LIVEBLOG | Informatie Corona

Omslag omring.nl

Wij houden u via dit liveblog op de hoogte van het nieuws rond het Coronavirus en de verschillende maatregelen bij Omring.  We doen er alles aan om de omstandigheden zo veilig en zo prettig mogelijk te laten zijn, gegeven de gevolgen van het virus.

Tegelijkertijd zijn we alert en volop bezig met de gevolgen en werken we samen in de regio met alle partijen in de zorg om verdere besmetting tegen te gaan. Wij volgen hierin de regionale ziekenhuis- en VVT-afspraken zoals vastgelegd binnen het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) overleg. 

Liveblog Coronavirus

Update Corona 31 maart

Koningin Máxima verrast bewoners en medewerkers locatie Nicolaas in Lutjebroek
Enkele bewoners en medewerkers van Omringlocatie Nicolaas werden maandag 30 maart verrast door niemand minder dan Koningin Máxima. De Koningin wilde hen via een videogesprek graag een hart onder de riem steken nu, door het coronavirus, de woonzorglocaties in heel Nederland zijn gesloten voor bezoek. Lees verder.

Een antwoord op Levensvragen
ZONH heeft een website ontwikkeld waarbij hulpvragers in contact worden gebracht met erkende geestelijke verzorgers. Deze verzorgers geven persoonlijke begeleiding bij het omgaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. 

Update Corona 30 maart

Mooi NRC-artikel over beeldbellen in Nicolaas
Verzorgende Tamara Peerdeman: “Wat ontroert is dat bewoners vaak niet weten dat beeldbellen bestaat, maar het ineens de gewoonste zaak lijken te vinden.” Lees het hele artikel hier.

Update Corona 26 maart

Richtlijnen post, cadeaus, was, boodschappen
De volgende richtlijnen hanteren we voor de levering voor cadeaus, post, boodschappen etc. Altijd goed letten op de hygiëne (handen wassen met zeep voor en na ontvangst/contact). 

 • Contact maken met de zorg om overdracht van boodschappen af te spreken.
 • We vragen familie/mantelzorgers zoveel mogelijk om houdbare producten te kiezen wanneer men een boodschap wil brengen voor een cliënt. (Dus bijvoorbeeld chocolaatjes i.p.v. een vers gebakje).
 • Wanneer beperkt houdbare producten worden gebracht, dan worden deze zo snel mogelijk overdragen aan de bewoner dan wel in de koeling plaatsen. 
 • Spullen moeten duidelijk voorzien worden van de naam en het kamernummer van de bewoner.

 

Update Corona 25 maart

Gewijzigde openingstijden Omringwinkels
Zolang er vanuit de regering geen extra maatregelen komen, hanteren we vanaf maandag 30 maart de volgende openingstijden.

 • Omringwinkel Bovenkarspel is vanaf maandag 30 maart gesloten.
 • Omringwinkel Hoorn blijft open van 9:00 tot 17:30 u (half uur langer).
 • Omringwinkel Schagen gaat vanaf maandag 30 maart open van 9:00 tot 13:30 u.
 • Den Helder gaat vanaf maandag 30 maart open van 13:00 tot 17:30 u.
Update Corona 24 maart

Maatregelen kabinet aangescherpt
Het kabinet gaat er strenger op toezien dat de bestaande maatregelen om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan worden nageleefd. Zo worden alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden. Dit heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt in een persconferentie. 

Britt Dekker in Sweelinckhof
Wellicht heeft u het al gelezen of gehoord. Er is op Omringlocatie Sweelinckhof in Wognum een televisieprogramma opgenomen met Britt Dekker: Britts Gouwe Ouwen. Britt Dekker gaat het programma dinsdagavond 24 maart in De Wereld Draait Door bekendmaken. Britt heeft haar verblijf in Sweelinckhof helaas eerder moeten afbreken vanwege het Coronacrisis. Omring heeft er alle vertrouwen in dat het een positief programma wordt en dat de ouderenzorg op een mooie manier in beeld komt. Maandag 6 april is de eerste aflevering van Britts Gouwe Ouwen op SBS6 21.30u.

Update Corona 21 maart

Vrijwilligers gevraagd zich in te zetten voor medewerkers via Whapp
Door het Coronavirus kunnen onze vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de cliënten van Omring tijdelijk niet naar hun vaste activiteiten. Om de situatie zo houdbaar mogelijk te maken, hebben we onze vrijwilligers gevraagd of ze zich op een andere manier voor ons willen blijven inzetten.

We hebben onze vrijwilligers uitgenodigd om zich aan te melden voor Whapp, een app van WeHelpen waarmee je elkaar weet te vinden voor een beetje hulp of ondersteuning. Zie Whapp.

Update Corona 20 maart

Heftig maar verstandig besluit: sluiting van alle zorglocaties

Gisteren is door het kabinet besloten dat alle verpleeg- en zorglocaties in Nederland hun deuren moeten sluiten voor bezoekers. Zo moet de verdere verspreiding van het Coronavirus worden tegengegaan. Om deze reden zijn ook de verpleeg- en zorglocaties van Omring met ingang van donderdag 19 maart dicht voor mensen van buitenaf. We begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen, de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles. Het is dus sinds donderdag 19 maart niet meer mogelijk om onze verpleeg- en zorglocaties bewoners te bezoeken. Deze maatregel moet de kwetsbare bewoners verder beschermen. Tegelijkertijd dient de maatregel ook voor extra bescherming zorgen voor het zorgpersoneel. Zij zijn hard nodig in de strijd tegen dit virus. Voor mensen in de laatste fase van hun leven wordt een uitzondering gemaakt.

Arie Epskamp (voorzitter Centrale Cliëntenraad Omring): “De persconferentie van premier Rutte maakte weer pijnlijk duidelijk welke moeilijke periode we doormaken. Maar we zijn overtuigd dat we in het belang van onze bewoners en de zorgmedewerker de voorschriften strikt moeten naleven. De CCR steunt Omring daarin volmondig.”

Alternatieve manieren van contact
Familie en vrienden kunnen natuurlijk altijd telefonisch contact onderhouden met hun dierbaren.  Daarnaast werken wij op dit moment ook hard om alternatieve en creatieve manieren van contact mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de inzet van iPads en smartphones waarmee bewoners met familie, vrienden en kennissen kunnen beeldbellen, tippen we onze bewoners over de landelijke Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Ook kijken we waar we digitale applicaties zoals Familienet kunnen inzetten.

Tips voor een praatje

 • Neem contact op met de Luisterlijn
  Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767. Mensen kunnen hier terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. 
   
 • De Zilverlijn
  De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Op de website van het RIVM staat de meest actuele informatie rond het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het Coronavirus: 0800-1351.

Update Corona 19 maart

Woonzorglocaties sluiten voor bezoekers
Zojuist (donderdagavond 19 maart) maakten premier Mark Rutte en minister van VWS, Hugo de Jonge, bekend dat de woonzorglocaties sluiten voor bezoekers. Voor mensen in de laatste fase van hun leven wordt een uitzondering gemaakt. We bereiden rond deze maatregel zo snel mogelijk duidelijke informatievoorziening voor aan bewoners en familie. We begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons ook dat we niet anders kunnen, de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles.

Update Corona 18 maart

Werken en zwanger
We houden ons aan de RIVM-richtlijnen: er is geen verhoogd risico voor zwangere vrouwen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Inzetten van paramedische en psychosociale dienst
De paramedische en psychosociale dienst zijn onderdeel van onze reguliere zorgprocessen en belangrijk voor goede zorg aan onze cliënten. Om cliënten optimaal te beschermen voeren ze een aantal aanpassingen door in de werkwijze. Zoals behandeling op afstand waar dit kan, zeker de kleinere vakgroepen (zoals diëtetiek en logopedie) zullen hier veel gebruik van maken om te voorkomen dat ze meerdere locaties op een dag moeten bezoeken.

Nederland klapt voor de zorg
Door heel Nederland is gisterenavond hartverwarmend geklapt voor de zorg om 20.00 uur. Op social media zijn tal van filmpjes te zien van mensen die op dat moment applaudisseerden voor de zorg.

Let op: nep e-mails en apps over Corona
In deze tijd zijn helaas ook hackers en internetcriminelen actief. Hierdoor kunt u nep e-mails over het Coronavirus ontvangen. Als u zo’n nep e-mail hebt ontvangen of u twijfelt, open het bericht dan niet, klik zeker niet op eventuele links in of bijlages bij het bericht en stuur geen bericht terug.
Pas ook op voor malafide Corona apps in de App Store en Android store. Download deze apps niet, want uw apparaat zal besmet raken met gijzelsoftware. Een voorbeeld is de malafide app ‘COVID19 Tracker’

Update Corona 17 maart

Procedure bij mogelijke besmettingen 
Omring hanteert de volgende procedure bij een mogelijke besmetting. Bij een mogelijke besmetting wordt er contact opgenomen met de behandelend arts. Deze neemt vervolgens contact op met de GGD. Zij hebben vervolgens de regie. De GGD test niet specifiek meer op Corona, maar als alle symptomen aanwezig zijn wordt overgegaan op quarantaine. Omring hanteert de richtlijnen met betrekking tot beschermd verplegen die het RIVM hanteert.

Inzetten iPads in de thuiszorg en op de locaties
Omring zet iPads in bij de thuiszorg en op de woonzorglocaties. Ze worden ingezet voor de volgende doeleinden:

 • Woonzorglocaties: cliënten kunnen door middel van de iPads in contact blijven met hun familie/kennissen. Ook zijn er voor zorgprofessionals voldoende devices aanwezig waardoor zij thuis kunnen werken.
 • Thuiszorg: waar mogelijk ontzorgen van cliënten door middel van beeldzorg.

Vrijwilligers
Voor vrijwilligers worden de deuren van onze woonzorglocaties gesloten, tenzij anders is afgesproken. Alle vrijwilligers worden hier persoonlijk over geïnformeerd.

Huurartikelen Omringwinkel
In de winkels van Omring wordt coulant omgegaan met het inleveren van huurartikelen. Als u twijfelt over het inleveren van huurartikelen, neem dan (bij voorkeur) contact op per mail met de desbetreffende Omringwinkel. De e-mailadressen kunt u hier vinden. 

Update Corona 16 maart

Richtlijnen voor de Flying nurses en uitzendkrachten
Flying nurses en uitzendkrachten worden zoveel mogelijk gekoppeld aan vaste locaties. 

Omringwinkels blijven open
De Omringwinkels blijven gewoon open zodat mensen de benodigde hulpmiddelen gewoon kunnen blijven lenen/kopen.

Restaurants en winkeltjes in de woonzorglocaties
Het volgen van landelijk beleid geldt ook voor de restaurants van Omring. Die zijn gesloten. Ook de winkeltjes in de woonzorglocaties zijn gesloten.

Trainingen, uitjes, cursussen Omringpas
Omring hanteert de richtlijnen van het RIVM. Alle lopende cursussen, uitjes en trainingen worden geannuleerd tot in ieder geval 6 april 2020. Deelnemers worden hierover geïnformeerd. 

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Alle huisbezoeken van de onafhankelijke cliëntondersteuners die plaatsvinden voor of op 6 april worden verplaatst of telefonisch gedaan. Heeft u een afspraak? Dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.  

Telefoonnummer Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een informatienummer voor ouderen en zieken geopend. Deze vindt u hier.