Hersenen die informatie niet goed verwerken

Dementie (o.a. Alzheimer en Korsakov)

Merkt u dat u of een van uw naasten erg vergeetachtig wordt? Blijf niet met vragen zitten en neem contact op met Omring. De wijkverpleegkundige komt vrijblijvend bij u thuis voor een gesprek om de situatie in te schatten en kan voor u de juiste hulp regelen. Bijvoorbeeld van een gespecialiseerd thuiszorgteam of een team van gespecialiseerde therapeuten. Omring heeft ook gespecialiseerde casemanagers die onder andere mantelzorgers begeleiden en ondersteunen. Verhuizen is vaak niet nodig, maar als dat wel moet dan heeft Omring diverse woonvormen voor mensen met dementie.

Hoe kunt u dementie herkennen?

Mensen met (beginnende) dementie hebben last van een of meer van de volgende symptomen:

  • Geheugenstoornissen
  • Moeite met praten, lezen of schrijven (afasie)
  • Moeite met dagelijkse handelingen, zoals koffie zetten (apraxie)
  • Moeite met het herkennen van voorwerpen (agnosie)
  • Aandachts- of concentratieproblemen

In een latere fase kan er sprake zijn van:

  • Verstoord tijdsbesef, namen en gezichten vergeten
  • Dwalen en de weg kwijtraken
  • Stemmings- of gedragsveranderingen

In totaal zijn er zo’n vijftig vormen van dementie, waaronder Alzheimer en Korsakov.

Wat kan Omring voor u doen?

Een van de problemen waar mensen met (beginnende) dementie mee kampen is dat ze zelf wel in de gaten hebben dat er iets aan de hand is, maar ze vinden het moeilijk om dat toe te geven. Dat is zonde, omdat er vaak al ondersteuning en begeleiding mogelijk is in de eerste fase. Zowel voor degene met dementie als voor naasten. Wacht niet, maar plan een vrijblijvende afspraak met een wijkverpleegkundige in uw buurt.

Mantelzorgers
Ook voor mantelzorgers is het soms moeilijk om de stap te zetten en hulp te vragen. Is die stap eenmaal gezet, dan is er vaak opluchting. Omring begeleidt u daarbij en luistert naar uw wensen en behoeften. Want ook in uw situatie is er passende zorg.

Meer over mantelzorgondersteuning 

Thuis wonen als u dementie heeft
Heeft u dementie en woont u zelfstandig, dan staat een Omring wijkverpleegkundige voor u klaar. Omring heeft in ieder thuiszorgteam zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in de verzorging van mensen met dementie. Dat betekent dat er een klein team van speciaal opgeleide zorgmedewerkers bij u komt om zorg te verlenen. Daarnaast zijn er gespecialiseerde casemanagers om onder andere mantelzorgers en naasten te ondersteunen en begeleiden.

Thuiszorgteam bij u in de buurt

Dagbehandeling
Ervaart u geestelijke of lichamelijke klachten? Dan kunt u een of meerdere dagen per week terecht op onze dagbehandeling. U krijgt de benodigde behandelingen van bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist. Daarnaast kunt u meedoen aan onze dagbesteding waarbij u deel kunt nemen aan allerlei activiteiten en mensen kunt ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens de gezamenlijke lunch. Als u niet op eigen gelegenheid kunt komen, wordt u opgehaald en thuis gebracht. 

Overzicht locaties met dagbehandeling

Behandelteam
U kunt voor specifieke problemen ondersteuning krijgen van het Behandelteam. Dit team bestaat uit een ergotherapeut, logopedist en een fysiotherapeut. Deze therapeuten zijn gespecialiseerd in ouderenzorg, chronische ziektes, lichamelijke beperkingen en dementie. Ze geven advies aan u en uw naasten en ze werken nauw samen met de casemanagers.

Meer informatie over het Behandelteam

Bij Omring wonen als u dementie heeft
Is het niet meer mogelijk om thuis te wonen, dan kunt u verhuizen naar een zorgappartement of woongroep op een Omringlocatie. Een zorgappartement is geschikt voor mensen met lichtere vormen van dementie. Heeft u een zwaardere vorm van dementie? Of een specifieke vorm van dementie, zoals Alzheimer of Korsakov? Dan zijn er op diverse locaties van Omring kleinschalige woongroepen. 

Overzicht woonzorglocaties

Wat kost dementiezorg?

De kosten die u voor dementiezorg betaalt zijn afhankelijk van de zorg, ondersteuning en woonvorm die u kiest. De kosten worden soms volledig vergoed en soms betaalt u een eigen bijdrage, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw indicatie.

Meer informatie over kosten en vergoedingen

Zo regelt u dementiezorg

1.

Neem contact op met Omring via 088 – 206 89 10 of service@omring.nl om uw situatie te bespreken.

2.

Er kan een zorgprofessional bij u thuis komen om te bespreken welke zorg er precies nodig is en regelt de indicatieaanvraag.

3.

Zodra de indicatie is afgegeven ontvangt u de gewenste zorg thuis of op een Omringlocatie. 

‘Bert is weliswaar mijn maatje niet meer, maar nog wel mijn lieve man’

Ans de Vries (69) vertelt over hoe het is nu haar man Bert (73) Alzheimer heeft. Hoe ze vreselijk van hem houdt. Nog steeds na al die jaren. En dat ze daarom tot het einde voor hem wil zorgen. Maar ook hoe moeilijk het is als ze elke nacht drie keer uit haar slaap wordt gehaald terwijl ze doodop is. En hoe blij ze dan is met de hulp van het dementieteam van Omring.

Lees hier het verhaal van Ans de Vries

Mevrouw De Vries met een wijkverpleegkundige

“We zijn elkaars grootste steunpilaar bij het zorgen voor mama”

Als je moeder rond haar 52ste Alzheimer krijgt, dan komt je wereld helemaal op zijn kop te staan. Femke Borst-Braas (30) en Martina Braas (26) vertellen openhartig over hun twijfels, zorgen, onderlinge band en mooie momenten. “Mijn hoofd zegt ‘het is goed dat ze niet meer lijdt’, mijn hart zegt ‘ik ben wel mijn moeder kwijt’. En die twee strijden nu met elkaar. Het is ook nog zo onwerkelijk. Voor mijn gevoel kan ze zo met mijn vader komen aanrijden”, vertelt Femke, de oudste zus, twee weken nadat haar moeder aan Alzheimer is overleden.

Lees het verhaal van Femke en Martina

Femke en Martine Braas

Brochure ‘Ik heb er geen woorden voor’

Mensen met dementie verliezen vaak hun taalvaardigheid en grip op hun gedachtegang door veranderingen in de hersenen. Als naaste is het belangrijk dat je blijft communiceren. Maar hoe doe je dat? Hoe voer je een gesprek? In de brochure ‘Ik heb er geen woorden voor’ staan twaalf praktische adviezen voor het communiceren met mensen met dementie. De adviezen zijn beschreven vanuit de beleving van de persoon met dementie. De brochure is een initiatief van de Landelijke Werkgroep Logopedie en Dementie en is ontstaan vanuit de visie en ervaring van logopedisten werkzaam in de ouderenzorg.

Bekijk de brochure ‘Ik heb er geen woorden voor’

dementie brochure

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker