Fiks besparen door gezamenlijke inkoop

Omring en De Zorgcirkel doen samen boodschappen

Twee zorgorganisaties doen elke dag hun best om de cliënten kwalitatief goede en lekkere maaltijden te presenteren. Twee inkoopafdelingen die elke week vergelijkbare bestellingen doen bij verschillende leveranciers. Waarom zouden zij dit niet samen doen om flink geld te besparen? Omring en De Zorgcirkel zijn met elkaar om tafel gegaan en tot een prachtige en - vooralsnog - unieke samenwerking gekomen.

Door samen in te kopen, stijgt het inkoopvolume en kan de leverancier tegen gereduceerd tarief leveren. Omring bespaart bijvoorbeeld een kleine zeven procent op het voedingsbudget. Daarnaast wordt er door de leverancier jaarlijks een bonus uitgekeerd die na het derde jaar oploopt. Hoe langer de samenwerking duurt, hoe meer de samenwerking oplevert.

Ruimte voor eigen wensen

Ook voor De Zorgcirkel levert de gezamenlijke inkoop een flinke besparing op. ‘Wij hebben iets andere getallen dan Omring en dat komt omdat wij eigen afspraken hebben met de leverancier. Ondanks de samenwerking is er ruimte voor eigen wensen. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk om eigen leveringstijden te hanteren’, voegt René van Elferen, manager facilitair bedrijf en gastvrijheid van De Zorgcirkel, toe. De Zorgcirkel heeft een eigen productiekeuken, terwijl Omring onder andere volledige maaltijden afneemt.

Cliënt profiteert

Het bespaarde budget is nu beschikbaar voor andere zaken. René Sassen, manager inkoop bij Omring: ‘De organisatie kan zelf beslissen waar dat geld aan wordt uitgegeven. Misschien aan kwalitatief betere matrassen, meer personeel of meer entertainment/uitjes. Feit is dat de besparing ten goede komt van de cliënt.’

Want ondanks de grotere inkoop mag dat niets afdoen aan de kwaliteit van de producten. ‘De kwaliteit moet onverminderd hoog blijven. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat speciale voeding, zoals sondevoeding, nog altijd apart bij een specialistische leverancier ingekocht wordt’, voegt René Sassen toe.

Samenwerken is iets van alle tijden. Er bestaan al verschillende samenwerkingsverbanden en beide organisaties bundelen al de krachten om te kijken wat er verbeterd of vernieuwd kan worden in de geriatrische revalidatiezorg. Hierop voortbordurend ontstond het idee voor een gezamenlijke voedingsinkoop.

Vanuit de twee organisaties werd een projectteam samengesteld dat op zoek ging naar een geschikte leverancier die aan beider wensen kon voldoen tegen een scherpe prijs. Uiteindelijk hebben de twee zorgorganisaties op basis van kwaliteit, prijs en korting/bonussysteem een keuze gemaakt.

Volgens beide René’s is deze samenwerking een goede basis voor meerdere gezamenlijke projecten. Van Elferen: ‘We willen ditzelfde traject ook gaan toepassen op een gezamenlijke inkoop van bijvoorbeeld incontinentiemateriaal, hulpmiddelen en zelfs het wagenpark.’

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker