
In de winter lijkt het allemaal nét even erger met die stijve spieren en stramme gewrichten. Hoe komt dat toch? En vooral: hoe kom je er vanaf? Het advies van de fysiotherapeut: bewegen, goede voeding en sokken aan in bed.
Stijve spieren en gewrichten krijg je niet door een griepje. Toch hebben vooral oudere mensen er meer last van in de winterperiode. Volgens fysiotherapeut Femke Terpstra van Omring is er veel onderzoek gedaan. “Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van spieren en gewrichten langzaam af. En omdat we vaker binnen zitten en minder afgeleid zijn, lijkt het alsof we meer last ervaren in de winter. Toch is er geen duidelijke oorzaak. Wat we wél weten, is dat de doorbloeding van spieren minder is bij kou. Dat betekent minder zuurstof en dus stijfheid. Ook is het verleidelijk om lekker bij de kachel te blijven in plaats van te bewegen. Afvalstoffen worden zo minder snel afgevoerd, hopen zich op en veroorzaken strammere spieren. Bovendien is de lucht in deze periode vochtiger, wat effect heeft op de gewrichten. Als je last hebt van artrose of reuma, dan heb je extra last in je dagelijkse bewegingen.”
Interne kachel opstoken
Gelukkig kunnen we zelf veel doen om soepel de winter door te komen. Het belangrijkste is blijven bewegen. “Veel mensen hebben last van ochtendstijfheid. Ik raad mijn cliënten aan om alvast liggend in bed oefeningen te doen. Draai bijvoorbeeld rondjes met de voeten, buig en strek de knieën en beweeg de armen omhoog en omlaag. Als je dan pas rechtop gaat zitten en uit bed stapt, zijn je spieren alvast opgewarmd.” En ook als het minder goed weer is: ga toch naar buiten voor een kleine wandeling. Zo geef je tegelijkertijd je weerstand een boost. Binnen trek je natuurlijk lekkere sloffen aan, want warme voeten zorgen dat je interne kacheltje wordt opgestookt. “Dit geldt ook voor de nacht, want je koelt veel sneller af in bed. Trek dus gerust een pyjama en sokken aan.”
Goede voeding
Je bent misschien geneigd de kou buiten te houden door deuren en ramen te sluiten. “Alleen te veel vocht in huis heeft een wisselwerking op je lichaam. Je wilt niet op de tocht zitten, maar goede ventilatie is belangrijk. Regelmatig even het raam op een kier zetten, is al voldoende.” En, een cliché, maar daarom niet minder waar: “Blijf gezond en gevarieerd eten. Zo geef je je lichaam de energie om in beweging te blijven en het warm te houden!”
Bewegen
-
Zoek een maatje of een groep met wie je kunt wandelen. Zo hebben jullie allemaal een stok achter de deur om wél te gaan.
-
Sporten kan ook thuis (via internet) of ga naar de sportschool. Er worden speciale 50+ lessen aangeboden.
Voeding
-
Kies voor seizoensgroenten, zoals boerenkool. Goed voor het milieu én voor je behoefte aan vitamine C.
-
Liever ook een supplement? Slik vitamine C en D bij of een complete multivitamine, afgestemd op jouw lichaam.
Huis
-
Zet de ventilatieroosters bij de ramen open, als je die hebt. Zo ben je verzekerd van een gezond huisklimaat.
-
Een temperatuur van rond de 18°C in je slaapkamer is ideaal.