Jet Vos

Samen lachen en kippenvel

Jet Vos is contactclown. Op locaties voor mensen met een verstandelijke beperking of vergevorderde dementie zoekt ze de  verbinding met bewoners. “Zonder doel of verwachting probeer ik hen even uit hun wereldje te halen.”

Jet Vos, contact clown

"Dit kan zijn door hun hand vast te houden, waardoor ze zich fijn voelen. Of door op een andere manier contact te maken”, vertelt Jet, die maar liefst 44 jaar in de zorg werkte. Nadat ze met prepensioen was gegaan, wilde ze graag iets blijven  betekenen voor anderen. “Ik heb de contactclown-opleiding gevolgd en een rode neus en allerlei materialen gekocht.  Vervolgens ging ik op uitnodiging langs bij verschillende tehuizen.” Zeker in coronatijd bleek dit zeer welkom. Ze ging langs bij een bewoner of een groep bewoners.

 

jet vos clown

Bij een huis voor cliënten met een verstandelijke beperking in de Zaanstreek gaf het personeel aan dat met één bewoner geen contact te maken viel. “Ik ging buitenom langs bij alle appartementen. Toen kwam hij ineens naar buiten. ‘Je bent mij vergeten.’ Het personeel was net zo verrast als ik. Dat ik dit kan betekenen, dat is echt  kippenvel-werk.”

Een andere keer was ze op bezoek bij een zwaar spastische cliënt. “Armen, benen, mond; alles bewoog continu. Ik had van alles geprobeerd, maar het lukte me niet om haar aandacht te vangen. Tot ik haar een bril met gele glazen opzette. Ze ontspande totaal, werd helemaal rustig en blééf maar om zich heen kijken. Het geeft mij zo veel  voldoening om mensen uit hun isolement te kunnen halen. Al is het maar voor even.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker