Recept

Geroosterde zalm met salsa verde

Bereiding

  1. Houd voor de salsa 12 kleine spinazieblaadjes achter voor de garnering.
  2. Blancheer de rest van de spinazie voor de salsa 2-3 minuten in ruim kokend gezouten water.
  3. Afgieten en met koud water afspoelen.
  4. Knijp vervolgens al het vocht eruit.
  5. Pel de knoflook en het sjalotje.
  6. Snijd 4 olijven in plakjes.
  7. Meng de geblancheerde en uitgeknepen spinazie, knoflook, sjalotje, olijven, ansjovis, mosterd en olijfolie in een blender of in de beker van de staafmixer en maal alles fijn tot een grove salsa.
  8. Zorg ervoor dat u de blender of staafmixer op de snelste stand laat draaien, hierdoor behoudt u de mooie groene kleur van de spinazie.
  9. Breng de salsa op smaak met peper en zout.
  10. Meng alle specerijen en rooster 2-3 minuten in een droge koekenpan.
  11. Door het roosteren van de specerijen komen de smaken beter naar voren.
  12. Pan tijdens het roosteren goed heen en weer schudden.
  13. Laten afkoelen.
  14. Let op bij het kopen van zalm dat de vis stevig en fris is en een mooie kleur heeft.
  15. De mooiste gaarheid is zo rond de 50C dan is de vis nog lekker sappig en van binnen mooi roze van kleur (u kunt de temperatuur meten met een kern/ vleesthermometer die u midden in de bereide zalmfilet prikt).
  16. Verwarm de oven voor op 160C.
  17. Bestrooi de zalm aan weerszijde met wat zout en peper.
  18. Verhit in een anti-aanbakpan een scheutje olijfolie, leg de zalm erin en bak deze snel aan beide kanten bruin, 2-3 minuten.
  19. Leg de zalm vervolgens in een ovenschaal en gaar de zalm nog 3-4 minuten in de oven.
  20. Let op, de zalm moet mooi rosé zijn van binnen dus hoe dunner de zalm, hoe korter de bereidingstijd.
  21. Bestrooi de zalm vervolgens met de geroosterde specerijen en een heel klein beetje zout.
  22. Schep de koude salsa op warme borden.
  23. Leg de zalm met de specerijenkant naar boven op de salsa en garneer met wat blaadjes spinazie en plakjes olijf.

Tips

  • Serveer met rozeval-aardappel uit de oven, lekker bestrooid met rozemarijn.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets
  • 200 g spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 20 g groene olijven, zonder pit
  • 2 ansjovisfilets
  • 10 g gladde mosterd
  • olijfolie
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl kerriepoeder

Voedingswaarden

Energie 583 Kcal
Vetten 48 g
waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 28 g
Vezels 0 g

Bron: DEEN.nl

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker