FAQ Corona - Meest gestelde vragen over het Coronavirus (COVID-19)

Omslag omring.nl

FAQ Corona. Vind hier een antwoord op uw Coronavragen.

Bekijk hier ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen en nieuws rondom het Coronavirus (COVID-19)

Op de website van het RIVM kunt u terecht voor de meest actuele informatie. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het coronavirus T 0800-1351.

Vragen over het Coronavirus

Wat kunt u doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

Hygiëne is hierin heel belangrijk. Maatregelen ten aanzien van hand- en hoesthygiëne moeten strikt worden nageleefd.

- Was uw handen regelmatig

- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog

- Gebruik papieren zakdoekjes; de papieren zakdoek maar één keer gebruiken en weggooien in de afvalemmer

- Na het hoesten de handen wassen met water en zeep of handalcohol gebruiken

- Vermijd aanraken van de ogen, mond en neus met ongewassen/ongedesinfecteerde handen

- Houd 1,5 meter afstand van elkaar

- Geen handen schudden

Heb ik Corona?

Denkt u dat u het Coronavirus heeft? Dan is het verstandig om op de website te kijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hier vindt u betrouwbare en actuele informatie over het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het Coronavirus 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Ik heb klachten die passen bij het nieuwe Coronavirus. Wat moet ik doen?

Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. U kunt pas weer naar buiten als u 24 uur geen klachten meer hebt. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten. Volg de algemene adviezen op die op dit moment gelden in Nederland, deze kunt u vinden op de website van het RIVM.

Vragen over woonzorglocaties

Hoe ziet de bezoekersregeling eruit in de woonzorglocaties?

We hebben goed nieuws! Er mag weer meer bezoek komen. En dat hoeven geen vaste bezoekers te zijn. We zijn hier ontzettend blij mee. Maar we willen het wel veilig en verantwoord doen. Want we willen niemand in gevaar brengen.

Wat verandert er?

Drie keer per week bezoek, twee bezoekers per keer
Bewoners/revalidanten mogen binnenkort drie keer per week bezoek ontvangen. Per keer mogen twee mensen op bezoek komen. Dat hoeven geen vaste bezoekers te zijn, alle naasten zijn weer welkom. Ook kinderen zijn welkom. Zij tellen mee in het maximumaantal bezoekers.

Bezoekers in het eigen appartement van de bewoners mogen zo lang blijven als ze willen. Vindt het bezoek in een andere ruimte plaats? Dan kunnen de bezoekers maximaal één uur blijven.

Samen wandelen
Samen een wandeling mag ook. En de bezoekers mogen dan hun hond meenemen. Maar de hond mag niet mee naar binnen.

Tijdens het wandelen gelden nog steeds een aantal regels:

 • Blijf in de buurt.
 • Vermijd drukte. Ga dus niet naar winkels of andere drukke plekken.
 • Ga niet naar het huis van uw naasten.
 • Houd anderhalve meter afstand, van uw bezoekers en van andere mensen buiten.

Alleen wandelen
Ook mogen onze bewoners/revalidanten weer alleen wandelen, zo vaak als ze willen. Onze  medewerkers hebben hiervoor een wandelkaartje met de regels.

Soms een mondkapje
Bezoekers hoeven geen mondkapje te dragen. Behalve als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Bijvoorbeeld als ze op bezoek gaan bij bewoners met dementie. Dan moeten bezoekers wel een mondkapje dragen.

Gezondheidscheck en temperatuurmeting
De gezondheidscheck en de temperatuurmeting blijven gewoon bestaan. En vanzelfsprekend vragen we bezoekers nog steeds om thuis te blijven als ze verkoudheidsklachten hebben!

Wanneer?
De Omringlocaties hebben twee weken de tijd gekregen om de veranderingen door te voeren, van 15 juni tot 29 juni. Zodat ze alles goed en veilig kunnen organiseren. De ene locatie heeft daar wat meer tijd voor nodig dan de andere. Dus de ene locatie start al eerder met deze versoepeling dan de andere. De veiligheid van onze bewoners/revalidanten, de veiligheid van hun naasten en de veiligheid van onze medewerkers staan daarbij voorop!

Hoe?
Helaas kunnen de bezoekers nog niet – zoals vóór het coronavirus – op elk moment bij ons binnenwandelen. Ze moeten zich van tevoren aanmelden. De locaties houden de bewoners/revalidanten en bezoekers op de hoogte van de aanmeldprocedures rondom het bezoek en het wandelen.

Mijn vader/moeder/naaste is terminaal ziek en zit in zijn/haar laatste levensfase. Mag ik hem/haar bezoeken?

Er mogen maximaal twee personen tegelijk op bezoek bij iemand die terminaal ziek is. U wordt opgehaald bij de voordeur en zal direct naar de kamer van uw naaste gaan. U kunt de bel gebruiken om vragen te stellen aan de zorg. Helaas hebben kinderen jonger dan 5 jaar geen toegang. U dient gebruik te maken van toilet op de kamer of dichtstbijzijnde op de gang. U heeft geen beschermende kleding nodig, tenzij uw naaste vermoedelijk of bewezen Corona heeft. De verzorgende zal uw naaste helpen bij het aan- en uitkleden. 

Mijn dierbare is overleden, mag ik op bezoek?

Dit kunt u het beste overleggen met de medewerkers van de desbetreffende locatie. Opbaring kan helaas niet meer plaatsvinden op de woonzorglocatie.  Er is voor gekozen om dit extern te doen. 

Gaan de verhuizingen naar een woonzorglocatie gewoon door?

Geplande verhuizingen kunnen doorgang vinden zolang de persoon geen klachten heeft die duiden op Corona (o.a. koorts boven de 38 graden, verkoudheid, kortademigheid). 

Deze richtlijn geldt ook voor interne verhuizingen. 

Gaan bijeenkomsten/evenementen door?

Bijeenkomsten, activiteiten en evenementen in groepen gaan helaas niet door. Er worden alternatieven aangeboden, zoals bingo op de gang waarbij iedereen in zijn of haar deuropening zit, een concert in een binnentuin of beweegoefeningen via een tablet. Ook wordt er nauw contact gehouden met de familie door middel van (beeld)bellen (FaceTime).

Blijven de medicatie-verdeelpunten operationeel op de locaties?

Nee, dit is tot nader bericht gestopt.

Vragen over cliënten die we thuis verzorgen

Hoe gaat de verpleging thuis bij cliënten met (mogelijke) besmetting?

Er zijn speciale Corona thuiszorgteams voor de verpleging thuis van cliënten met een Covid-19 besmetting of een vermoedelijke besmetting. Vanzelfsprekend staat de kwaliteit van zorg centraal en willen wij met elkaar zoveel mogelijk de kans op verspreiding van het Coronavirus voorkomen. Met de inzet van de Corona thuiszorgteams zullen we de druk op de ziekenhuizen, huisartsen en de verzorgings- en verpleeghuizen verminderen. Doordat de zorgmedewerkers efficiënt worden ingezet en niet bij reguliere cliënten komen, zal de kans op besmetting verkleinen. Bovendien wordt er efficiënter gebruik gemaakt van beschermende materialen. 

Cliënten kunnen hierdoor langer thuis blijven. Ziekenhuizen raken minder overbelast. Een cliënt wordt pas doorgestuurd voor ziekenhuisopname als het écht nodig is. Zodra een ziekenhuisopname niet meer noodzakelijk is en de cliënt weer thuis verzorgd en verpleegd kan worden, neemt het Corona thuiszorgteam de zorg van het ziekenhuis over en waarborgt een goede overgang van ziekenhuis naar thuis. 

Wordt de verzorging en inzet aangepast voor cliënten die zorg thuis ontvangen?

We vragen de cliënt en/of diens mantelzorger(s) om de zorg zo veel mogelijk zelf over te nemen. Bijvoorbeeld het douchen/wassen, bij het nemen van medicatie of het aantrekken van steunkousen. De wijkverpleegkundige is verantwoordelijk voor het maken van de afspraken. 

Hoe gaan we om met medicatie voor cliënten in de thuissituatie?

We vragen cliënten om medicatie thuis te laten bezorgen (dat voorkomt bezoek aan apotheek).

Inzet van beeldzorg

Er worden iPads ingezet bij cliënten die zorg thuis ontvangen. Zodoende kan de cliënt op een veilige manier sociaal contact onderhouden en worden fysieke zorgmomenten verminderd.

Klik hier voor meer informatie

Gaan dagactiviteiten voor thuiswonende cliënten door?

De dagactiviteiten/dagopvang/dagbehandeling zijn inmiddels zoveel als mogelijk opengesteld.

Vrijwilligers

Vrijwilligers van 70 jaar en ouder ook weer van harte welkom

Wat zijn we blij dat we een aantal vrijwilligers weer op onze locaties mochten ontvangen! Het doet onze bewoners en onze medewerkers veel goed. Ondertussen gaat de strijd tegen het coronavirus nog steeds de goede kant op. Daarom gaan we de leeftijdsgrens voor vrijwilligers nu loslaten. Ook vrijwilligers van 70 jaar en ouder zijn dus weer van harte welkom. Uiteraard alleen als zij zich daar zelf comfortabel bij voelen.

Wel of niet komen?
Wij willen niemand in gevaar brengen, zeker onze waardevolle vrijwilligers niet. Daarom hadden we een leeftijdsgrens ingesteld. Want juist de wat oudere vrijwilliger kan tot de kwetsbare doelgroep behoren. Tegelijkertijd begrijpen wij dat die leeftijdsgrens voor gezonde 70-plussers vervelend en onnodig kan voelen. We laten de leeftijdsgrens nu los. Dus bent u 70 jaar of ouder? En wilt u het vrijwilligers werk weer oppakken? U bent van harte welkom! Maar houdt u wel rekening met de volgende uitgangspunten. Deze gelden overigens voor álle vrijwilligers:

 • Kom niet als u een aandoening heeft of om een andere reden zelf kwetsbaar bent.
 • Kom ook niet als uw partner kwetsbaar is.
 • Heeft u verkoudheidsklachten of koorts? Ook dan moet u thuis blijven.

Vrijwilligerswerk weer oppakken
Bent u een vrijwilliger die graag het vrijwilligerswerk weer wil oppakken? Laat het aan de contactpersoon van de locatie laten weten. Samen bespreken ze wat de mogelijkheden nu en straks zijn. Want de situatie op onze locaties is anders dan vóór het coronavirus. Er zijn werkwijzen veranderd en activiteiten gestopt, of ze gaan op een andere manier verder.

Hygiënemaatregelen
Uiteraard gelden nog steeds de bekende hygiënemaatregelen. We zetten ze graag nog een keer op een rij:

 • Handen vaak en goed wassen.
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
 • Maak gebruik van papieren zakdoekjes.
 • Geen handen schudden.
 • Houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.
 • Maak gebruik maken persoonlijke beschermingsmiddelen als dat nodig is. Wanneer er bijvoorbeeld geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden omdat een bewoner dementie heeft, dan vragen wij om een mondkapje te dragen.

Graag benadrukken we nogmaals hoe ontzettend blij we met onze vrijwilligers zijn. We hopen enorm dat ze  zich voor ons willen blijven inzetten. Maar de komende tijd wel even in een aangepaste vorm. Wij begeleiden onze vrijwilligers daar graag bij.

Tips voor u en (samen met) uw dierbare

Tips tegen eenzaamheid tijdens Coronacrisis

(Video) bel vaker en langer 

Het is makkelijk en leuk: vaker of langer (video)bellen. Zo zijn jullie op afstand toch verbonden met elkaar. Tip: maak een schema en spreek af wie wanneer belt. 

Contactloos concert

U heeft er misschien al van gehoord of het voorbij zien komen, buitenconcerten voor ouderen. Artiesten treden voor bewoners op in de tuin van de woonzorglocatie. Zo kunnen ouderen vanachter het raam of hun balkon genieten van mooie muziek.

Omapost 

Stuur eenvoudig persoonlijke kaartjes via de post. U kunt gebruik maken van Omapost (met code coromapost kan dit tegen kostprijs).

Online activiteiten van Omroep Max

Omroep Max heeft diverse activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging, cursussen, puzzels en online exposities van musea. Genoeg te beleven, klik hier

Online yoga van Ouderenbond ANBO

ANBO organiseert de komende tijd online activiteiten zodat u thuis in uw stoel kunt bewegen. De stoel-yogalessen van Monique kunt u live volgen via de Facebookpagina. Wilt u de les liever terugkijken? Dat kan via de website.

Speel samen een spelletje via pc of tablet

Van veel populaire spellen zijn digitale varianten gemaakt die u online kunt spelen. Denk aan Rummicub of Wordfeud. Seniorweb heeft de gratis varianten op een rij gezet, deze kunt u hier vinden.

Virtuele tours en theatervoorstellingen

Een uitje naar de Keukenhof of het museum zit er voorlopig niet in. Steeds meer musea en parken bieden nu virtuele rondleidingen aan. Bekijk bijvoorbeeld de virtuele tour van de Keukenhof. Heb je een cliënt die erg van kunst houdt? Op de website Thuismuseum.nl vind je dagelijks nieuwe virtuele rondleidingen door de mooiste musea van Nederland. En liefhebbers van klassieke muziek kunnen op de website van het Amsterdamse Concertgebouw  genieten van gratis live streams van concerten.

Bewegen met fysiotherapeuten van Omring

De fysiotherapeuten van Omring helpen uw klachten aan spieren, gewrichten en zenuwen te verminderen. De fysiotherapeuten hebben verschillende oefeningen voor u gefilmd, zodat u nu ook thuis rustig kunt oefenen.

Bekijk de video's

Handige websites en telefoonnummers

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Op de website van het RIVM kunt u terecht voor de meest actuele informatie rond het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor uw vragen over het Coronavirus: 0800-1351

Helpdesk Welkom Online | Nationaal Ouderenfonds

Vanwege het Coronavirus is het Ouderenfonds samen met VodafoneZiggo en Samsung de gratis Helpdesk Welkom Online gestart. Voor al uw online en digitale vragen helpen zij u graag verder. U kunt de Helpdesk Welkom Online bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via 088-344 2000. De hulplijn is gratis. U betaalt alleen reguliere gesprekskosten.

Adviezen Dementie.nl

Voor mensen met dementie en hun naasten staan goede adviezen op Dementie.nl. Deze kunt u hier vinden.

De Luisterlijn

De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.

Mantelzorglijn

Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).

Het Rode Kruis

Voor meer informatie en vragen m.b.t. uw gezondheid kunt ook bellen met de collega's van Het Rode Kruis (070 - 44 55 888).

Ouderenbond ANBO

Bij ANBO is er speciaal voor de Coronacrisis een telefoonlijn in het leven geroepen. De medewerkers staan 7 dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar (0348 - 46 66 66). Zij geven u graag advies en bieden u een luisterend oor.

Centrum levens vragen

ZONH heeft een website waarbij hulpvragers in contact worden gebracht met erkende geestelijke verzorgers. Deze verzorgers geven persoonlijke begeleiding bij het omgaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. In veel gevallen worden de gesprekken vergoed. 

100 activiteiten voor mensen met dementie | Alzheimer Nederland

Bezig blijven en de hersenen aan het werk zetten, heeft een positief effect op mensen met dementie. Alzheimer Nederland heeft 100 activiteiten op een rij gezet ter inspiratie om activiteiten te ondernemen. Klik hier.

Uitzonderlijke tijden

Het zijn zeer uitzonderlijke tijden. Maar we doen er alles aan om de omstandigheden zo veilig en zo prettig mogelijk te laten zijn, gegeven de gevolgen van het virus.

Deze maatregelen roepen ongetwijfeld verdere vragen op waarbij wij rekenen op ieders begrip. We realiseren ons dat deze maatregelen grote gevolgen hebben. Deze zijn echter nodig om de kans op verdere besmetting zoveel mogelijk te verkleinen en dus in het belang van bewoners en medewerkers van de verpleeg - en zorglocaties.