Coverstory

Samen zijn, samen zingen

Samen zijn. Dat is waar het voor Willeke Alberti (76) om draait in het leven. Niet alleen met kerst, maar ook bij haar optredens op woonzorglocaties. “Na elk optreden ga ik blij naar huis.

De kerstdagen komen eraan. “Als ik eerlijk ben: dat vind ik toch wel moeilijke dagen als je alleen bent, zonder partner”,  vertelt Willeke. “Maar gelukkig heb ik drie geweldige kinderen met lieve partners, en acht kleinkinderen waar ik heel blij mee ben. Dat is een enorme rijkdom. Het mooiste is als we allemaal samen zijn met kerst. Dat is dit jaar niet het geval, omdat een deel van de familie in het buitenland woont.”

Willekes huis is rond de kerst altijd sfeervol versierd. “Met van alles wat ik door de jaren heen verzameld heb.” Goed gezelschap, een fijn muziekje erbij: meer heeft ze niet nodig. “En na de kerst hoop ik eindelijk weer op vakantie te gaan naar de zon.” Tegen die tijd heeft ze net haar solotournee afgerond, na anderhalf jaar uitstel vanwege corona. “Ik ben heel dankbaar dat ik weer kan zingen. Want optreden is mijn leven. Het gaat me niet om het applaus. Waar het voor mij om draait is samen zijn met mensen. Van jong tot oud. Ik houd van mensen, net als mijn zoon Johnny. Hij maakt mooie programma’s, waarbij hij iedereen in zijn waarde laat. Bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Alzheimer of het syndroom van Down. Heel ontroerend om te zien dat hij hart heeft voor de zorg. Dat is iets wat we samen delen.”

willeke

Herinneringen delen

Haar recente tour door het land was haar allerlaatste solotour. “Maar ik ga geen afscheid nemen. Dat zal ik nooit doen! Zolang ik kan, blijf ik in en voor de zorg zingen. Daar ligt mijn hart.” In 2001 richtte de zangeres de Willeke Alberti Foundation op. Met deze stichting wil ze het welzijn en de levenskwaliteit verbeteren van senioren, kinderen en zieken in  verpleeginstellingen en verzorgingshuizen. “Ik vind het fantastisch om op te treden in verzorgingshuizen. Na elk optreden ga ik blij naar huis. Ik krijg zoveel warmte van mijn publiek. En iedereen heeft wel bepaalde herinneringen bij een lied. Het is mooi om die samen te delen. Bij de senioren is Twee motten van Tom Manders favoriet.” Met een lach: “Als de motten tevoorschijn komen, is iedereen blij. Ook Samen zijn zal ik altijd blijven zingen. Dat nummer is bijna een volkslied geworden. En de tekst is zo waar. Samen zijn, samen lachen, samen huilen; je kunt daar alles aan toevoegen. Samen werken, samen spelen, samen lekker eten, samen zingen.”

Topsport

Inmiddels is ze naar eigen zeggen ‘even oud als haar publiek’. “Het is alleen maar leuker geworden, nu ik zelf ook een senior ben. Nee, ik zit totaal niet met mijn leeftijd. Ik verheug me erop dat ik tachtig word. Het gaat er niet om hoe oud je bent, of dat je dementie hebt. We horen er allemaal bij. En we moeten voor elkaar zorgen en goed op elkaar letten.” Willeke let ook goed op zichzelf, om fit en vitaal te blijven. “Optreden is topsport. Zodra ik weer het podium op kon, vlogen de coronakilo’s eraf. Verder zwem ik bijna elke dag. En ik loop veel met mijn twee hondjes. Roosje is een oudje van dertien, Micky is een puppy. Jong en oud, dat helpt elkaar en kan van elkaar leren. Dat is bij mensen zo, maar ook bij honden. Heel bijzonder om die twee samen te zien.” 

willeke

Willekes kerstfavorieten

Favoriete nummer

“Elk jaar als ik de kerstboom optuig, zet ik Ave Maria op. Dat heb ik samen met mijn zoon Johnny gezongen, toen hij nog heel jong was. Dat lied staat op mijn kerstalbum, Een gezellige kerst met Willeke Alberti. Dat vind ik nog altijd de allermooiste plaat die ik ooit heb gemaakt. Ook draai ik graag het kerstrepertoire van Barbra Streisand en Frank Sinatra. Kerstliedjes vervelen nooit!”

Favoriete gerecht

“Het maakt me niet uit wat we eten met kerst. Dat kan net zo goed boerenkool zijn of andijviestamppot. Het belangrijkste is de
sfeer en dat we samen zijn.” 

Favoriete spelletje

“Wij hebben echt een spelletjesfamilie. Ook met kerst zitten we vaak te kaarten. Meestal jokeren of een Deens kaartspelletje. Samen
spelletjes doen verbindt, net als muziek.” 

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker