Omring trots op eerste groep ‘anderstaligen’ die zorgdiploma behaalt

Gediplomeerden zorgopleiding voor anderstaligen

De groep anderstalige leerlingen die begin 2020 hun zorgopleiding startte bij Omring heeft hun diploma behaald. Maar liefst vijftien studenten behaalden hun diploma Verzorgende IG of Helpende Plus. Een prestatie van formaat, want de leerlingen kregen tijdens hun zorgopleiding ook extra begeleiding in de Nederlandse taal en werkcultuur. De gediplomeerden hebben allemaal een vast contract gekregen bij Omring.

Gediplomeerde student Sheryl Salvatierra vertelt: ”In februari 2020 ben ik gestart met de opleiding. Ik zat in een groep met studenten uit de hele wereld. Uit Vietnam, China, Japan, Eritrea, Syrië, Turkije. We kregen extra taallessen om ons Nederlands te verbeteren. Er zijn zoveel mensen net als ik die graag in de zorg willen werken, maar die een laag taalniveau hebben. Daarom vind ik het geweldig dat de opleiding voor anderstaligen er nu is. Omring geeft mij de sleutel. Hiermee kan ik in de zorg werken. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Ook adviseur vakontwikkeling Tamara de Rie is enthousiast: “Als ik naar de ontwikkeling kijk van de deelnemers van drie jaar geleden naar de professionele collega’s die ze nu zijn, dan ben ik ontzettend trots. Trots op hun doorzettingsvermogen en dat van de begeleiders. We hebben nu vijftien nieuwe collega’s in de zorg waar het zo hard nodig is”.

Goede samenwerking
De opleiding wordt op dit moment nog volledig gecoördineerd door Omring. Tamara de Rie: “We hebben daarbij een goede samenwerking met het Horizon College op het gebied van het onderwijs en met WerkSaam voor het aanbrengen van een deel van de studenten.” Inmiddels is ook Woonzorggroep Samen aangesloten bij dit opleidingstraject. Ook zij vinden het belangrijk dat deze groep de kans krijgt om in de zorg te komen werken.

Reguliere opleiding
De meerwaarde van de eigen zorgopleiding voor anderstaligen is voor Omring duidelijk. Tamara de Rie: “Wat we willen is dat dit mooie traject een vervolg krijgt in de hele regio. Dan is het niet meer een initiatief van een of twee enthousiaste zorgorganisaties. Het zou wat ons betreft een regulier opleidingstraject in de regio moeten worden.” Omring onderzoekt daarom binnen het regionale samenwerkingsprogramma van zorgorganisaties naar mogelijkheden om van deze opleiding een reguliere gezamenlijke opleiding te maken. Het mes snijdt met deze opleiding namelijk aan twee kanten: deze groep mensen kan de arbeidsmarkt betreden én het tekort aan zorgpersoneel kan op deze manier een klein beetje worden verlicht.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker