Vrijwilliger Peter van Haandel

'Mensen een goed begin van de dag geven. Daar doe ik het voor!'

Peter van Haandel (71) is chauffeur bij Omringlocatie Overvest in Enkhuizen. Iedere vrijdag brengt Peter met de rolstoelbus cliënten naar de dagbesteding. In 2017 ging Peter met pensioen. Hij ging toen direct op zoek naar passend vrijwilligerswerk, wat hij nu alweer vijf jaar met veel plezier doet. “Op die manier kan ik de regelmaat in mijn leven vast houden”, aldus Peter.

Het vervoer van mensen die zelf niet meer mobiel zijn leek hem een mooie uitdaging. Bovendien zocht hij iets heel anders dan zijn voormalige vak als horloge- en klokkenmaker. En die uitdaging vond hij als vrijwillig chauffeur bij Omring.

Toen Peter zich aanmeldde als vrijwilliger mocht hij niet onmiddellijk met de rolstoelbus rijden. “Dat is begrijpelijk, je rijdt toch met kwetsbare mensen. Bij mij staat veiligheid voorop. Ik ben altijd erg voorzichtig,”. Om ervaring op te doen, en te beoordelen of dit vrijwilligerwerk écht bij hem zou passen, reed Peter een aantal ritten mee met een andere chauffeur. Daarna werd de verplichte rijtest afgenomen.

Riemen vast

Nu wandelt hij vaak op vrijdag ’s ochtends van huis naar Overvest, om vanuit daar de ritten te starten en cliënten van Omring op te halen. De mensen die hij ophaalt en aan het einde van de dag weer thuis brengt wonen allemaal in de buurt. Toch rijdt Peter elke vrijdag meerdere ritten. Door de rolstoelen passen er maar een paar cliënten per rit in de bus. De rolstoelen worden altijd goed vastgezet. Peter lacht en zegt: “Ja, daar ben ik echt heel handig in geworden! Vooral om dit in een goede verstandhouding te doen met de passagiers. Soms moet ik weleens een arm van iemand optillen om de gordels op de juiste plek te krijgen, dat moet met aandacht en in overleg gebeuren. Stel dat iemand een zere arm heeft, dan moet ik daar wel rekening mee houden.”

Peter van Haandel - vrijwilliger 2

Goed contact is waardevol

Goed contact met zijn passagiers vindt Peter erg waardevol. Ook met cliënten die spraakbeperkingen hebben weet hij te communiceren. Hoe dat komt? “Ik rijd elke vrijdag met dezelfde mensen en leer ze daardoor best goed kennen. Daarom kan ik ook rekening houden met hun mogelijkheden en beperkingen. Daar pas ik mijn gedrag op aan. Deze mensen een goed begin geven van een prettige dag geeft mij een goed gevoel en daar doe ik het voor!”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker