VR-bril zorgt voor afleiding tijdens wondverzorging

VR bril tijdens wondverzorging

Wondverzorging kan heel ongemakkelijk en zeer pijnlijk zijn. Afleiden kan dan een oplossing zijn en met de inzet van de VR-bril lijkt dat heel goed te lukken.

Annemiek Groot-Hin, gespecialiseerd verpleegkundige wond en stomazorg bij Omringlocatie Het Baken in Hoorn, heeft samen met een collega de VR-bril inmiddels bij drie cliënten ingezet. "En wat ons betreft doen we dat veel vaker", zegt zij enthousiast.

VR-brillen uit de kast

Annemiek: "Een cliënt van ons die uit het ziekenhuis kwam vertelde dat ze deze techniek in het ziekenhuis gebruikten waar hij net vandaan kwam en hij had er heel goede ervaringen mee. Toevallig had Omring nog twee VR-brillen liggen en dachten we: waarom zouden wij dat niet ook proberen?"

Bij deze cliënt werd de wondverzorging dus voortgezet met het gebruik van de VR-bril. "We zetten de bril op en geven de cliënt even de gelegenheid om in de film te komen. Dit is bijvoorbeeld een film over leeuwen in Zuid-Afrika en de cliënt ziet de leeuwen dan langs lopen. Door de bril ervaart de cliënt de film alsof hij er zelf onderdeel van uitmaakt. ‘Ik zit gewoon tussen de leeuwen’, riep hij enthousiast. Ondertussen beginnen wij vast voorzichtig met het verband los te halen voor we met de pijnlijke handelingen aan de slag gaan. Tegen de tijd dat we daaraantoe zijn, zit de cliënt vaak al zo in de film, dat hij nauwelijks nog ervaart wat wij aan het doen zijn", vertelt zij.

Verrassend resultaat

Bij een tweede cliënt moest dood weefsel als gevolg van een decubituswond weggesneden worden. "Normaal gebruiken we lidocaïnespray ter verdoving, maar dat is best zware pijnmedicatie. Deze mevrouw wilde de bril ook wel proberen. Natuurlijk moest ze even wennen, maar al snel zat ook zij zo in de film, dat toen we eenmaal klaar waren, zij verbaasd was over het grote deel weefsel dat we verwijderd hebben. Zonder dat zij er echt pijn van heeft ervaren."

Mijn gedachten waren volledig afgeleid van de wondverzorging en ik heb dan ook nauwelijks pijn ervaren

"De bril nam mij mee naar plekken waar ik zelf geweest ben en dat was ontzettend fijn om te ervaren. Mijn gedachten waren volledig afgeleid van de wondverzorging en ik heb dan ook nauwelijks pijn ervaren", aldus de cliënt.

Per cliënt een andere ervaring

"En heel eerlijk, bij de derde cliënt werkte het minder goed; die kon zich niet overgeven aan de VR-bril en bleef dus onze handelingen voelen. Het zal per cliënt getest moeten worden of het werkt. Maar áls het werkt, is het zowel voor de cliënt als voor ons een heel fijne methode."

"Want", zo zegt Annemiek, "wij worden ook niet afgeleid door een cliënt die pijn ervaart. We kunnen veel sneller en adequater werken. Dus het is voor beide partijen een heel fijne innovatie, die wat mij betreft zeker breder ingezet mag worden."

Het gebruik is ook relatief eenvoudig. De bediening van de bril wijst zich vanzelf en de cliënt heeft meestal maar kort de tijd nodig om er aan te wennen.

 

Wat is Virtual Reality (VR)?

VR is een technologie die steeds vaker in de zorg wordt ingezet bij pijnbestrijding. Wanneer iemand een VR-bril opzet, bevindt diegene zich in een virtuele wereld. Je kunt bijvoorbeeld een video of film kijken of een spel spelen. Daardoor is iemand afgeleid van de behandeling en dat werkt pijn bestrijdend.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker