Aandacht voor elkaar

De eenzaamheid voorbij

Door corona en de bijbehorende maatregelen hebben we gezien dat eenzaamheid onder ouderen is verdubbeld. Wat kunnen we doen om dit te doorbreken en er voor een ander te zijn?

Wat is eenzaamheid? Melanie de Groot, psycholoog bij Omring legt uit: “In het algemeen gaat het om een gevoel van er niet bij horen en iets missen in de band of hechting met anderen. Er zijn twee soorten eenzaamheid. Sociale eenzaamheid houdt in dat je weinig mensen om je
heen hebt en spreekt. Bij emotionele eenzaamheid gaat het over het gemis aan diepgang in relaties.”

Eigenlijk heeft iedereen wel momenten of periodes van zich eenzaam voelen. Van oudere mensen is al langer bekend dat zij eenzaamheid kennen, corona bracht aan het licht dat ook jongeren en volwassenen vaker eenzaam zijn dan we denken. “Pas als het langdurig is en het  een persoon in zijn dagelijks functioneren gaat belemmeren, is eenzaamheid een probleem. Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel.” Omring  merkt dit ook bij haar cliënten en kan jouw hulp goed gebruiken om het taboe te doorbeken en mensen uit hun isolement te halen. Enkele tips en ideeën vind je hieronder.

Van oudere mensen is al langer bekend dat zij eenzaamheid kennen, corona bracht aan het licht dat ook jongeren en volwassenen vaker eenzaam zijn dan we denken. Maar zoals met alles: er is niet zomaar één oplossing: “Het is een persoonlijke ervaring. Als je je eenzaam voelt, dan zal je zelf ook een rol moeten spelen in het doorbreken. Bedenk je wat je verwachtingen zijn en hoe je dit wilt bereiken. Wie heb je hiervoor nodig? Tot slot: accepteer hulp en zet vooral door. Het is moeilijk om oude patronen te doorbreken, maar elke stap is er één en vele stappen halen ook jou uit je isolement.” 

Help jij mee?

Warme groet
Een handgeschreven kaart ontvangen, brengt warmte op een stille dag. Schrijf een kaart en stuur deze naar iemand die je een hart onder de riem wilt steken. Nog leuker is het om het kaartje persoonlijk (op afstand) langs te brengen. Een mooie aanleiding voor een praatje. 

Vrijwilligen verrijkt
Wil je meer doen of wil je juist zélf meer onder de mensen komen? Omring is altijd op zoek naar vrijwilligers om iets voor een ander te betekenen. Een wandeling maken, maaltijd serveren, activiteit begeleiden of maatje zijn van een bewoner: je bent van harte welkom. Aantal uren is bespreekbaar. Kijk eens op werkenbijomring.nl/ontdek-omring/vrijwilligerswerk.

Luisterend oor
Even een praatje met je buurman die alleen woont of de oudere vrouw die je om je hulp vraagt in de supermarkt: voor jou is dat beetje aandacht geven een simpele moeite om hun dag minder eenzaam te maken. Je kunt je ook aanbieden als vrijwilliger voor een (landelijke) hulplijn. Voor mensen die zich alleen voelen, is dit bovendien een laagdrempelige manier om contact te hebben en makkelijker dan een persoon in hun omgeving direct aan te spreken.

Samen doen
Vraag je alleenstaande buurvrouw of oom mee naar een activiteit. Kijk eens of er een buurttuin of timmerwerkplaats in je omgeving is, waar je samen kunt helpen. Iets om naar uit te kijken en met de handen bezig zijn geeft afleiding en voldoening. Je kunt ook een leeskring, knutsel- of eetgroep starten. Voor jezelf ook leuk om iets nieuws uit te proberen en andere mensen te ontmoeten.

Hulp bij de hand
Je kunt aanbieden om de hond uit te laten van je minder mobiele buurman. Een makkelijke aanleiding om iemand uit zijn isolement te halen. Bovendien maak je er de hond blij mee en haal je zelf een frisse neus. Ander idee is om te videobellen met een eenzaam familielid dat niet in de buurt woont. Een mooi gebaar van aandacht.

De overheid is onlangs een campagne gestart tegen eenzaamheid. Kijk voor meer informatie op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker