Natuurlijk, ook u weet dat voldoende drinken van belang is bij warm weer. Anders droogt u uit en dat is ongezond. Maar bent u zich ervan bewust wanneer u aan het uitdrogen bent of waarom niet iedereen ‘2 liter’ nodig heeft? En is ‘hoe meer water hoe beter’ wel een goed idee?
U droogt uit! Hoe merkt u dat?
Dorst is meestal het eerste signaal dat u weer wat moet drinken. Maar soms heeft u dat wellicht niet zo in de gaten. Vooral als u wat ouder bent, neemt uw dorstgevoel af. Een zeurende hoofdpijn, weinig plassen en zweten zijn goede indicatoren. De kleur van uw plas is eveneens een graadmeter: donkergeel duidt op te weinig drinken. Oververhitting is te zien aan jeuk en rode huiduitslag. Serieuzere uitdrogingsverschijnselen zijn duizeligheid, spierkrampen, snelle ademhaling en hartslag, stemverlies, slaperigheid of juist rusteloosheid, vlug geïrriteerd zijn, verwardheid, blauwe nagels, tintelingen, diepliggende ogen. Uiteindelijk kan uitdroging zelfs leiden tot bewusteloosheid en de dood.
Wat kunt u het beste doen?
Drinken, drinken, drinken! Water is prima, maar niet alleen… Tijdens het zweten verliest uw lichaam namelijk ook zout en suiker, wat met water onvoldoende wordt aangevuld. Dus neem gerust een keer limonade, bouillon, pinda’s of – uiteraard niet elke dag – chips. Heeft u serieuze uitdrogingsverschijnselen dan is ORS een verstandig idee. Als u naar een warm land op vakantie gaat, kunt u de ORS-zakjes als voorzorgsmaatregel bij de apotheek kopen en meenemen (tevens handig bij diarree, want dan verliest u ook veel vocht). Verder is verkoeling zoeken natuurlijk ook van belang bij warmte.
Hoe zit het met die twee liter?
Twee liter (zes tot acht glazen) is een gemiddelde. Kleine vrouwen hebben minder vocht nodig dan grote mannen. En wie bij dertig graden gaat hardlopen moet uiteraard meer drinken dan wie de hele dag in een airconditioned hotel aan de bar zit. Voor kinderen is een liter meestal voldoende.
Hoe meer hoe beter?
Nee, beslist niet! Overdrijf het niet. Sterker nog, extreem veel water drinken kan schadelijk zijn, want dan kunnen de nieren het niet meer bijhouden. Zo is bij de Nijmeegse Vierdaagse een paar jaar geleden iemand overleden die te veel water had gedronken. Daarnaast gelden er speciale richtlijnen voor mensen die vocht in hun lichaam vasthouden en plaspillen hebben - wat bij sommige ouderen het geval is. Zij kunnen het beste met hun huisarts overleggen hoeveel ze mogen drinken.
Mag u extra koffie of thee drinken?
De cafeïne in koffie (en in veel mindere mate in thee) zorgt ervoor dat de urineproductie toeneemt en dus dat meer vocht het lichaam verlaat. Dit verschijnsel werd in 1928 voor het eerst bewezen. Maar hoe groot is dat effect en is het zorgwekkend? Daarover hebben al heel wat onderzoekers zich gebogen. De site fitzonderfabels.nl heeft uitgebreid bronnenonderzoek gedaan en daaruit blijkt vooralsnog dat wie meer dan vier koppen koffie drinkt vaker plast, maar dat mensen die veel koffie drinken niet vaker naar het toilet gaan. Dus echte koffieleuten merken er weinig van, tenzij ze opeens extreem vaak koffie nemen.
Hoe maakt u van dorst lessen een feestje?
Er is niks mis met het gewone plastic flesje water, maar het kan ook best leuker en wie weet, stimuleert het om meer te drinken... Zet een kan met ijsblokjes, verse munt of citroen klaar op een hete dag. Of koop een vrolijke ranjatap en zet die gevuld op het aanrecht. En serveer als voorgerecht een kopje bouillon met flinterdunne omeletreepjes en bieslook.