Thuiszorg

Oog voor het totale plaatje

Zo lang mogelijk thuis wonen, met ondersteuning. Dat maken de wijkverpleegkundigen van Omring mogelijk. “Dankzij onze zorg kan een echtpaar nog altijd op hun boerderij blijven wonen. Mooi toch?”

Wat is de hulpvraag van de cliënt?

Dat is altijd het uitgangspunt, vertelt Marit Marees. Zij werkt als wijkverpleegkundige in de regio Zijpe-Noord. “Ons doel is dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met ondersteuning van ons, eventuele mantelzorgers en hulpverleners met aanvullende expertises.” Voor welke zorg kunnen mensen terecht bij de wijkverpleegkundige? “Dit kan van alles zijn. We doen veel ouderenzorg op medisch, maar ook op psychiatrisch vlak. We komen bij dementerenden, chronisch zieken en bij cliënten in een revalidatietraject. Mensen kunnen altijd bellen. Wij denken mee en komen langs voor een inventarisatiegesprek als de persoon in aanmerking komt voor wijkverpleging.”

Passend Zorgplan

Marit en haar collega’s proberen tijdens zo’n gesprek ‘aan de keukentafel’ een compleet beeld te schetsen van de situatie
rondom de cliënt. “We kijken niet alleen naar het medische aspect, maar vooral naar het totale plaatje. Hoe ziet de woning eruit? Is er mantelzorg? Wat kan iemand zelf nog? Met deze informatie stellen we een zorgplan op, uiteraard samen met de mantelzorgers. We bespreken ook welke stappen we gaan zetten. Hierbij gaat het niet alleen om de huidige reden voor ondersteuning. Het is ook preventief bedoeld, om andere problemen te voorkomen. Kan iemand bijvoorbeeld boodschappen doen en eten koken? Lukt het huishouden nog zelf? Zo niet, dan kunnen wij de cliënt aanmelden bij Food Connect voor  maaltijden en bij de Wmo van de betreffende gemeente voor huishoudelijke hulp. Als we constateren dat een cliënt erg  eenzaam is, dan kijken we of er via bepaalde organisaties en passend maatje te vinden is. Ook bij Omring hebben we korte lijnen met collega’s. Bijvoorbeeld met de oncologieverpleegkundige of de ergotherapeut bij een revalidatietraject.
Kortom, wij hebben overzicht.” 

thuiszorg

Jarenlange band

In de bijna twintig jaar dat Marit dit werk doet, heeft ze al vele cliënten mogen ondersteunen. “Sommige mensen zie ik voor kortdurende zorg, met anderen bouw ik een jarenlange band op. Bijvoorbeeld cliënten met een chronische ziekte. Zo kom ik al heel lang bij een echtpaar van dik in de negentig. Hij is dementerend, zij verzorgt haar man 24/7. Wij komen elke dag langs voor extra ondersteuning in de persoonlijke zorg. Dit maakt dat ze, ondanks alle ongemakken en hun hoge leeftijd, nog altijd op hun boerderij in het buitengebied kunnen blijven wonen. Mooi toch? Een andere cliënt is halfzijdig verlamd. Bij hem komen we twee keer per dag langs. Maar het kan ook zijn dat we maar één keer per twee weken de Medido, een automatische  dispenser voor medicatie, komen bijvullen. Met het vaste team hebben we regelmatig overleg en evalueren we de zorg voor onze cliënten. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk, net als de omgang met de mensen. Het is heel dankbaar werk.”

Veilig en vertrouwd wonen met Omring

Wat is er prettiger dan in uw eigen huis blijven wonen? Ook als er extra zorg ondersteuning nodig is. Bijvoorbeeld bij het douchen of verzorgen van een wond. Onze wijkverpleging is 24 uur per dag bereikbaar in West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en op Texel. Onze wijkverpleegkundige kan vrijblijvend langskomen om de situatie te bespreken. Een verwijsbrief is niet nodig. Klik hier om u aan te melden.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker