Opleiding voor anderstaligen in de ouderenzorg van start!

Omringer Naomi van der Horst

Mensen die nog niet voldoende de Nederlandse taal beheersen maar wel geïnteresseerd zijn in de zorg, kunnen vanaf 3 februari 2020 een nieuwe opleiding voor Helpende/Verzorgende IG in de ouderzorg volgen op het Horizon College in Hoorn. Omring, het Horizon College en WerkSaam gaan een samenwerking aan om anderstaligen hiervoor op te leiden.

Het blijkt dat er steeds vaker anderstaligen solliciteren op opleidingsplekken in de zorg. De sollicitant zou het vaak cognitief aan moeten kunnen, maar heeft een achterstand op taal. Tamara de Rie, Adviseur vakontwikkeling Omring: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze samenwerking, omdat we met deze kruisbestuiving op een hele mooie manier in kunnen spelen op de krapte van de arbeidsmarkt.’

Opleiding met praktijkonderwijs
Er is plek voor 25 studenten. De verwachting is dat er na een jaar 20 studenten doorstromen naar een BBL plek binnen de zorgorganisaties. Omring zorgt voor de stageplekken aan de studenten binnen dit traject. Ook Stichting Niko en woongroep Samen hebben enkele stageplekken beschikbaar gesteld. Tamara de Rie: ‘De studenten gaan in het eerste jaar drie tot vier dagen per week naar school en lopen dan ook stage bij Omring waarbij ze de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen. Vanaf het tweede leerjaar gaan de studenten leren en werken waarbij ze één dag per week naar school gaan en hun eigen inkomen verdienen'.

De opleiding duurt in totaal drie jaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de Nederlandse taal. In het eerste jaar is er vooral aandacht voor burgerschap,  Nederlands en basiskennis voor de zorg. In tweede en derde jaar wordt verdieping gegeven op onderwerpen als basiszorg, anatomie en pathologie etc. Frank Sitaram, opleidingsmanager Horizon College: ‘Dankzij deze combinatie worden de leerlingen klaargestoomd om in de praktijk goede zorg te kunnen verlenen’.

Anderstaligen
Onder anderstaligen valt iedereen die de taal nog niet voldoende beheerst om een opleiding in het Nederlands te volgen. Het gaat om anderstaligen die al dan niet uitkeringsgerechtigd zijn en die, indien voor hen van toepassing, de inburgering hebben gedaan.

Meer informatie
Wil je meer meten over deze opleiding? Kijk dan op www.werkenbijomring.nl of neem gerust contact op met Tamara de Rie via tamara.derie@omring.nl.

Opleiding voor anderstaligen in de ouderenzorg van start! (def)

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker