Expositie ‘Zeg het met kunst’ bij Omringlocatie Lindendael

Expositie Afasie atelier

‘Zeg het met kunst’ is een expositie met verhalen van mensen met afasie. De expositie is van 29 april tot en met 28 juni 2024 te bezichtigen bij Omringlocatie Lindendael. 

In de tentoonstelling is van alles te zien: gedetailleerde potloodportretten, figuratieve tekeningen, eigen interpretaties van bekende kunstwerken en lijntekeningen gemaakt met pen.

Bij de schildersezel tekent Jan J. Laan met houtskool twee handen. “Moeder”, wijst hij. En dan, zoekend naar woorden, komt zijn verhaal eruit. Na zijn ongeluk heeft hij afasie, een taalstoornis waardoor hij moeizaam praat. “Ik kan niet meer werken. Mensen zeiden: ga weer schilderen”, vertelt hij, beetje bij beetje. “Daar heb ik vroeger een opleiding in gehad. En nu doe ik het weer.” De handen op het schilderij zijn van zijn overleden moeder, die in zijn kunst voortleeft.

Afrikaanse boom

“De docent geeft goede tips”, vindt cursist Florence Obol-Dadel. Zij heeft gewerkt aan een Afrikaanse boom bij zonsondergang. “Vroeger tekende ik veel. Maar toen ik kinderen kreeg, had ik daar geen tijd meer voor. Ik vind het leuk om het nu weer te doen.” “Ze is heel creatief ”, zegt haar zoon Ferdi, die zijn moeder na de cursus ophaalt. “Ik ben heel trots op haar. En fijn dat ze een nuttige ochtend heeft gehad.” Zijn moeder knikt stralend. “Ik ben blij!”

"Het doet niet alleen wonderen voor het zelfbeeld maar ook voor het beeld dat familie van hen heeft. Deelnemers zijn echt trots."

In het afasie Atelier bij Omring locatie Lindendael werken mensen met afasie elke maandagmorgen aan hun kunstzinnige vaardigheden. Dat heeft een stimulerend effect op hun communicatieve vaardigheden“Wat deze mensen delen is dat ze zich mondeling minder goed kunnen uiten, en door met kunst bezig te zijn, hebben ze een manier om hun gedachten, gevoelens en ideeën kenbaar te maken” zegt logopedist Laura Bas. “Docent Hilde Schaap geeft les in tekenen, schilderen en boetseren. Ze helpt deelnemers met de ontwikkeling van hun technische vaardigheden. Hoe mooi is het om nieuwe talenten in jezelf te ontdekken? Dat heeft impact op het zelfvertrouwen. Familie is oprecht verbaasd dat hun vader of moeder dit werk maakt. Het doet niet alleen wonderen voor het zelfbeeld maar ook voor het beeld dat familie van hen heeft. Deelnemers zijn echt trots.” 

Blauwe Schuit en Marline Fritizius

In 2012 is het Afasie Atelier opgericht in Lindendael, een samenwerking die ontstond na contact tussen de afdeling logopedie, Kunst- en Cultuurcentrum De Blauwe Schuit en de Stichting Marline Fritizius. Vanuit De Blauwe Schuit werd docent Hilde Schaap gekoppeld aan dit project, om mensen met afasie les te geven. De cursisten hebben afasie als een gevolg van een beroerte of ongeluk. Bij afasie is het taalcentrum in de linkerhersenhelft verstoord. Het is voor de deelnemers van het atelier dan ook lastig om zich te uiten via taal. Kunst is dan een fijne manier om gevoel, emoties of hun verhaal te laten zien. 

“Er is nog ruimte voor meer cursisten, iedereen is welkom. We gunnen het mensen zo!”

Hilde Schaap en Laura Bas zien niet alleen vooruitgang op kunstzinnig vlak. Kunst helpt ook bij het herstel van de fijne motoriek en de verbetering van het ruimtelijk inzicht. Ook worden aandacht en concentratie getraind. Vaardigheden die nodig zijn bij het voeren van een gesprek. “Er is nog ruimte voor meer cursisten, iedereen is welkom. We gunnen het mensen zo!”, zegt Laura.

Adres: Koepoortsweg 35, 1624 AB Hoorn. Openingstijden: ma t/m vrij van 8.00 uur tot 19.00 uur, za-zo van 9.00 uur tot 19.00 uur. Het afasie atelier is gratis toegankelijk dankzij de subsidie van de Stichting Marline Fritizius. Het atelier vindt plaats op de maandagochtenden. Interesse? Neem dan contact op met Laura Bas via behandelcentrum@omring.nl

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker