Omring Magazine

Wonen zoals thuis

Een half jaar geleden opende het nieuwe woonzorgcentrum Sorghvliet in Andijk de deuren. De bewoners genieten er van een zelfstandig en volwaardig appartement. Naar eigen behoefte kunnen ze hun medebewoners ontmoeten voor een spelletje, om samen te koken of televisie te kijken.

Wat zijn de huidige wensen waaraan een woonzorglocatie moet voldoen? Omring heeft geluisterd naar de behoeften van bewoners en gekeken naar moderne technologieën en mogelijkheden. Sorghvliet in Andijk is één van de eerste complexen die zijn opgeleverd volgens ideeën van deze tijd. Het telt 32 lichte tweekamerappartementen, inclusief eigen badkamer en klein keukentje. “Met een aparte woonkamer en slaapkamer bootsen we de thuissituatie beter na. Dit bevordert de zelfstandigheid”, aldus locatiemanager Sjon Kuipers. Bewoners richten hun appartement met de eigen meubels en spullen in. In Sorghvliet wonen met name mensen met dementie in verschillende stadia, overige bewoners hebben een complexe zwaardere zorgbehoefte. “In principe kun je hier blijven wonen, omdat wij ook de verpleegkundige zorg op ons kunnen nemen. Dit idee geeft rust.”

Meer vrijheid

De ruime appartementen geven meer vrijheid om het leven zelf in te richten: “Het blijkt dat je hiermee bewoners behoedt voor snelle achteruitgang. Ook ervaren ze het zelf als plezieriger om de keuze te hebben al dan niet anderen op te zoeken of in het eigen appartement te blijven. Daarbij zien we inmiddels leuke contacten ontstaan.” Want voor de gezelligheid en de sociale contacten is er per groep van acht bewoners een ontmoetingsruimte en een buurtkeuken met kookeiland ingericht. Samen met de woonassistent worden er maaltijden bereid, waarbij iedereen zich kan aansluiten: “Sommige bewoners nemen het heft graag in handen en bereiden de hele maaltijd. Mét hulp van anderen die er graag bij zijn en de aardappels schillen of de boontjes doppen. Leuk om te zien hoe dit met elkaar gebeurt.” Regelmatig spelen de bewoners spelletjes of gaan samen wandelen: “Ontroerend om te zien hoe de ene bewoner de andere in rolstoel voortduwt. Ook het duofietsen met de dagbestedingscoach is in trek.”

Op afstand monitoren

De verhuizing was dan wel een hele operatie, maar het ging door de goede organisatie van een leien dakje: “We hebben in twee dagen, met één dag pauze ertussen, alle bewoners verhuisd. Zeker voor bewoners met dementie kan zo’n verandering van woonruimte verwarrend zijn. Dus we hadden een dubbel team verzorgers en nachtdiensten ingepland om iedereen gerust te stellen.” In het nieuwe Sorghvliet is gebruik gemaakt van moderne technologieën om de veiligheid van de bewoners te monitoren, indien nodig. “Na overleg met de bewoner en/of de familie kunnen wij beeldsensoren inzetten voor de nachtelijke uren. Voorheen werd er tijdens de nachtdienst gecontroleerd in de kamer zelf, maar dat kwam de slaap en de privacy natuurlijk niet ten goede. Nu stellen we een virtuele zone in. Mocht de bewoner ’s nachts uit bed gaan, dan ontvangen wij een melding. Stapt de bewoner na bijvoorbeeld tien minuten weer in bed, dan weten we dat alles in orde is. Maar mocht er iets aan de hand zijn, dan kunnen wij direct reageren.” Hetzelfde technologiesysteem kan worden gekoppeld aan het polsalarm. Dit is handig voor bijvoorbeeld mensen gaan dwalen. Er zijn in het complex herkenningspunten gemaakt met foto’s uit de omgeving van Andijk. De kleuren zijn gebaseerd op de thema’s IJsselmeer en landbouw, dus met name blauwe en bruin-paarse tinten. “Wij krijgen fijne reacties van de Sorghvliet-bewoners. Ze vinden het een fijne woonplek en kunnen, door meer actief te zijn, voldaan de dag afsluiten.”

Onlangs zijn ook locaties De Brink (Julianadorp) en Schuttehof (Texel) geopend naar deze moderne ideeën van wonen en zorgen. Binnenkort volgt de opening van Het Gezinspaviljoen (Bovenkarspel). Interesse om te wonen in één van onze woonzorglocaties? Klik op onderstaande button en vul het formulier in om meer informatie te ontvangen. 

Interesselijst

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker