Graag maar wel veilig

Thuis blijven wonen?

Heb jij een heerlijk huis? Dan wil je daar vast ook blijven wonen als je straks wat ouder wordt. Hoe je dat veilig kunt doen, dat lees je hier!

 

Nu nog zelfstandig, maar morgen?

Misschien ben je nu redelijk fit en vitaal. Maar een ongeluk kan in een klein hoekje zitten.

  • Je kunt van de trap vallen. (Zorg voor een stevige leuning!)
  • Je kunt uitglijden op een natte badkamervloer. (Leg altijd een badmat neer!)
  • Er kan een keukenbrandje ontstaan. (Hang vandaag nog brand- en rookmelders op!)

De ene dag ben je nog compleet zelfstandig, het volgende moment heb je ineens hulp nodig bij je dagelijkse handelingen. Het is daarom verstandig om nu vast na te denken over de dag dat die zorgvraag mogelijk op jouw voordeur klopt.

 

Jouw badkamer van de toekomst

 

Ga je verbouwen? Bouw dan voor je toekomst. Zorg dat je badkamer veilig en voldoende ruim is. En probeer drempels achterwege te laten. Je bedenkt het misschien niet direct, maar een ergotherapeut kan hierbij een goede rol spelen.

Pauline Tjepkema is ergocoach bij Omring. Zij kijkt mee met de wijkverpleegkundige als er een zorgvraag binnenkomt. Daarbij kijkt ze ook of de zorgprofessionals veilig en verantwoord hun werk kunnen doen in het huis van de cliënt. “Zo komen we bijvoorbeeld weleens in een badkamer die eigenlijk ruim genoeg is. Toch kan mijn collega de cliënt niet helpen met douchen, omdat de ruimte is volgebouwd met wasmachine, droger en een badkamermeubel.”

Dit zijn zaken waar je stiekem al op kunt anticiperen. Oók als je nog wat jonger bent. “Stel: je wil jouw badkamer verbouwen. Dan is het slim om een ergotherapeut mee te laten kijken naar de badkamer voor jouw toekomst. Welke afmetingen zijn er nodig? Waar kun je later een beugel plaatsen? Heb je een andere plek in huis voor de wasmachine? Als je daar nu over nadenkt, neemt dat een hoop zorg weg tegen de tijd dat die hulpvraag er komt.”

 

 

Acht tips

 

Wil je geen ingrijpende verbouwing, maar toch zorgen voor een veiliger leefomgeving? Check deze acht tips van Pauline.

  1. Zorg dat je losse kleedjes weghaalt. Hier kun je over struikelen.
  2. Hetzelfde geldt voor drempels; verwijder deze waar mogelijk.
  3. Staat je huis erg vol? Probeer dan wat meubels weg te doen of deze te vervangen voor kleinere exemplaren.
  4. Zorg dat je bed rondom toegankelijk is.
  5. Heb je vloerbedekking liggen? Vervang dit door een gladde ondergrond. Dit loopt veiliger en is ook een vereiste als er in de toekomst een zorgvraag komt.
  6. Heb je een opstap bij de voordeur? Kijk of je achterom naar binnen kunt of leg een loopplank neer. Hang ook een extra beugel op voor ondersteuning.
  7. Voel je je onveilig? Vraag personenalarmering aan! Met één druk op de knop is er dan hulp binnen handbereik. Vraag hier personenalarmering aan. <www.omring.nl/personenalarmering>
  8. Zorg dat er goed en voldoende verlichting aanwezig is. Zowel binnen als buiten.

In de Omringwinkel vind je tal van handige hulpmiddelen. Van beugels tot personenalarmering.
Kijk voor meer informatie op omringwinkel.nl

 

 

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker