Omring Vitaalteam Ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten
fysiotherapie
fysiotherapie vitaalteam amputatie
ampuatie ergotherapie fysiotherapie

Een amputatie is een heel ingrijpende gebeurtenis en kan uw leven drastisch veranderen. U heeft waarschijnlijk allerlei vragen en twijfels, en bent bezorgd. Heeft u behoefte aan deskundig advies en professionele behandeling, afgestemd op uw persoonlijke situatie? Dan bent u bij het Omring Vitaalteam aan het juiste adres.

Vitaalteam > Herstel na amputatie

Herstel na amputatie

Een amputatie is een heel ingrijpende gebeurtenis en kan uw leven drastisch veranderen. U kunt beperkingen ervaren bij allerlei dagelijkse handelingen. Toch wilt u een zo zelfstandig mogelijk leven leiden. Revalideren kan zinvol zijn voor zowel mensen die net een amputatie hebben ondergaan, als voor mensen waarbij het langer geleden is. Revalideren betekent dat u met deze beperkingen leert omgaan. U leert om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden, waarbij u uw dagelijkse activiteiten waar mogelijk oppakt. De therapeuten van het Vitaalteam denken graag met u mee over wat voor u de beste behandeling is. Samen met de behandelaren werkt u aan een zo optimaal mogelijk herstel op lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk gebied.

Fysiotherapie bij amputatie

De fysiotherapeut ondersteunt u onder andere in het onderhouden of verbeteren van de algehele conditie, de beweeglijkheid en kracht van zowel het geamputeerde been als van het andere been. De fysiotherapeut zal u zo zelfstandig mogelijk leren functioneren, zowel met als zonder prothese. De fysiotherapeut oefent met u bewegingsvaardigheden, zoals het maken van transfers van bed naar rolstoel en van rolstoel naar auto, het van en naar de grond komen en de stabalans op één been. Andere zaken die u traint zijn het verplaatsen met en zonder prothese binnen- en buitenshuis. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van diverse hulpmiddelen zoals een oefenprothese, een looprekje of elleboogkrukken. De fysiotherapeut werkt nauw samen met de revalidatiearts en orthopedisch instrumentmaker op het gebeid van de mogelijke prothese.

Ergotherapie bij amputatie

De ergotherapeut helpt u om dagelijkse activiteiten binnen uw eigen omgeving naar eigen mogelijkheden uit te voeren, zowel met als zonder prothese. De ergotherapeut bekijkt samen met u welke beperkingen u ervaart in het dagelijks leven; de behandeling is er op gericht de beperkingen die u heeft zoveel mogelijk op te heffen. Uitgangspunt daarbij is het zo zelfstandig mogelijk functioneren op het gebied van onder andere persoonlijke verzorging, huishoudelijke activiteiten, het verplaatsen binnen- en buitenshuis, het werk of ontspanningsactiviteiten. Indien nodig adviseert en begeleidt de ergotherapeut u bij de aanvraag van eventuele hulpmiddelen en voorzieningen

Revalideren na een amputatie

Bij revalideren bij een beenamputatie wordt er aandacht besteed aan de controle van de wond en stomp, er wordt gekeken naar hoe u zich veilig kunt verplaatsen en dagelijkse handelingen kunt uitvoeren en daarnaast wordt er aandacht besteed aan de verwerking van het verlies. Ook worden de mogelijkheden voor een eventuele prothese besproken en leert u de prothese gebruiken. Daarnaast adviseren we u bij het aanvragen van voorzieningen en hulpmiddelen. En indien gewenst, krijgt u advies over functioneren op uw werk na een amputatie en worden de mogelijkheden qua vrijetijdsbesteding waaronder sport en bewegen met u doorgenomen.

Waar kunt u terecht?

Na u verblijf in het ziekenhuis of verpleeghuis kunt u thuis of op een van onze locaties verder revalideren? Het Omring Vitaalteam staat voor u klaar. 

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 088 - 206 89 10 of ons afspraken formulier invullen.

Maak een afspraak

Maak snel een afspraak via 088 - 206 89 10
of vul hier het contactformulier in.

Vraag het ons Omring Vitaalteam 088 - 206 89 10

Ontdek wat Omring Vitaalteam voor u kan betekenen