‘Een ritje op de duofiets, daar worden we beiden vrolijk van’

Het verhaal van vrijwilliger Tom

Debby Maas (51), bewoonster van Lindendael, geniet elke week volop van een ritje op de duofiets met vrijwilliger Tom Snoeij (43). “We praten over vanalles, zien veel en genieten volop van de natuur,” zegt Debby. Omring Magazine fietst met dit bijzondere duo mee.

Vrijwilliger Tom maakt wekelijks met verschillende bewoners van Lindendael een rit op één van de twee aanwezige duofietsen. “Debby staat me elke vrijdagmiddag klokslag één uur op te wachten,” zegt Tom. “Ze staat echt te trappelen, wil dolgraag op pad.”

De twee fietsen altijd dezelfde route naar de binnenstad van Hoorn: langs het IJsselmeer, door het Julianapark (‘daar mag je eigenlijk niet fietsen, maar dat doen we toch’) en weer terug via de Roode Steen, waar steevast een kopje koffie wordt genuttigd. “Het is een heel mooie route en er valt van alles te zien en beleven,” zegt Debby. “Je ziet de seizoenen veranderen. Afgelopen winter lagen er grote ijsschotsen in het IJsselmeer en nu varen er allerlei bootjes. Dat is mooi om te zien.” Debby is in de ban van de natuur. “Ik houd van alles wat groeit en bloeit,” zegt ze. “Soms stappen we even af om een bloem vast te pakken of er even aan te ruiken. Vooral fluweelzachte bloemen vind ik prachtig.”

“Debby is een vrolijke, energieke vrouw,” vertelt Tom. “Juist daarom geniet ze zo van onze wekelijkse fietstocht. We zijn lekker in beweging en onderweg praten we over van alles en nog wat. Als we wat meer tijd hebben, gaan we soms ook nog even de stad in, winkels kijken.”

Waardering en dankbaarheid

Tom geniet net zoveel van de wekelijkse fietstocht als Debby. “Het werk als vrijwilliger is voor mij bijzonder waardevol,” zegt Tom. “Jarenlang werkte ik in de ICT-branche. Ik raakte uitgeschakeld doordat ik meerdere malen depressies kreeg. Langzaam maar zeker ben ik er weer uit gekrabbeld. Om weer wat ritme op te doen, ben ik drie jaar geleden aan de slag gegaan als vrijwilliger, bij verschillende organisaties. Zo schaak ik met iemand, geef ik computerles en verzorg ik de cursus Digisterker in Bibliotheek Hoorn. Waar deelnemers leren omgaan met online diensten van overheden. Het vrijwilligerswerk bezorgt me veel plezier en een goed gevoel over mezelf. Het is gewoon fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. De waardering en dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt, zijn niet in woorden uit te drukken.”

Vrijwilliger Luuk Veurink

Om de dag een wandeling

“Ik ben niet iemand die goed kan stilzitten,” zegt Debby. “Naast het fietsen maak ik om de dag een wandeling, met weer een andere vrijwilliger.” Debby woont wegens omstandigheden in Lindendael, maar laat ook graag haar handen wapperen. “Zo werk ik in het restaurant. Ik heb jaren in de catering gewerkt dus op die plek voel ik me helemaal thuis. Je bent lekker bezig en ontmoet veel mensen. Ook help ik mee in de linnenkamer.”

“Het is mooi om te zien hoe Debby binnen Lindendael haar weg heeft gevonden,” zegt Tom. “Ze is relatief jong en graag bezig. Ik merk dat ze het fietsen echt nodig heeft. De buitenlucht, de beweging en de aanspraak doen haar zichtbaar goed. En mij ook. Een ritje op de duofiets, daar worden we allebei blij van.”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker