Bewust leven

Een koud kunstje

Wie kent The Iceman Wim Hof niet? Zijn methode omvat onder meer ademhalingstechnieken en koudetraining.

Jeroen Rodenburg, voormalig lymepatiënt, werd hierdoor fitter dan ooit. Jeroen geeft workshops op maat - op elk niveau.
Wat kan deze methode voor jou doen?

Speciaal voor de lezers van het ons magazine biedt Jeroen een korting van 10% op een workshop!
Klik hier voor meer informatie

 

De ziekte van Lyme

Al jaren kampte Jeroen Rodenburg met de ziekte van Lyme, overgebracht door een tekenbeet in 2004. “Ik had een scala aan klachten: vermoeidheid, reumatische en zenuwpijnen, uitval in mijn benen... Er zijn periodes geweest dat ik mijn bed niet meer uit kon. Ik werd deels afgekeurd voor mijn werk. De artsen in het ziekenhuis vertelden mij dat ik er maar mee moest dealen. Maar ik kon dit niet als voldongen feit accepteren. Ik was op een leeftijd dat ik fit en vitaal behoorde te zijn. Bovendien had ik een gezin met drie kinderen.” Een televisie-uitzending met Wim Hof zette Jeroen op het juiste spoor. 

 

koud kunstje

Ervaringsverhalen

Zouden de technieken van de Wim Hof Methode hem kunnen helpen? “Ik bestelde meteen het boek Koud kunstje. Hierin las ik de ervaringsverhalen van anderen die ook kampten met een bijna onleefbaar leven. Iedere deelnemer gaf aan baat te hebben bij de methode.” Jeroen schreef zich in voor een trainingsweek in Polen met Wim Hof. “Deze beslissing bleek de beste ooit. Met twee vrienden,
onder wie nog een lymepatiënt, vertrok ik eind 2016 naar Wims trainingscentrum in Przesieka. We hebben een week lang geoefend en alle facetten van de methode ervaren.”

koud kunstje

Koud kunstje

In blote bast

Bij de Wim Hof Methode draait het met name om ademhalingstechniek, koudetraining en mindset. “Aan het einde van de training hebben we in korte broeken en blote bast een berg van 1609 meter in drie uur tijd beklommen, om daarna weer af te dalen. Het was -13 graden Celsius.” Een prestatie op zich. Maar, veel belangrijker: “In zeer korte tijd was mijn ziektebeeld 180 graden omgedraaid. Daar moest méér uit te halen zijn.” Jeroen bleef voor zichzelf oefenen met ademhalingstechnieken
en koudetraining. Van koud afdouchen tot ijsbaden nemen en zwemmen in zee. “Mijn levenskwaliteit is enorm toegenomen.”
In 2018 startte hij de opleiding tot instructeur aan de Wim Hof Academy. Inmiddels geeft hij zelf workshops en trainingen.
“De cirkel is rond.” 

Uit de stress

Jeroen geeft workshops op maat – op elk niveau. “We beginnen met ademhalingstechnieken. Dat is voor de meeste deelnemers een plezierige verrassing. Hiermee leer je namelijk vanuit een stressmodus in ruststand te komen. Dat je zélf de schakelaar tussen die twee systemen kunt controleren is een krachtige ervaring. Het ijsbad kun je juist aan, doordat je je ademhaling onder controle hebt. De combinatie van ademhalingstechnieken en koudetraining kun je vervolgens thuis vasthouden of uitbouwen. Dit kent veel gezondheidsvoordelen. Zeker als je vijftigplus bent, omdat het een enorme boost
geeft aan je vatenstelsel. Door de goede doorbloeding ontlast je je hart tot wel 30 procent. Bovendien maakt het de gelukstofjes endorfine en dopamine vrij, waardoor je meer energie krijgt. Ik zou zeggen: start eens rustig en kijk wat het voor je doet!” 

Nieuwsgiering? Aan de slag!

“Direct onder een koude douche stappen is voor de meeste mensen een grote stap. Start met een normale douchebeurt en stel op het laatst de temperatuur lager in. Probeer van tien, twintig seconden op te bouwen naar één minuut koud
afdouchen. Let op je ademhaling. Je hebt de neiging om deze vast te zetten – als stressreactie op de kou. Blijf rustig ademen, verleng je uitademing, alsof je een kaars uitblaast en probeer daarbij in verbinding te zijn met je lichaam. Voel bewust wat voor jou goed voelt.”

De voordelen van kou

1. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen minder vaak ziek worden – of zich in elk geval minder
vaak ziek melden.

2. Kou kan zorgen voor een goede doorbloeding. Hierdoor worden zuurstof, vitaminen, mineralen, glucose en vetzuren
efficiënt naar de juiste bestemming getransporteerd. Tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd.

3. Kou zorgt voor de aanmaak van bruin vet, een betere verbranding van vetzuren en glucose, de aanmaak van witte bloedcellen en versterking van het immuunsysteem.

4. Beweeg of sport je graag? Eerst een warme douche (of bad) en daarna een koude douche kan het herstel verbeteren
en vermoeidheid verminderen.

5. Een koude douche of koud bad kan pijnstillend werken, net zoals een zak ijs dit bij een zwelling doet.

De Wim Hof Methode

Wim Hof ontwikkelde een methode waardoor mensen onder andere beter bestand kunnen zijn tegen kou. Hij veronderstelt dat het lichaam een natuurlijke aanleg heeft om bij lage temperaturen meer bruin vetweefsel te activeren om méér lichaamswarmte te produceren. Hof liet zich onderzoeken door verschillende wetenschappelijke instituten. Uit onderzoek in 2014 kwam naar voren dat zijn methode het immuunsysteem vooral beïnvloedt door de specifieke  ademhalingstechniek.

Voor meer informatie kijk op de website

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker