Hoorn, april 2019 - Supermarktketen Deen en zorgorganisatie Omring hebben de handen ineengeslagen om ouderen in West-Friesland gezonder te laten eten. Ze komen hiervoor elke maand samen met nieuwe acties en activiteiten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is dermate enthousiast over de aanpak dat hij deze samenwerking landelijk als goed voorbeeld noemt.

DEEN en Omring zijn eind januari met hun samenwerking gestart om ouderen te stimuleren gezond te eten. “Juist bij het ouder worden is het van groot belang om te letten op je voeding. Voldoende inname van eiwitten om spiermassa te behouden is belangrijk, net als kleinere porties eten om niet te zwaar te worden”. Zegt Petwin Verkerk van Omring. 

De bedachte acties om dit te bereiken zijn praktisch. Omring heeft via haar eigen magazine een kortingsvoucher onder ouderen verspreid, waarmee zij van 1 t/m 23 maart 25 procent korting kregen op groente en fruit in alle Deen-supermarkten. Een nieuwe kortingsactie is in de maak. Daarnaast organiseren de twee West-Friese partners bijeenkomsten voor ouderen waarin zij vertellen wat de nut en noodzaak is van gezond eten.

“Ook gaan we op 3 en 11 april met ouderen op safari in een supermarkt”, aldus Verkerk. “Op deze safari krijgen ouderen van een diëtiste opdrachten die hen helpen om de goede keuzes te maken voor het schap.” De supermarkt-safari’s vinden in de DEEN in Bangert Oosterpolder in Zwaag plaats. Per keer mogen er tien ouderen meedoen. Zij mogen zich hiervoor aanmelden via de website www.omring.nl of via 088-2068910. Bij grote animo volgen meer safari’s.

De gezamenlijke aanpak is minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid opgevallen. Zijn ministerie stimuleert via het zogenoemde Pact voor de Ouderenzorg initiatieven om de ouderenzorg te verbeteren. Met name gericht op preventie. Namens De Jonge noemde Erik Gerritsen, secretaris-generaal van zijn ministerie, de samenwerking van Omring en DEEN gistermiddag publiekelijk als voorbeeld hoe het moet. Juist de niet-alledaagse samenwerkingen tussen een commercieel bedrijf en een zorginstantie ziet de bewindsman als relevant voor de toekomst. Gerritsen hief DEEN en Omring op het schild in Nieuwegein, waar driehonderd organisaties – zoals ziekenhuizen, welzijn- en vrijwilligersorganisaties – met elkaar in gesprek gingen over gezonde voeding en ouderen. DEEN en Omring lieten daar met een workshop zien hoe ook zij zo’n samenwerking kunnen starten om senioren gezonder te laten eten.