Tips

Op de valreep een leuke rijm!

Voor de meeste mensen zal pakjesavond er dit jaar anders uitzien dan normaal. Verras daarom uw opa, tante of kleinkind met een persoonlijk Sinterklaasgedicht. Wij geven u, op de valreep, vijf tips voor een leuke rijm. Ook handig voor iedereen die te laat is begonnen met rijmen!

5 tips voor een leuke rijm

 

 1. Gebruik hulpmiddelen zoals een rijmwoordenboek
  Bent u op zoek naar rijmwoorden? Op internet zijn hier verschillende websites voor te vinden. U vult een woord in en vervolgens verschijnt er een lijst met rijmwoorden. Erg handig wanneer u even geen inspiratie heeft. Gebruik bijvoorbeeld Van Dale Rijmwoordenboek, Mick’s Rijmwoordenboek of Rijm.nu.
   
 2. Waar gaat u over rijmen? Bedenk een thema
  Voordat u aan de slag gaat is het handig om een thema te verzinnen waar u zich aan vast kunt houden. Kies bijvoorbeeld voor een jaaroverzicht of een zogenoemde ‘bruiloft’ ABC. U kunt er ook voor kiezen om de rijm op één gebeurtenis te baseren. Van te voren kunt u alvast gaan bainstormen over onderwerpen die in het thema terug moeten komen. Wanneer u dit allemaal op een rijtje heeft gezet, zal het rijmen een stuk makkelijker gaan.
   
 3. Kort maar krachtig!
  Het gedicht hoeft geen boekwerk te worden, drie of vier coupletten van een paar regels is meer dan voldoende. Wanneer u het kort en krachtig houdt is het ook voor uw vrienden en familieleden leuk om te lezen.
   
 4. Maak het uzelf niet te moeilijk
  Gebruik een rijmschema, bijvoorbeeld een slagrijm (AAAA), een gepaard rijm (AABB) of een gekruist rijm (ABAB). Gebruik vooral ook humor, het is altijd leuk als familie en vrienden erom kunnen lachen.
   
 5. Gewoon beginnen & maak u vooral niet te druk
  De beste tip is dat u gewoon moet beginnen en niet langer meer moet wachten. Dus pak uw laptop of pen en papier erbij en ga aan de slag!

Wij hopen dat u veel aan deze handige tips heeft,
en u op 5 december een mooie rijm aan uw naasten geeft.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker