Dankzij bloedsuiker meten met sensor zijn zere vingers verleden tijd

Dankzij bloedsuiker meten met sensor zijn zere vingers verleden tijd2

Geen dagcurves meer met 4 prikmomenten op één dag.

Meer regie voor cliënten met diabetes type 2, stabielere bloedsuikers en geen zere vingers door prikken: de voordelen van de glucose sensor in de thuiszorg zijn groot. Wijkverpleegkundige Patricia Floris: “Dankzij deze manier van meten hebben we meer tijd om andere cliënten te helpen.”

“Bij oudere cliënten met diabetes type 2 prikten we regelmatig een dagcurve”, vertelt Patricia. “Ouderen kunnen wisselende bloedsuikers krijgen als ze bijvoorbeeld een infectie hebben of als ze bepaalde medicatie moeten gebruiken. Daar willen behandelaren zicht op houden.” Maar niet iedere cliënt kan die vingerprikjes zelf uitvoeren. “Bijvoorbeeld omdat ze trillerig zijn. Voor een dagcurve moeten we dan op één dag 4 keer bij ze langs.”

 

Sensor meet bloedsuikerwaarde continu
Met de glucose sensor is dat niet meer nodig. Patricia: “Cliënten krijgen een sensor in de bovenarm die 14 dagen blijft zitten en continu de bloedsuikerwaarde meet. Als ze de sensor 3 à 4 keer op een dag scannen met hun telefoon – een heel makkelijke handeling – hebben we een overzicht van de voorafgaande 24 uur.” En dat biedt veel voordelen. “Met stip op 1 staat dat cliënten niet meer in hun vinger hoeven te prikken. Ik hoor vaak terug hoe fantastisch ze dat vinden. Die vingerprikjes doen ze meestal al jaren, daar hebben ze last van. Het doet pijn.”

 

Meer eigen regie
De sensor geeft cliënten bovendien meer eigen regie. “Als ze zich niet helemaal fit voelen, kunnen ze tussendoor even kijken”, vertelt Patricia. “Dan zien ze of hun bloedsuiker te hoog of te laag is. En kunnen ze bijvoorbeeld wat eten. Met een vingerprikje deden ze die check echt niet.” Bij diabetes type 2 is leefstijl heel belangrijk. “Een van mijn cliënten had vaak een hoge bloedsuikerwaarde. Hij bleek regelmatig pizza te eten, wat de bloedsuiker enorm laat stijgen. Daar ga je het dan over hebben. Ook bewegen heeft een positief effect. Dat cliënten nu zelf op een makkelijke manier elk moment hun waarden kunnen checken, geeft ze houvast om met een gezonde leefstijl bezig te zijn.”
 

Verborgen lage bloedsuikers
Ook de kwaliteit van zorg is verbeterd. Patricia: “Een vingerprikje is een momentopname, dan mis je toch dingen. Sinds we de sensor gebruiken zijn veel verborgen lage bloedsuikers naar boven gekomen. Vooral ’s nachts kunnen cliënten zo’n hypo hebben. Eén cliënt kon dankzij de sensor zelfs tijdig naar het ziekenhuis. Zo werd erger voorkomen. Bij andere cliënten paste de behandelaar de avonddosering aan. Zo kunnen we de medicatie beter afstemmen, cliënten zijn stabieler. Ze hebben meer kwaliteit van leven.”
 

Tijd voor andere cliënten
Voor de verpleegkundigen speelt de sensor tijd vrij om andere cliënten te helpen. “Het scheelt enorm veel zorginzet”, zegt Patricia. “Voor één dagcurve al een uur. In deze tijd van gebrek aan zorgpersoneel en een toenemende zorgvraag is dat enorme winst. Maar het allermooist vind ik het enthousiasme van onze cliënten. Ze zijn echt heel blij met de sensor.”
 

De inzet van de glucose sensor in de thuiszorg is een ‘good practice’ van Omring en zorgverzekeraar VGZ. Oftewel een voorbeeld van ‘zinnige zorg’: bewezen en succesvolle voorbeelden van goede zorg tegen lagere kosten. Daar zijn we trots op!

Afbeelding van Abbott

Afbeelding van Abbott

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker