Mantelzorg

Mantelzorg verlenen kan intensief zijn. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven en mogelijkheden om u hierbij te ondersteunen. Op deze pagina leest u nuttige tips, adviezen en ondersteuning voor de mantelzorger. 

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is de onmisbare zorg die wordt verleend aan een dierbare in de directe omgeving. Vaak zijn het familieleden, vrienden of kennissen die mantelzorg verlenen. De zorg kan variëren van het doen van boodschappen, regelen van zaken tot het verlenen van medische zorg.

Meer informatie:

Wanneer ben je mantelzorger?

Als u regelmatig zorg verleent aan iemand in uw naaste omgeving die hulpbehoevend is, bent u een mantelzorger. Dit kan zowel emotionele als praktische hulp zijn. 

Wat doet een mantelzorger?

Een mantelzorger is niet alleen een zorgverlener maar vaak ook een rots in de branding voor de zorgontvanger. Naast persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken, vervullen zij vaak een coördinerende rol in het contact met zorginstanties en bieden zij een luisterend oor en emotionele steun. 

Wat mag een mantelzorger wel of niet doen?

Een mantelzorger mag in principe alle hulp en zorg leveren wanneer de zorgvrager daarom vraagt of toestemming voor geeft. Dit geldt ook voor medische handelingen. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Is het in uw situatie noodzakelijk om medische handelingen uit te voeren? Laat u dan goed voorlichten en vraag eventueel of een zorgprofessional kan meekijken. Het is altijd belangrijk om uw eigen grenzen te bewaken. Worden er handelingen verwacht waar u zich niet prettig bij voelt? Bespreek dit dan met de zorgontvanger of zorgverleners en onderzoek of een andere invulling mogelijk is. Hierbij geldt het andersom ook: zijn er handelingen of taken die u graag zelf zou willen (leren) uitvoeren? Bespreek dit met de zorgprofessional. Omring biedt mogelijkheden om u dit te leren.

Wat is het verschil tussen een mantelzorger en vrijwilliger?

Het verschil tussen mantelzorger en vrijwilliger ligt vaak in de mate van betrokkenheid en de relatie met de zorgontvanger. Het verschil is dat een mantelzorger altijd een persoonlijke band heeft met de zorgvrager voor de zorgvraag ontstond. Een vrijwilliger niet, die komt juist vanwege de zorgvraag in beeld. Dit is altijd het geval.

Financiële hulp

Vervangende zorg

Als u als mantelzorger zelf ziek wordt of om andere redenen niet in staat bent om zorg te verlenen, kunt u mogelijk een vergoeding krijgen voor vervangende zorg. Deze kosten worden niet standaard gedekt door de basisverzekering, maar sommige aanvullende verzekeringen bieden wel dekking voor deze kosten. Controleer daarom uw polisvoorwaarden om te zien of u recht heeft op deze vergoeding. Als dit niet het geval is, kunt u ook kijken of de persoon voor wie u zorgt een aanvullende verzekering heeft die deze kosten dekt.

Betaling uit persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft zelf zorg kan inkopen. Dit budget kan ook worden gebruikt om naasten te betalen voor de zorg die zij verlenen. Het is echter belangrijk om te voldoen aan bepaalde voorwaarden en de afspraken vast te leggen in een zorgovereenkomst. 

Reiskostenvergoeding

Veel mantelzorgers maken kosten voor reizen naar de persoon voor wie ze zorgen. In sommige gevallen kan de gemeente een deel van deze kosten vergoeden, bijvoorbeeld voor mantelzorgers met een bijstandsuitkering. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie over deze vergoeding.

Mantelzorgwaardering door gemeente

Verschillende gemeenten bieden mantelzorgwaarderingen aan als blijk van waardering voor de inzet van mantelzorgers. Dit kan bijvoorbeeld een financiële beloning of een attentie zijn. De initiatieven variëren per gemeente. Raadpleeg de website van uw gemeente om te achterhalen welke vormen van erkenning en ondersteuning zij aanbieden.

Dubbele kinderbijslag bij zorg voor een ziek kind

Als u thuis voor een ziek kind zorgt dat intensieve zorg nodig heeft, kunt u in aanmerking komen voor extra kinderbijslag. Deze extra bijdrage is bedoeld ter ondersteuning van de kosten voor de opvoeding en verzorging van het zieke kind. U kunt deze extra kinderbijslag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Tips voor de mantelzorger

Als mantelzorger staat u dag in dag uit klaar voor een geliefde, vriend of familielid die zorg nodig heeft. Natuurlijk doet u dit met alle liefde. Tegelijkertijd kan het ook zeer veeleisend zijn en kunnen er momenten zijn dat u de zorg als zwaar ervaart. Daarom is het van cruciaal belang om goed voor uzelf te zorgen. Met onderstaande tips ontvangt u hiervoor een paar handvatten.

  • Neem regelmatig pauzes: zorg ervoor dat u tijd neemt om te rusten en op te laden;
  • Vraag om hulp: wees niet bang om hulp te vragen aan familieleden, vrienden of professionele zorgverleners. Het is belangrijk om waar mogelijk de zorgtaken te delen en niet alles alleen te dragen;
  • Informatie inwinnen: verdiep in de aandoening of situatie van de zorgontvanger om beter voorbereid te zijn op de zorgtaken;
  • Zoek steun: praat met andere mantelzorgers of sluit aan bij een mantelzorgondersteuningsgroep. Het delen van ervaringen en het krijgen van steun van anderen in dezelfde situatie kan erg waardevol zijn;
  • Blijf gezond: zorg goed voor uzelf door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen;
  • Communiceer: houd open communicatielijnen met de persoon voor wie u zorgt en met andere betrokkenen. Bespreek uw behoeften, grenzen en eventuele zorgen die u heeft;
  • Plan vooruit: probeer zo veel mogelijk vooruit te plannen en maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen en ondersteuningsmogelijkheden via Omring, gemeente en verzekering. Dit kan helpen om stress te verminderen en de zorgtaken beter te organiseren;
  • Geniet: probeer ondanks de uitdagingen ook te genieten van de positieve momenten die de zorg met zich meebrengt.

Zorgconsulent Omring biedt ondersteuning aan mantelzorger

Voor Edith was het heel fijn dat zij een vast aanspreekpunt had binnen Omring. ‘Als je telkens naar een loket moet bellen en constant de situatie uit moet leggen als je een vraag hebt, word je vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Nu konden wij Nikki gewoon bellen en dat gaf veel rust.’

Lees het hele verhaal

Mantelzorger

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker