FAQ Corona - Meest gestelde vragen over het Coronavirus (COVID-19)

Omslag omring.nl

FAQ Corona. Vind hier een antwoord op uw Coronavragen.

Bekijk hier ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen en nieuws rondom het Coronavirus (COVID-19)

Op de website van het RIVM kunt u terecht voor de meest actuele informatie. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het coronavirus T 0800-1351.

Vragen over het Coronavirus

Wat kunt u doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

Hygiëne is hierin heel belangrijk. Maatregelen ten aanzien van hand- en hoesthygiëne moeten strikt worden nageleefd.

- Was uw handen regelmatig

- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog

- Gebruik papieren zakdoekjes; de papieren zakdoek maar één keer gebruiken en weggooien in de afvalemmer

- Na het hoesten de handen wassen met water en zeep of handalcohol gebruiken

- Vermijd aanraken van de ogen, mond en neus met ongewassen/ongedesinfecteerde handen

- Houd 1,5 meter afstand van elkaar

- Geen handen schudden

Heb ik Corona?

Denkt u dat u het Coronavirus heeft? Dan is het verstandig om op de website te kijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vindt u betrouwbare en actuele informatie over het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het Coronavirus 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Ik heb klachten die passen bij het nieuwe Coronavirus. Wat moet ik doen?

Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. U kunt pas weer naar buiten als u 24 uur geen klachten meer hebt. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten. Volg de algemene adviezen op die op dit moment gelden in Nederland, deze kunt u vinden op de website van het RIVM.

Vragen over woonzorglocaties

Is er bezoek welkom in de woonzorglocaties?

Er mag weer meer bezoek komen op onze woonzorglocaties. En dat hoeven geen vaste bezoekers te zijn. We zijn hier ontzettend blij mee. Maar we willen het wel veilig en verantwoord doen. Want we willen niemand in gevaar brengen. We willen u op het hart drukken om voorzichtig te blijven. En u goed aan de regels te houden. Alvast bedankt.

Bezoek weer welkom
Alle naasten zijn weer welkom. Ook kinderen zijn welkom. Bezoekers in het eigen appartement van de bewoners mogen zo lang blijven als ze willen. 

Gaat u wandelen met uw naaste? Houd u zich dan aan de volgende maatregelen:

 • Blijf in de buurt.
 • Vermijd drukte. Ga dus niet naar winkels of andere drukke plekken.
 • Houd anderhalve meter afstand, van uw bezoekers en van andere mensen buiten.

Binnen de locatie is het dragen van een mondkapje verplicht
Bezoekers van onze locaties zijn verplicht een mondkapje te dragen. Binnen en buiten de anderhalve meter. Wij vragen u een eigen mondkapje mee te nemen mocht u naar een van onze locaties komen.

Restaurants voorlopig gesloten voor bezoekers van buiten de locatie

Gelukkig hoeven onze locaties niet dicht, maar zijn wel genoodzaakt onze restaurants per zaterdag 17 oktober voorlopig voor bezoek te sluiten. Dit naar aanleiding van de maatregel om alle horecagelegenheden te sluiten. Mocht dit voor problemen zorgen bij vaste bezoekers, dan kijken we per locatie naar een mogelijke oplossing.

Onze bewoners blijven natuurlijk welkom om de broodmaaltijd en de warme maaltijd in het restaurant te nuttigen. Daarbij zullen we de 1,5 meter regel in acht blijven nemen en geldt er een maximum van 30 bewoners.

Vanzelfsprekend vragen we bezoekers nog steeds om thuis te blijven als ze verkoudheidsklachten hebben!

Zijn er ook besmettingen op de locaties van Omring?

Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op de volgende peildatum: 22 oktober 2020. We vermelden hieronder de locatie(s) waar 2 of meer (mogelijke) besmettingen zijn geconstateerd.

Momenteel hebben wij in 2 van de 25 woonzorglocaties (ongeveer 1300 bewoners in totaal) 2 of meer (mogelijke) besmettingen geconstateerd.

Het gaat om de volgende locatie(s):

 • Lindendael, Hoorn
 • De Berkenhof, Berkhout

Op deze locatie(s) zijn alle noodzakelijke maatregelen getroffen. Onderdeel daarvan is dat alle bewoners en contactpersonen hierover geïnformeerd worden. Bij een (mogelijke) besmetting melden wij dit aan de GGD en worden bewoners volgens het protocol van de RIVM verzorgd.

We doen er alles aan om de omstandigheden zo veilig en zo prettig mogelijk te laten zijn voor bewoners en medewerkers. Tegelijkertijd zijn we alert en volop bezig met de gevolgen en werken we samen in de regio met alle partijen in de zorg om verdere besmetting tegen te gaan.

Vragen over cliënten die we thuis verzorgen

Hoe gaat de verpleging thuis bij cliënten met (mogelijke) besmetting?

Er zijn speciale Corona thuiszorgteams voor de verpleging thuis van cliënten met een Covid-19 besmetting of een vermoedelijke besmetting. Vanzelfsprekend staat de kwaliteit van zorg centraal en willen wij met elkaar zoveel mogelijk de kans op verspreiding van het Coronavirus voorkomen. Met de inzet van de Corona thuiszorgteams zullen we de druk op de ziekenhuizen, huisartsen en de verzorgings- en verpleeghuizen verminderen. Doordat de zorgmedewerkers efficiënt worden ingezet en niet bij reguliere cliënten komen, zal de kans op besmetting verkleinen. Bovendien wordt er efficiënter gebruik gemaakt van beschermende materialen. 

Cliënten kunnen hierdoor langer thuis blijven. Ziekenhuizen raken minder overbelast. Een cliënt wordt pas doorgestuurd voor ziekenhuisopname als het écht nodig is. Zodra een ziekenhuisopname niet meer noodzakelijk is en de cliënt weer thuis verzorgd en verpleegd kan worden, neemt het Corona thuiszorgteam de zorg van het ziekenhuis over en waarborgt een goede overgang van ziekenhuis naar thuis. 

Wordt de verzorging en inzet aangepast voor cliënten die zorg thuis ontvangen?

We vragen de cliënt en/of diens mantelzorger(s) om de zorg zo veel mogelijk zelf over te nemen. Bijvoorbeeld het douchen/wassen, bij het nemen van medicatie of het aantrekken van steunkousen. De wijkverpleegkundige is verantwoordelijk voor het maken van de afspraken. 

Hoe gaan we om met medicatie voor cliënten in de thuissituatie?

We vragen cliënten om medicatie thuis te laten bezorgen (dat voorkomt bezoek aan apotheek).

Inzet van beeldzorg

Er worden iPads ingezet bij cliënten die zorg thuis ontvangen. Zodoende kan de cliënt op een veilige manier sociaal contact onderhouden en worden fysieke zorgmomenten verminderd.

Klik hier voor meer informatie

Gaan dagactiviteiten voor thuiswonende cliënten door?

De dagactiviteiten/dagopvang/dagbehandeling zijn inmiddels zoveel als mogelijk opengesteld.

Vrijwilligers

Vrijwilligers van 70 jaar en ouder ook weer van harte welkom

Wat zijn we blij dat we een aantal vrijwilligers weer op onze locaties mochten ontvangen! Het doet onze bewoners en onze medewerkers veel goed. Ondertussen gaat de strijd tegen het coronavirus nog steeds de goede kant op. Daarom gaan we de leeftijdsgrens voor vrijwilligers nu loslaten. Ook vrijwilligers van 70 jaar en ouder zijn dus weer van harte welkom. Uiteraard alleen als zij zich daar zelf comfortabel bij voelen.

Wel of niet komen?
Wij willen niemand in gevaar brengen, zeker onze waardevolle vrijwilligers niet. Daarom hadden we een leeftijdsgrens ingesteld. Want juist de wat oudere vrijwilliger kan tot de kwetsbare doelgroep behoren. Tegelijkertijd begrijpen wij dat die leeftijdsgrens voor gezonde 70-plussers vervelend en onnodig kan voelen. We laten de leeftijdsgrens nu los. Dus bent u 70 jaar of ouder? En wilt u het vrijwilligers werk weer oppakken? U bent van harte welkom! Maar houdt u wel rekening met de volgende uitgangspunten. Deze gelden overigens voor álle vrijwilligers:

 • Kom niet als u een aandoening heeft of om een andere reden zelf kwetsbaar bent.
 • Kom ook niet als uw partner kwetsbaar is.
 • Heeft u verkoudheidsklachten of koorts? Ook dan moet u thuis blijven.

Vrijwilligerswerk weer oppakken
Bent u een vrijwilliger die graag het vrijwilligerswerk weer wil oppakken? Laat het aan de contactpersoon van de locatie laten weten. Samen bespreken ze wat de mogelijkheden nu en straks zijn. Want de situatie op onze locaties is anders dan vóór het coronavirus. Er zijn werkwijzen veranderd en activiteiten gestopt, of ze gaan op een andere manier verder.

Hygiënemaatregelen
Uiteraard gelden nog steeds de bekende hygiënemaatregelen. We zetten ze graag nog een keer op een rij:

 • Handen vaak en goed wassen.
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
 • Maak gebruik van papieren zakdoekjes.
 • Geen handen schudden.
 • Houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.
 • Maak gebruik maken persoonlijke beschermingsmiddelen als dat nodig is. Wanneer er bijvoorbeeld geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden omdat een bewoner dementie heeft, dan vragen wij om een mondkapje te dragen.

Graag benadrukken we nogmaals hoe ontzettend blij we met onze vrijwilligers zijn. We hopen enorm dat ze  zich voor ons willen blijven inzetten. Maar de komende tijd wel even in een aangepaste vorm. Wij begeleiden onze vrijwilligers daar graag bij.

Tips voor u en (samen met) uw dierbare

Tips tegen eenzaamheid tijdens Coronacrisis

(Video) bel vaker en langer 

Het is makkelijk en leuk: vaker of langer (video)bellen. Zo zijn jullie op afstand toch verbonden met elkaar. Tip: maak een schema en spreek af wie wanneer belt. 

Contactloos concert

U heeft er misschien al van gehoord of het voorbij zien komen, buitenconcerten voor ouderen. Artiesten treden voor bewoners op in de tuin van de woonzorglocatie. Zo kunnen ouderen vanachter het raam of hun balkon genieten van mooie muziek.

Omapost 

Stuur eenvoudig persoonlijke kaartjes via de post. U kunt gebruik maken van Omapost (met code coromapost kan dit tegen kostprijs).

Online activiteiten van Omroep Max

Omroep Max heeft diverse activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging, cursussen, puzzels en online exposities van musea. Genoeg te beleven, klik hier

Online yoga van Ouderenbond ANBO

ANBO organiseert de komende tijd online activiteiten zodat u thuis in uw stoel kunt bewegen. De stoel-yogalessen van Monique kunt u live volgen via de Facebookpagina. Wilt u de les liever terugkijken? Dat kan via de website.

Speel samen een spelletje via pc of tablet

Van veel populaire spellen zijn digitale varianten gemaakt die u online kunt spelen. Denk aan Rummicub of Wordfeud. Seniorweb heeft de gratis varianten op een rij gezet, deze kunt u hier vinden.

Virtuele tours en theatervoorstellingen

Een uitje naar de Keukenhof of het museum zit er voorlopig niet in. Steeds meer musea en parken bieden nu virtuele rondleidingen aan. Bekijk bijvoorbeeld de virtuele tour van de Keukenhof. Heb je een cliënt die erg van kunst houdt? Op de website Thuismuseum.nl vind je dagelijks nieuwe virtuele rondleidingen door de mooiste musea van Nederland. En liefhebbers van klassieke muziek kunnen op de website van het Amsterdamse Concertgebouw  genieten van gratis live streams van concerten.

Bewegen met fysiotherapeuten van Omring

De fysiotherapeuten van Omring helpen uw klachten aan spieren, gewrichten en zenuwen te verminderen. De fysiotherapeuten hebben verschillende oefeningen voor u gefilmd, zodat u nu ook thuis rustig kunt oefenen.

Bekijk de video's

Handige websites en telefoonnummers

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Op de website van het RIVM kunt u terecht voor de meest actuele informatie rond het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor uw vragen over het Coronavirus: 0800-1351

Helpdesk Welkom Online | Nationaal Ouderenfonds

Vanwege het Coronavirus is het Ouderenfonds samen met VodafoneZiggo en Samsung de gratis Helpdesk Welkom Online gestart. Voor al uw online en digitale vragen helpen zij u graag verder. U kunt de Helpdesk Welkom Online bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via 088-344 2000. De hulplijn is gratis. U betaalt alleen reguliere gesprekskosten.

Adviezen Dementie.nl

Voor mensen met dementie en hun naasten staan goede adviezen op Dementie.nl. Deze kunt u hier vinden.

De Luisterlijn

De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.

Mantelzorglijn

Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).

Het Rode Kruis

Voor meer informatie en vragen m.b.t. uw gezondheid kunt ook bellen met de collega's van Het Rode Kruis (070 - 44 55 888).

Ouderenbond ANBO

Bij ANBO is er speciaal voor de Coronacrisis een telefoonlijn in het leven geroepen. De medewerkers staan 7 dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar (0348 - 46 66 66). Zij geven u graag advies en bieden u een luisterend oor.

Centrum levens vragen

ZONH heeft een website waarbij hulpvragers in contact worden gebracht met erkende geestelijke verzorgers. Deze verzorgers geven persoonlijke begeleiding bij het omgaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. In veel gevallen worden de gesprekken vergoed. 

100 activiteiten voor mensen met dementie | Alzheimer Nederland

Bezig blijven en de hersenen aan het werk zetten, heeft een positief effect op mensen met dementie. Alzheimer Nederland heeft 100 activiteiten op een rij gezet ter inspiratie om activiteiten te ondernemen. Klik hier.

Uitzonderlijke tijden

Het zijn zeer uitzonderlijke tijden. Maar we doen er alles aan om de omstandigheden zo veilig en zo prettig mogelijk te laten zijn, gegeven de gevolgen van het virus.

Deze maatregelen roepen ongetwijfeld verdere vragen op waarbij wij rekenen op ieders begrip. We realiseren ons dat deze maatregelen grote gevolgen hebben. Deze zijn echter nodig om de kans op verdere besmetting zoveel mogelijk te verkleinen en dus in het belang van bewoners en medewerkers van de verpleeg - en zorglocaties.