LIVEBLOG | Informatie Corona

Omslag omring.nl

We zien in Nederland het aantal besmettingen toenemen. We blijven alert en voorzichtig. 
In dit liveblog wordt u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en Omring.

Liveblog Coronavirus

Update Corona 15 oktober

Wellicht heeft u afgelopen dinsdag de persconferentie van minister-president Rutte gezien. Helaas is corona nog niet onder controle. Zoals de minister-president zei: in het hele land moeten we ons voorlopig aanpassen.

Gelukkig hoeven onze locaties niet dicht, maar zijn wel genoodzaakt onze restaurants per zaterdag 17 oktober voorlopig voor bezoek te sluiten. Dit naar aanleiding van de maatregel om alle horecagelegenheden te sluiten. Mocht dit voor problemen zorgen bij vaste bezoekers, dan kijken we per locatie naar een mogelijke oplossing.

Onze bewoners blijven natuurlijk welkom om de broodmaaltijd en de warme maaltijd in het restaurant te nuttigen. Daarbij zullen we de 1,5 meter regel in acht blijven nemen en geldt er een maximum van 30 bewoners.

Bezoekers kunnen helaas voor ten minste de aankomende vier weken geen gebruik maken van de restauratieve voorziening. Op deze manier voorkomen we samenscholing. Daarnaast geldt voor bezoekers van onze locatie een mondkapjesplicht en het aanhouden van de 1,5 meter regel.

Hopelijk heeft u begrip voor deze maatregel.

Update Corona 28 september

Nieuwe maatregelen, het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen
Omdat de gezondheid van onze medewerkers en van de bewoners voorop staat, verplichten we de zorgmedewerkers van Omring om vanaf vandaag in de directe omgeving van de cliënt een mondkapje en handschoenen te dragen.
Ook voor bezoek/familie is het vanaf vandaag verplicht een mondkapje te dragen als de 1,5 meter afstand tot de dierbare niet gewaarborgd kan worden. Dus als u uw dierbare wilt bezoeken neem dan een mondkapje mee! We doen dit uit voorzorg en om de gezondheid en veiligheid van de cliënten en medewerkers te beschermen.

We vertrouwen dat deze maatregelen zorgen voor duidelijkheid en rust bij zowel u, uw dierbare en onze medewerkers. Belangrijk dat we er samen voor zorgen dat de maatregelen in acht genomen worden, zodat het veilig blijft en we coronabesmettingen buiten de deur kunnen houden. We danken u alvast voor uw begrip en medewerking. 

Liveblog Coronavirus

Update Corona 13 juli

Vooralsnog laatste update
Inmiddels zijn we in een nieuwe fase aangekomen. Een fase waarin de maatregelen stap voor stap worden versoepeld. We gaan steeds meer richting ‘normaal’. Maar we blijven alert en voorzichtig, want het coronavirus is nog niet weg. Vooralsnog is dit de laatste update coronavirus. Uiteraard blijven we uiterst waakzaam op de achtergrond. 
Bij nieuwe ontwikkelingen zullen we u informeren.

Update Corona 6 juli

Dashboard coronavirus
Op de website van de Rijksoverheid staat een dashboard coronavirus met informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Met deze informatie kunnen eerder signalen van een toename van de verspreiding van het virus worden opgepikt.
Klik hier voor de link.

Update Corona 3 juli

Bedankt!
Partners, ondernemers, iedereen die ons een warm hart heeft toegedragen: jullie
steun is goud waard! Bedankt namens al onze collega’s, vrijwilligers en cliënten.

We hebben ons best gedaan om alle namen te vermelden. Mocht uw naam onverhoopt ontbreken? Dan zeggen we hierbij, speciaal tegen u: dank voor uw steun!

https://youtu.be/PIMHsxE-OYg

Update Corona 25 juni

Omring laat bezoekregeling vanaf 29 juni nagenoeg los

Sinds 25 mei zijn we stap voor stap de bezoekregeling op onze locaties aan het verruimen. En dat gaat zo goed dat we vanaf 29 juni weer verdere stappen willen zetten. Sterker nog, we laten de bezoekregeling zo goed als los. Dit doen we niet op 1 juli zoals het kabinet aangaf, maar al vanaf 29 juni. Natuurlijk willen we het wel veilig en verantwoord doen. Wat verandert er?
Lees het hier. 

Vrijwilligers van 70 jaar en ouder ook weer van harte welkom
Wat zijn we blij dat we een aantal vrijwilligers weer op onze locaties mochten ontvangen! Het doet onze bewoners en onze medewerkers veel goed. Ondertussen gaat de strijd tegen het coronavirus nog steeds de goede kant op. Daarom gaan we de leeftijdsgrens voor vrijwilligers nu loslaten. Ook vrijwilligers van 70 jaar en ouder zijn dus weer van harte welkom. Uiteraard alleen als zij zich daar zelf comfortabel bij voelen.

Wel of niet komen?
Wij willen niemand in gevaar brengen, zeker onze waardevolle vrijwilligers niet. Daarom hadden we een leeftijdsgrens ingesteld. Want juist de wat oudere vrijwilliger kan tot de kwetsbare doelgroep behoren. Tegelijkertijd begrijpen wij dat die leeftijdsgrens voor gezonde 70-plussers vervelend en onnodig kan voelen. We laten de leeftijdsgrens nu los. Dus bent u 70 jaar of ouder? En wilt u het vrijwilligers werk weer oppakken? U bent van harte welkom! Maar houdt u wel rekening met de volgende uitgangspunten. Deze gelden overigens voor álle vrijwilligers:

 • Kom niet als u een aandoening heeft of om een andere reden zelf kwetsbaar bent.
 • Kom ook niet als uw partner kwetsbaar is.
 • Heeft u verkoudheidsklachten of koorts? Ook dan moet u thuis blijven.

Vrijwilligerswerk weer oppakken
Bent u een vrijwilliger die graag het vrijwilligerswerk weer wil oppakken? Laat het aan de contactpersoon van de locatie laten weten. Samen bespreken ze wat de mogelijkheden nu en straks zijn. Want de situatie op onze locaties is anders dan vóór het coronavirus. Er zijn werkwijzen veranderd en activiteiten gestopt, of ze gaan op een andere manier verder.

Hygiënemaatregelen
Uiteraard gelden nog steeds de bekende hygiënemaatregelen. We zetten ze graag nog een keer op een rij:

 • Handen vaak en goed wassen.
 • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.
 • Maak gebruik van papieren zakdoekjes.
 • Geen handen schudden.
 • Houd anderhalve meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.
 • Maak gebruik maken persoonlijke beschermingsmiddelen als dat nodig is. Wanneer er bijvoorbeeld geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden omdat een bewoner dementie heeft, dan vragen wij om een mondkapje te dragen.

Graag benadrukken we nogmaals hoe ontzettend blij we met onze vrijwilligers zijn. We hopen enorm dat ze  zich voor ons willen blijven inzetten. Maar de komende tijd wel even in een aangepaste vorm. Wij begeleiden onze vrijwilligers daar graag bij.

Update Corona 19 juni

Ilse (verzorgende IG) aan het woord 
Op haar 17e startte Ilse Scholtens (53 jaar) als ziekenverzorger. In de tussentijd heeft ze voor verschillende zorgorganisaties gewerkt en meerdere functies bekleedt. Nu werkt ze als verzorgende IG bij Omring.  “Ik voel me veilig bij Omring. Ook nu in deze moeilijke periode van het coronavirus.” Lees het hele verhaal via deze link

Dankbaar
Ons zorghart maakt een sprongetje bij het zien van deze prachtige waardering op Zorgkaart Nederland. Het sterkt ons enorm om deze moeilijke tijd door te komen en om vol te houden. #samensterk

Update Corona 11 juni

Verdere versoepeling brengt elkaar weer dichter bij elkaar
We hebben goed nieuws! Er mag weer meer bezoek komen. En dat hoeven geen vaste bezoekers te zijn. We zijn hier ontzettend blij mee. Maar we willen het wel veilig en verantwoord doen. Want we willen niemand in gevaar brengen.

Wat verandert er?

Drie keer per week bezoek, twee bezoekers per keer
Bewoners/revalidanten mogen binnenkort drie keer per week bezoek ontvangen. Per keer mogen twee mensen op bezoek komen. Dat hoeven geen vaste bezoekers te zijn, alle naasten zijn weer welkom. Ook kinderen zijn welkom. Zij tellen mee in het maximumaantal bezoekers.

Bezoekers in het eigen appartement van de bewoners mogen zo lang blijven als ze willen. Vindt het bezoek in een andere ruimte plaats? Dan kunnen de bezoekers maximaal één uur blijven.

Samen wandelen
Samen een wandeling mag ook. En de bezoekers mogen dan hun hond meenemen. Maar de hond mag niet mee naar binnen.

Tijdens het wandelen gelden nog steeds een aantal regels:

 • Blijf in de buurt.
 • Vermijd drukte. Ga dus niet naar winkels of andere drukke plekken.
 • Ga niet naar het huis van uw naasten.
 • Houd anderhalve meter afstand, van uw bezoekers en van andere mensen buiten.

Alleen wandelen
Ook mogen onze bewoners/revalidanten weer alleen wandelen, zo vaak als ze willen. Onze  medewerkers hebben hiervoor een wandelkaartje met de regels.

Soms een mondkapje
Bezoekers hoeven geen mondkapje te dragen. Behalve als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Bijvoorbeeld als ze op bezoek gaan bij bewoners met dementie. Dan moeten bezoekers wel een mondkapje dragen.

Gezondheidscheck en temperatuurmeting
De gezondheidscheck en de temperatuurmeting blijven gewoon bestaan. En vanzelfsprekend vragen we bezoekers nog steeds om thuis te blijven als ze verkoudheidsklachten hebben!

Wanneer?
De Omringlocaties hebben twee weken de tijd gekregen om de veranderingen door te voeren, van 15 juni tot 29 juni. Zodat ze alles goed en veilig kunnen organiseren. De ene locatie heeft daar wat meer tijd voor nodig dan de andere. Dus de ene locatie start al eerder met deze versoepeling dan de andere. De veiligheid van onze bewoners/revalidanten, de veiligheid van hun naasten en de veiligheid van onze medewerkers staan daarbij voorop!

Hoe?
Helaas kunnen de bezoekers nog niet – zoals vóór het coronavirus – op elk moment bij ons binnenwandelen. Ze moeten zich van tevoren aanmelden. De locaties houden de bewoners/revalidanten en bezoekers op de hoogte van de aanmeldprocedures rondom het bezoek en het wandelen.

Tot slot
Wij zijn ontzettend blij dat we nu weer meer bezoekers mogen verwelkomen. We begrijpen zo goed dat onze bezoekers, bewoners en revalidanten elkaar ontzettend hebben gemist! We vinden het ook heel fijn dat bezoekers in de eigen appartementen weer wat langer mogen blijven. En dat ze lekker samen naar buiten kunnen als ze dat willen.

Het is wel heel belangrijk dat we allemaal voorzichtig blijven. En om goed aan de regels te houden. Zodat we het veilig kunnen houden en coronabesmettingen buiten de deur kunnen houden. Anders moeten we een stap terug doen, en kunnen we weer minder bezoek ontvangen. We hopen natuurlijk dat dit níet nodig is!

 

Update Corona 8 juni

Vanaf 15 juni kunnen onze bewoners meerdere bezoekers ontvangen. De exacte invulling ervan hoort u nog, want het is wel belangrijk dat het veilig en verantwoord plaatsvindt. Ondertussen blijven we kijken of verdere verspoeling mogelijk is.

Update Corona 5 juni

Verdere bezoekersversoepeling zet door
Omring is – samen met u – blij dat we weer bezoek op onze locatie mogen ontvangen! En het gaat goed. Zo goed, dat het nu tijd is voor een volgende stap: uitbreiding van de bezoekregeling. Maar dat moet natuurlijk wel veilig en verantwoord gebeuren. Want we willen niemand in gevaar brengen.

Wat verandert er?

Twee keer per week bezoek
In plaats van één keer, mag de vaste bezoeker nu twee keer per week op bezoek komen. En dan maximaal één uur blijven.

Samen wandelen
Bewoners mogen tijdens het bezoekuur een wandeling maken met hun vaste bezoeker. Wel met een aantal regels.

 • Blijf in de buurt.
 • Vermijd drukte. Ga dus niet naar winkels of andere drukke plekken.
 • Wandel niet naar een huis van een familielid of vriend om daar op bezoek te gaan.
 • Houd anderhalve meter afstand. Bewoner en vaste bezoeker moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden. En samen moeten ze anderhalve meter afstand van andere mensen buiten houden.

Geen handschoenen, soms een mondkapje
De bezoeker hoeft geen handschoenen meer te dragen. Ook een mondkapje is niet nodig. Behalve als de bezoeker geen anderhalve meter afstand van de bewoner kan houden. Bijvoorbeeld bij bewoners met dementie. Dan moet de bezoeker wel een mondkapje dragen.

Gezondheidscheck en temperatuurmeting
De gezondheidscheck en de temperatuurmeting blijven gewoon bestaan. En vanzelfsprekend vragen we vaste bezoekers nog steeds om thuis te blijven als ze verkoudheidsklachten hebben!

Tot slot
Wij zijn ontzettend blij met deze uitbreiding van de bezoekregeling. Want nu kunnen onze bewoners en revalidanten elkaars dierbaren wat vaker zien. En ze kunnen samen naar buiten als ze dat willen. Uiteraard houden wij de situatie voortdurend goed in de gaten. En als het nodig is voor de veiligheid, doen we een stapje terug. Maar we hopen natuurlijk dat dit níet nodig is als iedereen zich goed aan onze richtlijnen houdt. Als we samen zorgen dat deze nieuwe stap goed verloopt, is er straks weer wat meer mogelijk. Daar kijken we nu al naar uit!

Update Corona 19 mei

De corona maatregelen lijken te werken. Het aantal besmettingen in ons land neemt af. Ook in onze locaties is het de laatste weken rustiger geworden. De ongekend strenge maatregelen hebben effect. Dat is een opluchting, maar tegelijkertijd is het enorm ingrijpend geweest. Gelukkig hebben we goed nieuws: de komende tijd mogen we – heel voorzichtig! – weer bezoek gaan ontvangen. Daartoe heeft de minister-president en de minister van VWS 19 mei groen licht gegeven. Het is nu aan de organisaties zelf om te besluiten de eerste stap te zetten. Omring wil dat voor alle locaties doen waar vanaf 11 mei jl geen besmettingen zijn geweest. Alle bewoners en eerste contactpersonen ontvangen een brief over de stappen die Omring gaat nemen. Daarnaast ontvangen alle bewoners en eerste contactpersonen vanuit de locaties zelf binnenkort aanvullende informatie over de mogelijkheden rondom de versoepeling op de locaties. Lees verder.

Update Corona 14 mei

Regionale samenwerking is essentieel
Dit vertelde Jan Leunis de Beij, directeur Thuiszorg, onlangs aan ActiZ in een interview over onze geleerde lessen en ervaringen tijdens de Coronacrisis. ActiZ maakt een artikelenserie Zorg in coronatijd, waarin ze laten we zien wat covid-19 voor medewerkers en organisaties betekent. Van duivelse dilemma’s tot kansen, van hoge werkdruk tot mooie samenwerkingen. ActiZ is de branchevereniging van bijna 400 organisaties die actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen, (chronisch) zieken en jeugd. Lees hier het hele artikel.

We doen het echt met z’n allen: saamhorigheid staat binnen Zorg aan Zee hoog in het vaandel
Esther de Kort, één van onze verpleegkundige die zorg verleent aan het Hospice, gaf een mooi interview over het leven als verpleegkundige rondom palliatieve zorg en herstelzorg aan het online platform ‘Raakt Media’ met nieuws uit de regio. Lees hier het interview.

Aandacht voor Coronathuiszorg-teams op vilans.nl
Jolanda Buwalda en Melanie Doef, verpleegkundige corona-thuiszorgteam deelden aan Vilans hun ervaringen over het Coronathuiszorgteam. Waarin ze onder andere vertelden dat regionale samenwerking de basis vormt van het Coronathuiszorg-team Het interview leest u hier.

Update Corona 8 mei

Experiment bezoekregeling: Omring helaas niet geselecteerd
Het kabinet heeft deze week aangegeven dat er vanaf maandag 11 mei op zeer kleine schaal geëxperimenteerd gaat worden met het versoepelen van het bezoekverbod. Er wordt gestart met het openstellen van 25 geselecteerde zorglocaties van de in totaal ongeveer 2.400 locaties in Nederland. We hebben ons uiteraard wel opgegeven voor dit experiment, maar helaas is de keuze niet op Omring gevallen. We wachten nu de verdere landelijke ontwikkelingen af en informeren u dan uiteraard weer verder.

Update Corona 7 mei

Zoals u op 6 mei ongetwijfeld heeft meegekregen tijdens de persconferentie van het kabinet, is er nieuws rond de bezoekregeling bij verpleeg- en verzorgingshuizen. Er gaat vanaf 11 mei a.s. op zeer kleine schaal geëxperimenteerd worden met het versoepelen van het bezoekverbod.

Eerste stap
Er wordt gestart met het openstellen van 25 geselecteerde zorglocaties van de in totaal ongeveer 2.400 locaties in totaal in Nederland. In deze 25 locaties mag onder strikte voorwaarden, die volgen in een handreiking, één bezoeker per bewoner komen. De GGD wijst per GGD-regio één locatie aan. Welke locaties mee mogen doen is nog niet duidelijk. Hierover worden wij nog verder geïnformeerd door de overheid.

Nog even geen bezoek
Uiteraard willen wij graag zo snel mogelijk familie en vrijwilligers kunnen verwelkomen op onze locaties, maar dit moet voldoende veilig en verantwoord kunnen gebeuren. Vooralsnog kunnen wij echter dus nog geen bezoek verwelkomen in onze locaties.

We zijn voorbereid
Wel zijn we blij u te kunnen laten weten dat we op de achtergrond hard werken aan een nieuw perspectief en voorbereid zijn voor het moment dat we ook bij Omring de bezoekregeling veilig en verantwoord mogen versoepelen. Dit zal maatwerk per locatie betekenen en de mogelijke aanpak is afhankelijk van het landelijke beleid. De bezoekers die naar aanleiding van zo’n landelijk besluit worden verwelkomd hebben bovendien een eigen verantwoordelijkheid om hun andere sociale contacten te minimaliseren. Voor nu blijven we echter het landelijke beleid volgen dat sinds 20 maart jl. is ingegaan. Dit betekent nogmaals dat we ook de komende tijd helaas nog geen bezoek kunnen verwelkomen in onze locaties.

Update Corona 4 mei

De ‘Praatkeet’ in Lindendael en ‘Babbelboet’ Gollards in het nieuws:
NH-nieuws en het NHD besteedde aandacht aan de Praatkreet in Lindendael. Lees het hele artikel viahttps://www.nhnieuws.nl/nieuws/266579/dankzij-de-omring-praatkeet-toch-samen-aan-de-verjaardagstaart. Ook het NHD plaatste er een artikel over in de West-Friese editie en in de editie van de Kop staat vandaag een mooi artikel over de Babbelboet bij Gollards.

Beweeg mee met de fysiotherapie van Lindendael
Het zesde (!) filmpje staat alweer online van onze collega’s van de fysiotherapie vanuit Lindendael. Doet u mee? Bekijk hier het filmpje met oefeningen. 

Update Corona 1 mei

Er wordt aan Omring gedacht
Sinds het kabinet bekend heeft gemaakt dat er geen bezoek (alleen bij bijzonder gevallen) meer mogelijk is in de woonzorglocaties en verpleeghuizen, zijn er talloze hartverwarmende initiatieven ontstaan voor zowel de zorgmedewerkers als de cliënten van woonzorglocaties en in de thuiszorg. Denk aan optredens, cadeautjes, spandoeken en bloemen. Dit wordt ontzettend gewaardeerd.

Bruijns Koffie uit Zwaag verrast Omringmedewerkers en cliënten met warme wafel
Alle zorgmedewerkers en cliënten van de woonzorglocaties van Omring werden verrast met een warme wafel. Jeroen Bruijns (algemeen directeur Bruijns Koffie) en Freddy Stout kwamen de wafels persoonlijk overhandigen aan de zorgmedewerkers bij woonzorglocatie De Watermolen in Abbekerk.

Studio Omring 
Het marketingteam van Omring werkt hard aan een nieuwe aflevering van Studio Omring. Dit initiatief is spontaan ontstaan door het Coronavirus en is voor alle ouderen die (alleen) thuis zitten. In elke uitzending komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals leuke tips en weetjes, puzzels, raadsels, recepten en interviews met  onze eigen medewerkers. 
Kijktip: www.omring.nl/studioomring  

Update Corona 25 april

Poëzielijn | De bibliotheek Hoorn
Onlangs heeft de bibliotheek Hoorn met een aantal samenwerkingspartners de poëzielijn opgezet. Nu bezoekers van woonzorglocaties geen bezoek mogen ontvangen en bijvoorbeeld de voorleesactiviteiten ook niet doorgaan, is er een alternatief. Wekelijks stelt de Bibliotheek Hoorn een kleine bloemlezing samen met een aantal gedichten die vrijwilligers en/of familieleden of medewerkers kunnen voorlezen. Leuk voor vrijwilligers die al met cliënten bellen. En ook voor familieleden die dit via beeldbellen kunnen doen. Klik op onderstaande button voor de poëzielijn. 

Poëzielijn

Update Corona 23 april

Koning bezoekt woonzorglocatie Lindendael van Omring in Hoorn
Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagmorgen 23 april een werkbezoek gebracht aan woonzorglocatie Lindendael in Hoorn, onderdeel van zorgorganisatie Omring in Noord-Holland. De Koning sprak met diverse medewerkers van Omring over de impact die het Coronavirus heeft op hun werk en de organisatie. Uiteraard werden de benodigde maatregelen getroffen om het werkbezoek plaats te kunnen laten vinden. Meer.

Update Corona 22 april

Kabinet verlengt maatregel sluiting zorglocaties voor bezoekers
Op 20 maart jongstleden hebben alle woonzorglocaties voor ouderen in ons land de deuren moeten sluiten voor bezoekers. Dat geldt ook voor de Omringlocaties. Al ruim een maand hebben familieleden, kennissen hun dierbare niet kunnen ontmoeten. Dat gaat ons enorm aan het hart. We blijven hierop in overleg een uitzondering maken voor bezoek in de laatste levensfase.

Maandag 21 april heeft premier Rutte tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat de maatregel verlengd wordt tot in elk geval 20 mei aanstaande. Een begrijpelijke en noodzakelijke beslissing in de strijd tegen Corona. Maar wel een maatregel die zeer ingrijpend is. Ook voor familie, kennissen en vrienden van dierbaren. Even geen knuffel, geen kus, geen kopje koffie samen. Omring leeft enorm mee. Onze collega’s in de zorg doen er alles aan om goed voor de cliënten en patiënten te zorgen. Met een extra dosis liefde en aandacht.

In deze moeilijke tijd zien we gelukkig ook veel lichtpuntjes. Er ontstaan veel mooie initiatieven. Zo worden er veilige manieren van contact bedacht (bijv. via beeldbellen). Ook zetten we waar mogelijk extra medewerkers in, zodat er ruime aandacht is. Niet alleen voor de zorg en verzorging maar ook voor een zinvolle dagbesteding. Van gymnastiek in de deuropening tot ballonnenbingo, de creativiteit en saamhorigheid viert hoogtij in de woonzorglocaties, zo is onze ervaring. Daarnaast leeft de buitenwereld ook volop mee. Tekeningen van buurtkinderen, liefdevolle kaartjes, optredens op straat, bossen bloemen; het voelt als een warme deken. In lastige tijden vormt dat een klein beetje troost.

Samen blijven we positief. En samen kijken we uit naar betere tijden, waarin we elkaar weer kunt begroeten. En tot die tijd: weet dat we er zijn. Nu meer dan ooit.

Update Corona 21 april

Pon Business Mobility stelt drie auto’s beschikbaar voor Corona thuiszorgteam 
Pon Business Mobility wil in deze tijd graag iets betekenen voor de helden in de zorg. Daarom hebben zij voor in ieder geval  een maand, drie auto's ter beschikking gesteld aan het Corona thuiszorgteam. Onlangs zijn de auto's opgehaald en direct in gebruik genomen door de teams.

Update Corona 16 april

100 activiteiten voor mensen met dementie
Bezig blijven en de hersenen aan het werk zetten, heeft een positief effect op mensen met dementie. Alzheimer Nederland heeft 100 activiteiten op een rij gezet ter inspiratie om activiteiten te ondernemen. Klik hier.

Britts Gouwe Ouwen populair!
Maandag 13 april was de tweede aflevering van Britts Gouwe Ouwen. Britt gaat in het programma in gesprek met cliënten van Sweelinckhof, loopt mee in de zorg en vervult wensen. De kijkcijfers gaan omhoog en vooral het uitje naar de boerderij viel bij de kijkers in de smaak. Het blijkt dat kijkers extra waardering krijgen voor de zorg. Daarnaast zijn ze weg van Britt en haar respectvolle houding tegenover de ouderen. Bekijk aflevering 2 hier.

Sint Jozef bij tv-zender ONS
Tv-zender ONS heeft onlangs een opname gemaakt tijdens de ontzettend mooie, ontroerende middag bij locatie Sint Jozef in Wervershoof. De led scherm-bus liet aan een tiental bewoners filmpjes zien, die gemaakt waren door familieleden. Dagbestedingscoach Anja Kunst heeft de familieleden keurig geïnformeerd over de opname en zij waren heel enthousiast. Bekijk de opname hier.

Leun op mij
Drie muzikanten hebben het lied ‘Leun op mij’ van Ruth Jacott in een nieuw jasje gestoken en een mooie videoclip gemaakt. Zij hebben cliënten en zorgmedewerkers de afgelopen tijd belangeloos vermaakt met muziek. In het filmpje zie je ook de optredens bij Omringlocaties voorbijkomen. Klik hier.

Update Corona 11 april

Poëzielijn | De bibliotheek Hoorn
Onlangs heeft de bibliotheek Hoorn met een aantal samenwerkingspartners de poëzielijn opgezet. Nu bezoekers van woonzorglocaties geen bezoek mogen ontvangen en bijvoorbeeld de voorleesactiviteiten ook niet doorgaan, is er een alternatief. Wekelijks stelt de Bibliotheek Hoorn een kleine bloemlezing samen met een aantal gedichten die vrijwilligers en/of familieleden of medewerkers kunnen voorlezen. Leuk voor vrijwilligers die al met cliënten bellen. En ook voor familieleden die dit via beeldbellen kunnen doen. Klik op onderstaande button voor de poëzielijn. 

Poëzielijn

Update Corona 10 april

Corona thuiszorgteam
Om verspreiding van het Coronavirus te vertragen en ziekenhuizen te ontlasten start Omring in samenwerking met Wilgaerden en Woonzorggroep Samen in West-Friesland en de kop van Noord-Holland met twee Corona thuiszorgteams voor de verpleging thuis van cliënten met een Covid-19 besmetting of een vermoedelijke besmetting.

Vanzelfsprekend staat de kwaliteit van zorg centraal en willen wij met elkaar zoveel mogelijk de kans op verspreiding van het Coronavirus voorkomen. Met de inzet van de Corona thuiszorgteams zullen we de druk op de ziekenhuizen, huisartsen en de verzorgings- en verpleeghuizen verminderen. Doordat de zorgmedewerkers efficiënt worden ingezet en niet bij reguliere cliënten komen, zal de kans op besmetting verkleinen. Bovendien wordt er efficiënter gebruik gemaakt van beschermende materialen. Zorgorganisatie Omring draagt zorg voor de coördinatie met betrekking tot contact en aanmelding van cliënten. Dit zorgt voor efficiëntie en helderheid voor huisartsen, ziekenhuizen en andere ketenpartners. 

Het Corona thuiszorgteam zorgt voor gerichte zorg aan cliënten met een Covid-19 besmetting of een vermoedelijke besmetting vastgesteld door de huisarts. Cliënten kunnen hierdoor langer thuis blijven. Ziekenhuizen raken minder overbelast. Een cliënt wordt pas doorgestuurd voor ziekenhuisopname als het écht nodig is. Zodra een ziekenhuisopname niet meer noodzakelijk is en de cliënt weer thuis verzorgd en verpleegd kan worden, neemt het Corona thuiszorgteam de zorg van het ziekenhuis over en waarborgt een goede overgang van ziekenhuis naar thuis. 

Inmiddels is het Corona thuiszorgteam in de Kop van Noord-Holland ook gestart.

Update Corona 9 april

Waardering voor de thuiszorg
Hier werden we even stil van... Een prachtige waardering voor Omring Thuiszorg, regio Grootebroek/Lutjebroek op Zorgkaart Nederland. Cijfer: 9,3!

Locatie Lindendael verrast door optreden Gerard Joling
Cliënten en medewerkers van Omringlocatie Lindendael werden verrast door Gerard Joling! Hij kwam in de binnentuin van de locatie optreden om cliënten en zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Er werd luidkeels meegezongen en iedereen genoot - op veilige en gepaste afstand - met volle teugen van het muzikale optreden.  Bekijk het hele bericht op onze Facebookpagina.

Update Corona 6 april

Landelijke hulplijn voor psychologische ondersteuning
Het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP heeft een landelijke hulplijn geopend voor zorgprofessionals die door de Coronacrisis psychosociale ondersteuning nodig hebben. Het callcenter wordt zeven dagen per week bemand door gespecialiseerde psychologen. De hulplijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 08.30 - 21.30 uur. Het callcenter van psychologen is bereikbaar op 088 – 330 55 00.

Update Corona 4 april

Studio Omring – Aflevering 1 
Om u in deze tijd toch een stukje entertainment te brengen, hebben we Studio Omring in het leven geroepen. Zo brengen we de gezelligheid naar de u toe, zonder dat u de deur uit hoeft. In Studio Omring komen interessante weetjes, tips om te bewegen en nog veel meer leuke items voorbij. En bij deelname aan de Studio Omring Quiz, maakt iedereen kans op een mooie prijs! Iedere woensdag en vrijdag is er een nieuwe aflevering beschikbaar! Te vinden via de website

Bekijk hier aflevering 1.

Voedingstips in tijden van Corona

Wat zijn de mogelijke nadelige effecten van deze bijzondere tijd:

 1. Minder beweging
 2. Gewicht kan toe of afnemen
 3. Ongezonder eten
 4. Ontregeling van de bloedsuiker waardes

Minder beweging kan een gewichtstoename tot gevolg hebben, zeker als we daarbij ook nog meer of ongezonder gaan eten. Probeer waar mogelijk beweging binnenshuis te stimuleren, bijv. met behulp van de video’s (via Studio Omring)

Geen bezoek kan er voor zorgen dat u bijv. uit verveling, eenzaamheid of verdriet gaan eten/snoepen of juist minder gaan eten. We kunnen ons voorstellen dat u uw dierbare graag extra wil verwennen met taart, koek of andere lekkernijen.  Door dit alles kunnen ook de bloedsuikerwaardes gaan stijgen of dalen (ontregeling). Dit is vooral te bemerken bij mensen met diabetes.

Suggesties en tips om te voorkomen dat de bloedglucosewaardes teveel gaan stijgen:  

 1. Maak de 3 hoofdmaaltijden niet te groot.
 2. Kies vaker voor magere yoghurt of kwark evt. met een scheutje suikervrije limonade dan zoete, energierijke toetjes, zoals (slagroom)vla of ijs.  
 3. Blijf vooral gezond koken. Niet te vaak kant & klaar maaltijden of makkelijke maaltijden zoals pannenkoeken. 

Gezonde snacks/tussendoortjes
Voorbeelden van gezonde snacks/tussendoortjes:

 • Reepjes paprika, radijsjes, worteltjes, komkommer of bleekselderij met avocado of humus dipsaus of yoghurt/mayo dressing (kruiden/peper/zout) 
 • Smoothie: bijv.met rood fruit (uit de vriezer), yoghurt en melk
 • Gekookt of gevuld eitje, bijv. ¼ partje gerold in rookvlees of ham
 • Olijven
 • Reepjes gerookte kip met pestodip
 • Augurkjes gerold in plakje kipfilet 
 • Tonijn salade maken (yoghurt/mayo, rood uitje, kappertjes, tonijn op waterbasis uit blik, peper en zout) evt. op een schijfje komkommer doen
 • Verschillende soorten fruit in partjes in een schaaltje
 • Een kopje bouillon 
 • Een beker warme melk (voor het naar bed gaan)
 • Ongezouten noten: max 20 gram (2 eetlepels) per persoon
 • Blokjes kaas en worst
 • Voldoende drinken 
Update Corona 31 maart

Koningin Máxima verrast bewoners en medewerkers locatie Nicolaas in Lutjebroek
Enkele bewoners en medewerkers van Omringlocatie Nicolaas werden maandag 30 maart verrast door niemand minder dan Koningin Máxima. De Koningin wilde hen via een videogesprek graag een hart onder de riem steken nu, door het coronavirus, de woonzorglocaties in heel Nederland zijn gesloten voor bezoek. Lees verder.

Een antwoord op Levensvragen
ZONH heeft een website ontwikkeld waarbij hulpvragers in contact worden gebracht met erkende geestelijke verzorgers. Deze verzorgers geven persoonlijke begeleiding bij het omgaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. 

Update Corona 30 maart

Mooi NRC-artikel over beeldbellen in Nicolaas
Verzorgende Tamara Peerdeman: “Wat ontroert is dat bewoners vaak niet weten dat beeldbellen bestaat, maar het ineens de gewoonste zaak lijken te vinden.” Lees het hele artikel hier.

Update Corona 26 maart

Richtlijnen post, cadeaus, was, boodschappen
De volgende richtlijnen hanteren we voor de levering voor cadeaus, post, boodschappen etc. Altijd goed letten op de hygiëne (handen wassen met zeep voor en na ontvangst/contact). 

 • Contact maken met de zorg om overdracht van boodschappen af te spreken.
 • We vragen familie/mantelzorgers zoveel mogelijk om houdbare producten te kiezen wanneer men een boodschap wil brengen voor een cliënt. (Dus bijvoorbeeld chocolaatjes i.p.v. een vers gebakje).
 • Wanneer beperkt houdbare producten worden gebracht, dan worden deze zo snel mogelijk overdragen aan de bewoner dan wel in de koeling plaatsen. 
 • Spullen moeten duidelijk voorzien worden van de naam en het kamernummer van de bewoner.

 

Update Corona 25 maart

Gewijzigde openingstijden Omringwinkels
Zolang er vanuit de regering geen extra maatregelen komen, hanteren we vanaf maandag 30 maart de volgende openingstijden.

 • Omringwinkel Bovenkarspel is vanaf maandag 30 maart gesloten.
 • Omringwinkel Hoorn blijft open van 9:00 tot 17:30 u (half uur langer).
 • Omringwinkel Schagen gaat vanaf maandag 30 maart open van 9:00 tot 13:30 u.
 • Den Helder gaat vanaf maandag 30 maart open van 13:00 tot 17:30 u.
Update Corona 24 maart

Maatregelen kabinet aangescherpt
Het kabinet gaat er strenger op toezien dat de bestaande maatregelen om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan worden nageleefd. Zo worden alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden. Dit heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt in een persconferentie. 

Britt Dekker in Sweelinckhof
Wellicht heeft u het al gelezen of gehoord. Er is op Omringlocatie Sweelinckhof in Wognum een televisieprogramma opgenomen met Britt Dekker: Britts Gouwe Ouwen. Britt Dekker gaat het programma dinsdagavond 24 maart in De Wereld Draait Door bekendmaken. Britt heeft haar verblijf in Sweelinckhof helaas eerder moeten afbreken vanwege het Coronacrisis. Omring heeft er alle vertrouwen in dat het een positief programma wordt en dat de ouderenzorg op een mooie manier in beeld komt. Maandag 6 april is de eerste aflevering van Britts Gouwe Ouwen op SBS6 21.30u.

Update Corona 21 maart

Vrijwilligers gevraagd zich in te zetten voor medewerkers via Whapp
Door het Coronavirus kunnen onze vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de cliënten van Omring tijdelijk niet naar hun vaste activiteiten. Om de situatie zo houdbaar mogelijk te maken, hebben we onze vrijwilligers gevraagd of ze zich op een andere manier voor ons willen blijven inzetten.

We hebben onze vrijwilligers uitgenodigd om zich aan te melden voor Whapp, een app van WeHelpen waarmee je elkaar weet te vinden voor een beetje hulp of ondersteuning. Zie Whapp.

Update Corona 20 maart

Heftig maar verstandig besluit: sluiting van alle zorglocaties

Gisteren is door het kabinet besloten dat alle verpleeg- en zorglocaties in Nederland hun deuren moeten sluiten voor bezoekers. Zo moet de verdere verspreiding van het Coronavirus worden tegengegaan. Om deze reden zijn ook de verpleeg- en zorglocaties van Omring met ingang van donderdag 19 maart dicht voor mensen van buitenaf. We begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen, de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles. Het is dus sinds donderdag 19 maart niet meer mogelijk om onze verpleeg- en zorglocaties bewoners te bezoeken. Deze maatregel moet de kwetsbare bewoners verder beschermen. Tegelijkertijd dient de maatregel ook voor extra bescherming zorgen voor het zorgpersoneel. Zij zijn hard nodig in de strijd tegen dit virus. Voor mensen in de laatste fase van hun leven wordt een uitzondering gemaakt.

Arie Epskamp (voorzitter Centrale Cliëntenraad Omring): “De persconferentie van premier Rutte maakte weer pijnlijk duidelijk welke moeilijke periode we doormaken. Maar we zijn overtuigd dat we in het belang van onze bewoners en de zorgmedewerker de voorschriften strikt moeten naleven. De CCR steunt Omring daarin volmondig.”

Alternatieve manieren van contact
Familie en vrienden kunnen natuurlijk altijd telefonisch contact onderhouden met hun dierbaren.  Daarnaast werken wij op dit moment ook hard om alternatieve en creatieve manieren van contact mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de inzet van iPads en smartphones waarmee bewoners met familie, vrienden en kennissen kunnen beeldbellen, tippen we onze bewoners over de landelijke Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Ook kijken we waar we digitale applicaties zoals Familienet kunnen inzetten.

Tips voor een praatje

 • Neem contact op met de Luisterlijn
  Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767. Mensen kunnen hier terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. 
   
 • De Zilverlijn
  De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Op de website van het RIVM staat de meest actuele informatie rond het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het Coronavirus: 0800-1351.

Update Corona 19 maart

Woonzorglocaties sluiten voor bezoekers
Zojuist (donderdagavond 19 maart) maakten premier Mark Rutte en minister van VWS, Hugo de Jonge, bekend dat de woonzorglocaties sluiten voor bezoekers. Voor mensen in de laatste fase van hun leven wordt een uitzondering gemaakt. We bereiden rond deze maatregel zo snel mogelijk duidelijke informatievoorziening voor aan bewoners en familie. We begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons ook dat we niet anders kunnen, de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles.

Update Corona 18 maart

Werken en zwanger
We houden ons aan de RIVM-richtlijnen: er is geen verhoogd risico voor zwangere vrouwen. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Inzetten van paramedische en psychosociale dienst
De paramedische en psychosociale dienst zijn onderdeel van onze reguliere zorgprocessen en belangrijk voor goede zorg aan onze cliënten. Om cliënten optimaal te beschermen voeren ze een aantal aanpassingen door in de werkwijze. Zoals behandeling op afstand waar dit kan, zeker de kleinere vakgroepen (zoals diëtetiek en logopedie) zullen hier veel gebruik van maken om te voorkomen dat ze meerdere locaties op een dag moeten bezoeken.

Nederland klapt voor de zorg
Door heel Nederland is gisterenavond hartverwarmend geklapt voor de zorg om 20.00 uur. Op social media zijn tal van filmpjes te zien van mensen die op dat moment applaudisseerden voor de zorg.

Let op: nep e-mails en apps over Corona
In deze tijd zijn helaas ook hackers en internetcriminelen actief. Hierdoor kunt u nep e-mails over het Coronavirus ontvangen. Als u zo’n nep e-mail hebt ontvangen of u twijfelt, open het bericht dan niet, klik zeker niet op eventuele links in of bijlages bij het bericht en stuur geen bericht terug.
Pas ook op voor malafide Corona apps in de App Store en Android store. Download deze apps niet, want uw apparaat zal besmet raken met gijzelsoftware. Een voorbeeld is de malafide app ‘COVID19 Tracker’

Update Corona 17 maart

Procedure bij mogelijke besmettingen 
Omring hanteert de volgende procedure bij een mogelijke besmetting. Bij een mogelijke besmetting wordt er contact opgenomen met de behandelend arts. Deze neemt vervolgens contact op met de GGD. Zij hebben vervolgens de regie. De GGD test niet specifiek meer op Corona, maar als alle symptomen aanwezig zijn wordt overgegaan op quarantaine. Omring hanteert de richtlijnen met betrekking tot beschermd verplegen die het RIVM hanteert.

Inzetten iPads in de thuiszorg en op de locaties
Omring zet iPads in bij de thuiszorg en op de woonzorglocaties. Ze worden ingezet voor de volgende doeleinden:

 • Woonzorglocaties: cliënten kunnen door middel van de iPads in contact blijven met hun familie/kennissen. Ook zijn er voor zorgprofessionals voldoende devices aanwezig waardoor zij thuis kunnen werken.
 • Thuiszorg: waar mogelijk ontzorgen van cliënten door middel van beeldzorg.

Vrijwilligers
Voor vrijwilligers worden de deuren van onze woonzorglocaties gesloten, tenzij anders is afgesproken. Alle vrijwilligers worden hier persoonlijk over geïnformeerd.

Huurartikelen Omringwinkel
In de winkels van Omring wordt coulant omgegaan met het inleveren van huurartikelen. Als u twijfelt over het inleveren van huurartikelen, neem dan (bij voorkeur) contact op per mail met de desbetreffende Omringwinkel. De e-mailadressen kunt u hier vinden. 

Update Corona 16 maart

Richtlijnen voor de Flying nurses en uitzendkrachten
Flying nurses en uitzendkrachten worden zoveel mogelijk gekoppeld aan vaste locaties. 

Omringwinkels blijven open
De Omringwinkels blijven gewoon open zodat mensen de benodigde hulpmiddelen gewoon kunnen blijven lenen/kopen.

Restaurants en winkeltjes in de woonzorglocaties
Het volgen van landelijk beleid geldt ook voor de restaurants van Omring. Die zijn gesloten. Ook de winkeltjes in de woonzorglocaties zijn gesloten.

Trainingen, uitjes, cursussen Omringpas
Omring hanteert de richtlijnen van het RIVM. Alle lopende cursussen, uitjes en trainingen worden geannuleerd tot in ieder geval 6 april 2020. Deelnemers worden hierover geïnformeerd. 

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Alle huisbezoeken van de onafhankelijke cliëntondersteuners die plaatsvinden voor of op 6 april worden verplaatst of telefonisch gedaan. Heeft u een afspraak? Dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.  

Telefoonnummer Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een informatienummer voor ouderen en zieken geopend. Deze vindt u hier.