Maarten Vos

Lachen is gezond

Regelmatig lachen maakt de geest lichter en geeft – letterlijk – meer lucht. Laten we ons daarom voornemen om wat vaker met en naar elkaar te lachen. Dat werkt aanstekelijk. Bovendien zorgt een lach voor de aanmaak van endorfine. 

Maarten Vos, lachcoach

“Mensen denken dat ze alleen maar kunnen lachen als ze blij zijn. Terwijl puur lachen veel gezondheidsvoordelen heeft op  fysiek, mentaal en sociaal vlak.” Dat stelt Maarten Vos, lachcoach van beroep. “Van oorsprong ben ik orthopedagoog en dramadocent. In 2006 richtte ik samen met Chantal van der Kragt de Lachclub Amsterdam op. Inmiddels geef ik allerlei  lachtrainingen, zowel aan groepen als individueel.”

lachen

Contact maken

Zoals gezegd: lachen is goed voor je gezondheid. “Het helpt om spanning te ontladen – en dus te ontspannen. Het is  makkelijker om met een lach contact te maken en te verbinden. En voor jezelf: als je je mondhoeken omhoog krult en  glimlacht, maakt je lichaam endorfine aan. Dit maakt de geest lichter, waardoor je je beter voelt. Als je vrij lacht, dan activeer je tegelijk je buikspieren en zorg je voor een betere ademhaling en toevoer van zuurstof.” 

De slappe lach

Maarten komt het vaak tegen: mensen die niet vrij of in het openbaar durven te lachen. “We zijn in de westerse wereld  kritisch naar elkaar. Of we lachen juist om fouten van een ander. Waarom? Een raar mechanisme. Terwijl oprecht lachen – en ook mét elkaar lachen – juist zo aanstekelijk is. Denk maar aan jonge pubermeiden die zo heerlijk de slappe lach krijgen. Als
we volwassen zijn, dan lijken we wel een excuus of reden nodig te hebben. Ik zeg: probeer de lichtheid op te zoeken.  Bijvoorbeeld als je piekert of somber bent. Of als je te maken krijgt met ziekte en rouw.” 

Positieve bijwerkingen

Natuurlijk, ook verdriet heeft ruimte nodig, stelt Maarten. “Huilen werkt ontladend. Maar durf jouw zorgen – of elkaar – ook met een glimlach te benaderen. Als we ons niet goed voelen, dan wordt al snel gegrepen naar allerlei medicatie: tegen  depressiviteit, bij pijn, bij slaapproblemen. Regelmatig lachen bevordert je gezondheid. Lachen heeft alleen maar positieve 
bijwerkingen.” 

De lachtips van Maarten

• Lach elke dag. Oefen hiermee: trek je mondhoeken omhoog en maak een klein lachgeluid.
• Begin een bezoek aan iemand met een compliment. Bijvoorbeeld over een mooie lach, een prachtig sieraad of een fleurige bos bloemen.
• (Glim)lach elke dag naar degene die voor je zorgt en vang de (glim)lachen op die je krijgt van degene voor wie jij zorgt.
• Als iemand lacht, lach met die persoon mee.
• Begin de dag met een glimlach: denk aan een mooi moment van de dag ervoor of van vroeger.
• Doe aan het eind van de dag je ogen dicht. Denk dan aan drie dingen die je gedaan hebt en waar je blij om bent.
• Kijk of je iemand kunt vinden met wie je samen kunt lachen. Eventueel over de telefoon of via videobellen. Elke dag één
minuut samen lachen is heerlijk én goed voor je!

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker