemak vanuit haar woonplaats Schagen overal naartoe waar ze nodig is.  

De woonzorglocaties van Omring, heb je daar ook gewerkt? 

“Ik ben net een zwerfhond, op locatie werken past niet bij mij”, aldus Mary. “Nee, laat mij maar in de wijk werken. Ik ben 13 jaar geleden wel even gestopt wegens een nekhernia, maar zodra het weer kon, was ik weer terug op de werkvloer. Tot het overlijden van mijn man, nu tien jaar geleden, werkte ik als verpleegkundige. Daarna als verzorgende IG in team Anna Paulowna en sinds twee jaar als helpende plus.”  

Heb je altijd in de zorg gewerkt? 

Mary: “In Enkhuizen deed ik de opleiding tot verpleegkundige en daarna heb ik altijd in de zorg gewerkt. Aan het begin van mijn loopbaan in 1968 ook in de kraamzorg, bij het consultatiebureau en later in het ziekenhuis, maar mijn hart ligt bij de ouderenzorg. In 1973 werd ik bij het ziekenhuis ontslagen omdat ik zwanger was. Dat ging toen nog zo. Maar ik heb in die tijd erna ook mijn moeder verpleegd tot haar overlijden. 
En in mijn toenmalige woonplaats Breezand wisten veel mensen wie ik was, zodat er wel eens een beroep op me werd gedaan. Eigenlijk ben ik in die periode thuis gewoon doorgegaan met mijn werk.” 

Wat is de grootste verandering in je werk geweest in de afgelopen jaren? 

Mary: "Het werken met computers, dat vind ik wel een verandering. Ik ben er niet zo heel goed in, maar gelukkig krijg ik hulp van collega’s uit het team of van ICT. Dat is fijn, vooral als er iets veranderd is, en ik uit de systemen gegooid word. Toen ik begon, werkte ik met drie boekjes in de thuiszorg, een voor elke wijk.” Dat was de tijd dat alles met de hand werd genoteerd. Ook was het toen rustig met cliënten in haar wijk. Mary: “Er was spreekuur, maar daar kwam niet altijd iemand op af.” 

Afgelopen jaar werd het werken ook anders door de coronapandemie. “Dan werk je je hele dienst met een mondkapje op, dat was wel wennen”, zegt Mary. “Maar het is nou eenmaal zo.”  

 ​​​​​Hoe lang denk je te blijven werken? 

Mary: Misschien is het aan het einde van dit jaar wel mooi geweest. Dan moet ik ook weer verschillende certificaten halen en dan ben ik bijna 76 jaar.  

Wat doe je naast je werk bij Omring? 

Mary: ‘Ik ben al 35 jaar actief voor De Zonnebloem. Ik zat 12 jaar lang in het bestuur, maar nu ga ik alleen nog mee met uitjes en vakantieweken die hopelijk straks weer kunnen plaatsvinden. In 25 jaar tijd ben ik totaal 70 weken mee geweest met De Zonnebloem. Daarnaast pas nu tijdens de lockdown op mijn kleinkinderen, zodat hun ouders kunnen werken. Voorheen was ik ook jarenlang EHBO’er bij evenementen en ook bij de EHBO zat ik in het bestuur. Met bestuurswerk ben ik na 30 jaar helemaal gestopt, het werd tijd voor de volgende generatie om dat stokje over te nemen. En ik heb ook nog zwemlessen met gehandicapten gedaan.”  

Koninklijke onderscheiding

En last but not least; op de particuliere ambulance in Breezand, het dorp waar ze 48 jaar had gewoond, was Mary ook 12 jaar lang in touw. Voor haar vrijwilligerswerk heeft Mary een koninklijke onderscheiding gekregen.  Als er iemand met een enorm zorghart is, dan is Mary het wel. 

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Mary!

 

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker