Dossier geld

Regel het nu voor later

Een nieuw huis. Een uitvaart van een dierbare. Het zijn belangrijke momenten in het leven. Dan wil je het zo goed mogelijk geregeld hebben, ook financieel. Drie experts geven handige tips. “ Zorg dat je voorbereid bent. Dat zorgt voor veel gemoedsrust.”

Steun de starters

Mark Heemskerk
Makelaar bij Jongewaard Heemskerk Makelaars

“De huidige huizenmarkt is vooral lastig voor starters”, vertelt Mark Heemskerk van Jongewaard Heemskerk Makelaars. “Daarom zien we dat ouders of grootouders graag een handje helpen. De ‘jubelton’ is de meest voorkomende manier. Met deze regeling kun je een belastingvrije schenking doen van maximaal € 106.671,- aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Dit geld moet worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis.” Per 1 januari 2023 wordt het maximale bedrag verlaagd tot € 27.231,-. Een jaar later zal de regeling helemaal verdwijnen. “Een andere optie is de ouder-kind-hypotheek. Stel: uw kind wil een huis kopen dat is getaxeerd op 2 ton. Dan zal de bank een hypotheek verstrekken van maximaal 2 ton, terwijl er in de huidige markt soms wel een halve ton wordt overboden. In dat geval kunt u uw kind een aanvullende hypotheek verstrekken van een halve ton, tegen een marktconform rentepercentage.”

Mark: “Het is belangrijk om goed de gevolgen van een aankoop te overzien”

Mark eindigt met een waarschuwing. “In de huidige markt worden starters soms gek gemaakt om flink over te bieden, eventueel met hulp van ouders. Het is belangrijk om realistisch te blijven en goed de gevolgen van een aankoop te overzien. Daar kan een goede aankoopmakelaar bij helpen.”

Voordeel!
Op vertoon van jouw Omringpas ontvang je bij Jongewaard Heemskerk Makelaars € 200,- korting over de opstartkosten
van de verkoop van jouw huis (normaal tarief: € 500,-).

Op tijd geregeld

John de Rooij
(Levens)executeur Hereditas

“Zorg dat je voorbereid bent. Dat geeft gemoedsrust.” Dat is het advies van John de Rooij, (levens)executeur bij Omringpartner Hereditas. “Oók als je gezond bent is het verstandig om na te denken over de vraag: wie mag mij wettelijk vertegenwoordigen als ik niet meer wilsbekwaam ben?” Zo voorkom je nare situaties. “Stel: uw partner is door dementie wilsonbekwaam. U bent in gemeenschap van goederen getrouwd en wilt het huis verkopen. Is er vóóraf in een notariële akte geen gevolmachtigde aangewezen, bijvoorbeeld uzelf en/of een kind of een derde? Dan moet de rechter eerst een bewindvoerder benoemen. Dat kan uzelf of één van de kinderen zijn, maar dan wordt uw gezamenlijke vermogen wel onder toezicht van de rechter geplaatst. Voor uitgaven boven de € 1.500,- is dan toestemming nodig. Dus ook voor de verkoop van uw huis of voor schenkingen. Verder moet u jaarlijks financiële verantwoording afleggen.” Kortom, het is verstandig om vooraf een levenstestament op te stellen. “Ook als u alleenstaand bent en een klein sociaal netwerk
hebt. Hereditas kan u ondersteunen met de notariële voorbereidingen. Ook kunnen we u als gevolmachtigde of executeur bijstaan bij wilsonbekwaamheid of na een overlijden.”

John: “Denk er alvast over na, óók als je gezond bent”

Afspraak maken
Bel de Omring Klantenservice (088 – 206 79 99) en wij zorgen ervoor dat onze partner Hereditas binnen 48 uur contact opneemt voor het maken van een afspraak bij jou thuis.

Een mooi afscheid

Lisette Wit
Uitvaartverzorgster bij Uitvaartverzorging Pieter Dekker

Een overleden dierbare verdient een mooi afscheid. “Daarom is het belangrijk dat er geld beschikbaar is voor de uitvaart. Dat kan in de vorm van een verzekering”, vertelt Lissette Wit, uitvaartverzorgster bij Uitvaartverzorging Pieter Dekker. “We merken alleen dat mensen vaak niet weten wat voor soort verzekering ze hebben. Zo zit je bij een pakketverzekering vast aan een bepaald pakket aan diensten. Daarom raden wij een kapitaalverzekering aan. Daarmee heb je vrije keuze. Dan kunt u bijvoorbeeld de uitvaart laten verzorgen door de uitvaartonderneming uit uw eigen dorp.” Wat een uitvaart kost? “Dat ligt uiteraard aan de wensen”, aldus Lissette. “Een simpele crematie kost zo’n € 2.000,-. Voor een gemiddelde crematie moet je denken aan ongeveer € 6.000,-. Dan heb je een mooi afscheid met onder andere een advertentie, kaartjes, een rouw- en volgauto en een dienst met muziek. Wat we mensen vaak aanraden is een laatste wens gesprek. Dit is een kosteloos adviesgesprek, waarin we uw wensen voor uw eigen uitvaart bespreken. Dan kunnen we gelijk kijken of u goed verzekerd bent. Zo komt u straks niet voor verrassingen te staan.”

Korting met Omringpas
Op vertoon van jouw Omringpas ontvang je € 250,- korting op de totaalfactuur van een uitvaart verzorgd door Uitvaartverzorging Pieter Dekker of Rita Feld Persoonlijke Uitvaartzorg.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker