In Julianadorp

Helemaal happy

Hoe is het om in Julianadorp te wonen? En wat zijn dé tips voor een mooie herfstdag in dit dorp? We vroegen het aan drie bekenden van Omring.

Ik zou nog wel vijftig jaar willen leven

Ze kan meer niet dan wel, zoals ze zelf zegt. Maar dankzij de thuiszorg van Omring kan mevrouw Vermeulen (103) zelfstandig blijven wonen. “Ik ben dankbaar voor wat ik heb. Ik woon fijn zo.”

Puzzelen, de krant lezen, tv kijken: ze doet het graag. Met de bovenkamer van mevrouw Vermeulen is niets mis. “Het zijn vooral mijn voeten en evenwicht die me in steek laten. Als ik buk, word ik al duizelig.” Dankzij de thuiszorg van Omring kan ze in haar eigen huis blijven wonen. “De verzorgsters helpen mij met de kledingwissel, douchen en het verbinden van een beenwond. Ze wandelen ook met mij. Ze zijn zo aardig.”

Op het brommertje
Van oorsprong is mevrouw Vermeulen Amsterdamse. De hoofdstad werd haar echter te druk. In de jaren 70 van de vorige eeuw kochten zij en haar man een stacaravan in Sint Maartensvlotbrug. “We gingen er steeds op ons brommertje heen. De rust in de Noordkop beviel uitstekend. In 1991 verhuisden we naar deze woning in Julianadorp.”

Weet wat er speelt
Haar man overleed twintig jaar geleden. “Hoe ouder je wordt, hoe minder familie je overhoudt”, stelt mevrouw Vermeulen nuchter. Ze is dankbaar voor wat er wél is. De gesprekken met haar verzorgers bijvoorbeeld. “Ik ga graag de diepte in, ik weet wat er speelt in de wereld.”

Uitvindingen
Haar geboortejaar is 1918. “Ik heb al zo veel zien veranderen… Wat zal er morgen worden uitgevonden? Dat wil ik weten! Neem nu die vaccins tegen corona, geweldig toch? Ja, er zijn ook negatieve veranderingen. Maar daar kan ik niets aan doen, dus kijk ik naar het positieve. Ik ben zo nieuwsgierig dat ik nog wel vijftig jaar zou willen leven.”
 

 

mw vermeulen

Ik mag de muziek lekker hard zetten

Eigenlijk wilde meneer Vijfhuizen niet verhuizen naar woonzorglocatie Buitenveld. Maar inmiddels woont hij hier met veel plezier – en met een weids uitzicht. “Julianadorp is een prachtig dorp.”

Je zou het niet zeggen, maar meneer Vijfhuizen is 90 jaar. Een jaar geleden woonde hij nog zelfstandig, maar het lopen ging steeds slechter. “Als ik de trap had beklommen, was ik bekaf. Het was wachten op ongelukken.” Samen met zijn dochters zocht hij een oplossing. Het werd een fijn en veilig appartement in Omringlocatie Buitenveld.

Toppers
“Eigenlijk wilde ik hier helemaal niet heen. Ik heb veel gepraat met de mensen van Omring, dat hielp. En ik heb toch wel veel hulp nodig met dagelijkse dingen. De verzorgsters zijn echt toppers. Ik was alleen wel een betere kok gewend…” Meneer Vijfhuizen zegt het met een knipoog, doelend op zijn vrouw. Zij overleed in 2016 op hun 65e huwelijksdag.

Levensgenieter
“Wij hebben veel gereisd. Genoten van het leven! Nog steeds ben ik heel actief. Met de booster rijd ik zo de Donkere Duinen in, langs de kanoroute. Heerlijk. Weet je wat ook zo fijn is aan dit dorp? De schone lucht. Toen ik hier in 1986 kwam wonen, hoestte ik verschrikkelijk. Een halfjaar later was het over.”

Weids uitzicht
Tevreden zit meneer Vijfhuizen in zijn stoel. Links weids uitzicht naar buiten, rechts familiefoto’s en in het midden de radio en tv. “Ik mag de muziek gewoon hard zetten hier! Lekker hoor. Ik hou van De Toppers tot klassiek.” Dan kijkt hij naar buiten. “Kijk, de zon schijnt. Ik ga maar eens richting Callantsoog, een vest ruilen voor de buurvrouw.”

 

meneer vijfhuizen

Lekker buiten mijn hoofd leegmaken

In haar werk zet Marjolein Kruithof zich in voor haar zorgcollega’s en de cliënten van Omring. “En na een drukke werkdag wandel ik zo naar het strand, hier in mijn woonplaats Julianadorp.”

Zeventien jaar geleden kwam Marjolein bij Omring werken. De afdeling Financiën had haar aandacht getrokken. Pas later ontdekte zij hoe mooi het werk van een zorgorganisatie is. “In 2006 kwam ik terecht op de ICT helpdesk van een verpleeghuis. Daar hield ik mijn pauzes voor het eerst tussen de bewoners. Toen zag ik pas echt hoe bijzonder en dankbaar de zorg is.”

Collega’s ontlasten
Inmiddels is de 40-jarige Marjolein projectmanager Klant en Marktontwikkeling. Dit team ondersteunt alle zorg, van revalidatie tot thuiszorg en wonen met zorg. “Ons doel is om de zorg van Omring op elk vlak optimaal te houden. Bijvoorbeeld door administratieve taken over te nemen van onze zorgcollega’s. Hierdoor houden zij meer tijd over voor onze kerntaak: zorg verlenen.”

Bingoavondjes
Zo wil het team steeds weer het verschil maken, voor zowel cliënten als medewerkers. Die gedrevenheid zagen we ook tijdens de lockdown. Enkele teamleden organiseerden in hun vrije tijd maar liefst negentien online bingoavondjes voor alle collega’s die ondanks de strenge maatregelen tóch de zorgkwaliteit hoog hielden. “Als blijk van waardering en voor de nodige ontspanning thuis”, aldus Marjolein.

Hoofd leegmaken
Nog altijd werkt ze veel vanuit huis, in Julianadorp. “Ook online kunnen we heel goed met iedereen in gesprek blijven. Er is één valkuil: te lang achter het scherm zitten. Daarom blok ik bewust tijd om te wandelen. Lekker buiten mijn hoofd leegmaken. Dat kan hier perfect. We hebben strand, duinen, bollenvelden. Met het zonnetje erbij krijg ik meteen een vakantiegevoel.”

 

marjolein

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker