
De lente is het startpunt voor velen om buiten bezig te zijn. Bijvoorbeeld met de moestuin. Of je nu veel ruimte hebt of een balkon, met deze inspirerende tips van Johan Janse (biologische tuinderij De Bosmantel) smul je de hele zomer van smaakvolle groente. En van de lekkerste aardbeien!
De Bosmantel is een biologische tuinderij, kwekerij en winkel in Andijk. De werkwijze op het bedrijf draagt bij aan bodemverbetering en natuurontwikkeling. Er worden niet alleen groente en fruit verkocht, maar ook groenteplantjes en zaden. “Onze producten zijn puur natuur geteeld, wat de smaak ten goede komt. Naast de eigen producten zijn ook streekproducten als zuivel en sappen verkrijgbaar”, aldus Johan.
Vruchtbare bodem
Het team helpt graag klanten die hun eigen moestuin willen aanleggen. “Een goede manier om zoveel mogelijk uit je moestuin te halen, is te werken volgens de principes van de permacultuur. Dit houdt in dat je samenwerkt met de natuur door te zorgen voor diversiteit in wat je plant, zodat er altijd iets te oogsten is. Duurzaam en ecologisch verantwoord, met allerlei voordelen voor een vruchtbare bodem.” Johan tipt de aardpeer, een sterk knolgewas. “Die kun je het hele jaar oogsten.” Ook palmkool, het minder bekende broertje van de boerenkool, geeft vanaf het eerste jaar verse blaadjes. “Je kunt de kool vroeg planten voor een zomerse oogst. Als je het na de winter terugsnoeit, komt het volgend jaar weer op. Palmkool is smakelijk in een stamppotje, maar ook in een salade.”
Johan:
“Palmkool is smakelijk in een stamppotje of in een salade”
Meer lentelekkers
Specifieke voorjaarsgroenten zijn bijvoorbeeld sla, radijs, rode bietjes en worteltjes. “Ook spitskool en koolrabi zijn lekker veelzijdig. En wat dacht je van stengel-uien? Deze kun je nét onder de grond afsnijden in plaats van eruit trekken. Zo kun je er opnieuw van oogsten. Dit geldt ook voor prei. De jonge blaadjes zijn lekker voor soep of pasta.” Kruiden doen het goed op je balkon of in een kweekbak. Denk bijvoorbeeld aan peterselie en selderij, die extra smaak geven aan allerlei gerechten. “Moestuinproof zijn ook meerjarige bieslook, maggiplant en zuring. Je kunt zaaien in een bakje of kasje en opkweken, maar met plantjes heb je sneller resultaat.”

Koninkjes van de zomer
En natuurlijk is geen moestuin compleet zonder aardbeien. “Je hoeft de planten na het plaatsen in het voorjaar niet per se af te dekken met een net, als je alles dicht op elkaar zet met bijvoorbeeld lage struiken aan de buitenrand. Vogels zien de aardbeien dan minder goed en ontwijken je moestuin vanwege te weinig zicht op loerende katten. Je zult het proeven: verse aardbeien van planten in de vollegrond hebben een ongeëvenaarde smaak.”
Meer weten over De Bosmantel?
Kijk naar...
Ruimte
“Wat je kunt telen, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid vierkante meters die je tot je beschikking hebt. Ook op het balkon in een kweekbak kun je tuinieren! Wil je vroeg zaaien of planten? Zorg dan voor beschutting, bijvoorbeeld onder glas of in een plastic tunnel. Dit is vooral belangrijk als je tomaten, komkommers, paprika en aubergines plant. Die kunnen slecht tegen regen en kou.”
Locatie
“Voor een moestuin is zonlicht nodig. Kies bij voorkeur een luwe plek die niet té heet is of die juist te veel schaduw heeft. Je denkt misschien dat onder bomen en struiken aanplanten gunstig is voor beschutting, maar hun wortels halen juist veel water en voeding uit de bodem weg.”
Grond
“In Noord-Holland hebben we vaak te maken met stugge zeeklei, terwijl moestuinen het goed doen op fijne, losse grond. Zorg ervoor dat je - niet te diep - gras, onkruid en resten van planten omspit, of laat het liggen als bodembedekker tussen de planten. Dit verteert tot organische bemesting en maakt de bodem luchtiger. Gebruik eventueel biologische compost of tuinaarde van bijvoorbeeld Bio Cultura. Een goede manier om de bodem van je moestuin te voeden.”