Bijgerecht voor 1 persoon
Ingrediënten
• 1 grote rode biet per persoon
• 0,5 liter vers sinaasappelsap
• 1 foelie (heel, niet gemalen)
• Olijfolie
• 50 gram Procrunx
• 150 gram bieten (gekookt en in grove stukken)
Benodigdheden
• Gesloten bbq
• Vacuümzak
• Keukenmachine/blender
• Eierdoos

Bereiden
Gebruik een gesloten BBQ en steek deze aan en ga voor een temperatuur van ongeveer 100/120 graden. Is de BBQ op temperatuur? Leg de bieten bij voorkeur op een steen, zodat de bieten niet direct warmte krijgen.
Gaar de bieten nu voor ongeveer 3,5 tot 4 uur , zodat ze mooi zacht worden. U kunt dit testen met een satéprikker. Doe dit niet te vaak anders bloeden ze leeg. Als deze gemakkelijk door de biet heen gaat, zijn de bieten gaar. Ontdoe de bieten van de verkoolde schil en snijd ze vervolgens in grove stukken.
Reductie van sinaasappel
Zeef 0,5 liter verse sinaasappelsap en kook de sinaasappelsap op laag vuur in tot stroop. Zorg ervoor dat u de stroop niet te ver kookt, anders wordt het geheel bitter.
Foelie
Fuseer de olijfolie met een hele foelie op 60 C in een vacuümzak. Dat doe je door de zak in een kleine pan met deksel te leggen en minimaal 12 uur op laag vuur te laten trekken.
Voor de echte professionele thuischefs: Bietenblad
Draai 150 gram gekookte bieten door in een keukenmachine tot een gladde puree.
Verwarm de puree licht samen met de procrunx in een pannetje tot dat de procrunx is opgelost. Smeer het mengsel uit in de vorm van een blaadje, gebruik hier een malletje voor. Bak het af op 145 graden voor 5 minuten. Laat de blaadjes afkoelen in een lege eierdoos zodat er een lichte bolling ontstaat. Garneer de blaadjes boven op de biet.
Eet smakelijk!