Voor leuke dagen

Tips voor een super feestmaand!

Sommige mensen kijken erg uit naar Kerstmis en oud en nieuw. Anderen zien juist als een berg op tegen de feestdagen. Maar voor iedereen geldt: met deze tips wordt december sowieso sfeervol en gezellig.

Tip 1 Samen eten, samen genieten

Samen kletsen en eten, lekker rondom de feestelijk gedekte de kersttafel… Dat maakt kerst zo speciaal. Wilt u anderen daar ook van laten meegenieten? Of zoekt u gezelschap voor een leuke decemberavond? Informeer eens bij alleenstaande buren of zij zin hebben om mee te eten. Of hang een briefje op in de supermarkt: ‘Wie heeft zin in een gezellig kerstdiner/decemberdiner?’ Avontuurlijk: stop bij wildvreemden een briefje in de brievenbus met een uitnodiging. Als u opziet tegen het koken voor meerdere personen of een klein budget hebt, dan kunt u voorstellen dat iedereen thuis wat maakt en meeneemt. Zo vormen alle gerechten samen een gevarieerd buffet.

Tip 2 Kerstdiner op locatie

Veel woonzorglocaties beschikken over een restaurant dat open staat voor buurtbewoners. Ook Omring heeft veertien restaurants in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. Heeft u daar al eens gegeten? In december zijn de restaurants sfeervol ingericht en zijn de maaltijden extra feestelijk bereid. Het is wel verstandig om van tevoren even te informeren naar de tijden. Kijk op www.omring.nl/extra-diensten/eten-omring of bel 088 – 206 79 99.

Tip 3 Voor familieleden met dementie

Heeft uw partner of een van uw (schoon)ouders dementie? Op de site van de Alzheimerstichting (www.dementie.nl) staan diverse adviezen. Zoals: hou het gezelschap klein, zorg voor foto’s met namen erop of laat af en toe een naam van iemand in het gezelschap vallen. Of doe samen met de kleinkinderen een activiteit die herinneringen oproept, zoals kerstkransjes bakken.

Tip 4 Reiskriebels!

Een heerlijke opkikker is om in de donkerste periode van het jaar op vakantie te gaan. Bijvoorbeeld een zonvakantie op de Canarische Eilanden of in Kaapverdië, een cultuurreis door Marokko, een kerstreis naar een Duits hotel met lekker eten, een bridgeweekend in eigen land, een sneeuwschoenwandelvakantie in Finland of een noorderlichtreis in Noorwegen. Wie graag met anderen optrekt, kan kiezen voor een groepsreis. Sommige organisaties zijn gespecialiseerd in reizen voor ouderen, alleenstaanden of sportieve activiteiten.

Tip 5 Lekker buiten rondstappen

Na een wandeling smaakt het kerstdiner of de oliebol nog lekkerder. Wandelen zorgt bovendien voor ontspanning. Daarnaast brengt al die frisse lucht je hersenen in een hogere versnelling. En bij mensen met dementie prikkelt het de geest. Maak dus een ommetje door het park of ga lekker uitwaaien op de dijk. Een georganiseerde tocht kan natuurlijk ook. Herberg Hoorn organiseert twee wandelingen met gids: op vrijdagavond 21 december en op zaterdag 22 december (www.herberghoorn.nl). In Castricum is er op 26 december een kerstwandeling (www.wandel.nl) en in Wijdewormer op 31 december een oliebollen-snerttocht (www.wandel.nl).

Tip 6 Eén dagje uit en één dag thuis

Twee dagen achter elkaar Kerstmis vieren. Dat kan best veel zijn… Is het mogelijk om het familiebezoek te verdelen over slechts één van de kerstdagen en oudejaarsavond? Dan zit er een week tussen en kunt u even op adem komen. Dit jaar vallen de feestdagen midden in de week. Het geeft rust om van tevoren een kruis door de weekenden eromheen te zetten en dan niets af te spreken. Deze tip geldt natuurlijk zowel voor de ontvangende als de bezoekende partij…

Tip 7 Aan de kokkerel met elkaar

Een geslaagd kerstdiner begint vaak al met samen koken. Wijntje, muziekje, kaarsje en kletspraatje: vier topingrediënten! Ondertussen vliegen de gesneden champignons zo de stoofschotel in. Inspiratie nodig? Op bijvoorbeeld Christmaholic.nl vind je originele recepten, zoals pompoencheesecake met speculaasbodem als dessert. Liever samen lokale klassiekers uitproberen? Wat dacht je dit jaar van Helderse Broeder als extraatje bij het kerstontbijt (recept op Instagram).

Tip 8 Wie wint de oudejaarsavondtrofee?

Is spelletjes spelen bij u op oudejaarsavond ook traditie? Gezellig met zijn allen meedoen en tussen elke ronde door een oliebol of appelflap. Het favoriete spel ligt vast op tafel… Of wordt er dit jaar een nieuwe traditie geboren? Bijvoorbeeld: verzin een quiz of ganzenbord met allemaal toepasselijke vragen en opdrachten over uw familie en vrienden. Er kunnen ook wel wat filosofische vragen tussen zitten, zoals ‘hoe zie jij jezelf over een jaar?’ Deel rustig bonuspunten uit als iemand een extra leuk antwoord geeft. Over leuk gesproken: u kunt ook een wedstrijdje houden ‘wie vertelt de grappigste familie- of vriendenanekdote. De winnaar krijgt uiteraard een hilarische zelfgemaakt oudejaarsavond trofee.

Tip 9 Bid, lach, geniet en bewonder

De feestdagen zijn ook om even op te laden voor het nieuwe jaar. Maak er dit jaar dus de mooiste, fijnste, meest relaxte, warmste, gezelligste, grappigste, sportiefste of ontroerendste kerstvakantie allertijden van. Op uw eigen manier, waar u zich prettig bij voelt.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker