Dagbesteding Omring

Niets moet en alles kan

Een potje biljarten, een wandeling maken of rustig puzzelen? Het kan allemaal bij de dagbesteding van Omring. “Niets moet en alles kan”, vertelt Jan van der Wal (75), die elke donderdag en vrijdag te vinden is bij de dagbesteding van Buitenveld. Fijn voor Jan én zijn vrouw.

 

“Goeiemorgen Jan! Leuk dat je er weer bent.” Dagbestedingscoach Margriet Breen heeft de koffie al klaar als meneer Van der Wal (“Zeg maar Jan hoor”) om half tien binnenkomt. De taxi heeft hem net van zijn huis in Nieuw Den Helder naar Julianadorp gebracht. “Ik kom hier al tien jaar. Het is altijd gezellig. We beginnen de ochtend met koffie en een koekje. En een praatje.” Met een lach: “Ja, ik ben een kletsmajoor.”

Na de koffie is het tijd voor een spelletje. “Mens Erger Je Niet. Dat is mijn favoriete spelletje”, aldus Jan. “Maar we doen van alles hoor. De ene keer gaan we sjoelen. Of als het mooi weer is gaan we wandelen. Laatst zijn we naar De Schepper gelopen, de ijssalon hier in het dorp. Daar hebben we met z’n allen een ijsje gegeten.”

Dagbesteding

Schildersziekte

Dagbesteding is voor Jan een fijne uitkomst – en ook voor zijn vrouw. “Ik heb OPS, het Organo Pyscho Syndroom. Ze noemen dat ook wel de schildersziekte. Ik was eerst huisschilder en later scheepsschilder. Door de oplosmiddelen is mijn geheugen aangetast. Als ik iemand tegenkom weet ik bijvoorbeeld vaak de naam niet. Uiteindelijk mondt mijn ziekte uit in dementie. Maar ik blijf positief. Ik kan er toch niets aan veranderen.”

Van iedere dag maakt Jan het beste. “Ik doe graag dingen waar ik voldoening uit haal, zoals de dagbesteding. Mijn vrouw vindt het ook fijn als ik hier ben. Op donderdag en vrijdag heeft zij tijd voor zichzelf. Dan kan zij doen en laten wat ze wil.”

“Fijn voor haar, Jan”, zegt dagbestedingscoach Desi Aarts. “We zijn er voor jou, maar we zijn er ook om de mantelzorgers te ontlasten.”

 

Dagbesteding

Een warme jas

Na het potje Mens Erger Je Niet komen de knutselspullen op tafel. Jan wijst naar één van de andere bezoekers. “Zij is heel creatief. Ze maakt prachtige dingen! Zelf ben ik niet zo’n creatieveling, dus met knutselen doe ik niet mee. Dat is zo fijn hier: niets moet en alles kan.” Desi knikt. “Mensen kunnen bij ons doen wat ze leuk vinden. We kijken altijd naar de mogelijkheden. En we maken veel lol met elkaar. Het draait om gezelligheid, saamhorigheid en vertrouwen.”

“Absoluut!”, vindt Jan. “Als ik hier binnenkom, is het net of ik een warme jas aantrek. Ik kan goed opschieten met de andere bezoekers en met de dagbestedingscoaches. Als ik ergens mee zit, kan ik altijd mijn ei bij ze kwijt.”

dagbesteding

DJ Jan

Terwijl de dames knutselen, zit Jan rustig te puzzelen. “Zweedse puzzels. Daar ben ik gek op. En door te puzzelen train ik meteen mijn geheugen.” Op de achtergrond staat een muziekje op. “Jan regelt hier vaak de muziek”, vertelt Margriet. “Hij heeft een brede smaak en weet er veel van.”

Jan knikt. “Als jongetje van een jaar of tien liep ik al trommelend door de straten. Ik ben gek op muziek, vooral uit de jaren 60. Zal ik zo wat leuks opzetten? James Last? Of willen jullie André Rieu of The Cats?”

 

 

dagbesteding

Even later is het tijd voor de gezamenlijke lunch. Een fijn moment van de dag. Daarna maken Jan en Margriet een ommetje door de tuin van Buitenveld. “Zullen we even naar de beweegtuin?” En hup, daar gaat Jan. “Ik ben actief hoor. Ik ga elke week naar de fitness en ik fiets veel. Ook zit ik op een mannenkoor. Ik doe veel, maar toch vind ik het fijn om ook naar de dagbesteding te gaan. Dan kan ik weer even de zinnen verzetten.”

“We hebben ook bezoekers die veel alleen thuis zitten”, vertelt Margriet. “Zo is een cliënt in korte tijd blind geworden, waardoor ze in een isolement belandde. Ook voor haar is het fijn dat de dagbesteding er is. Het geeft houvast en ze is hier lekker onder de mensen.”

“Heel belangrijk!”, vindt Jan. “We doen hier samen leuke dingen.”

dagbesteding

De 2J's

Jan sluit de dag af met een potje biljarten met zijn vaste maatje Jan. “Jan en Jan. De 2J’s”, lacht hij. “Maar de andere Jan is beter hoor. Ik ben maar een huis-tuin-en-keuken-biljarter. Ik doe het voor mijn ontspanning en plezier. Daar draait het om. En misschien kan ik nog wat leren.”

Na een leuk potje van de 2J’s is het alweer drie uur. Tijd om naar huis te gaan. De taxi staat klaar om hem terug te brengen naar Nieuw Den Helder. “Ik ga altijd met een leuk gevoel naar huis”, besluit Jan. En morgen? Dan mag hij weer. Nog even een zwaai naar Desi en Margriet. “Bedankt! Het was weer gezellig!”

dagbesteding

Bent u – net als Jan – op zoek naar een prettige daginvulling, maar bent u beperkt in uw mogelijkheden? Bijvoorbeeld door een chronische ziekte of dementie? Omring biedt dagbesteding in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland en op Texel. Klik hier voor meer informatie of neem contact op via 088 – 206 89 10 of mail naar service@omring.nl.

Omring dagbesteding

 

dagbesteding

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker