De wens van Kees en Joke

Jonge geitjes

Lammetjes zijn voor velen hét teken dat de lente is begonnen. Ook Kees en Joke Lotte uit Zwaag vinden het gedartel een mooi gezicht. Een bevalling meemaken van een ooi, dat stond op hun wensenlijst. De wens ging deels in vervulling: niet met de geboorte van een lammetje, maar van twee geitjes.

Ommetje met de buurthond

Vroeger hadden ze een hond, maar nu passen Kees en Joke graag op die van de buren. Elke dag lekker naar buiten, de buitenlucht in: “Alleen niet als het stortregent. Dan toch liever de lusten van het uitlaten en niet de lasten”, grapt Joke. Een ommetje met de buurhond levert leuke sociale contacten op, je ontmoet nog eens iemand. Ze stappen ook graag op de fiets voor een rondje. Op een paar kilometer afstand van hun huis is educatief natuurcentrum MAK Blokweer gevestigd (zie kader – red.). “In het voorjaar altijd een leuk gezicht met de dieren, vooral de lammetjes, die er buiten lopen.” Maar ze waren er nog nooit geweest, tot Omring de wens om eens een geboorte mee te maken in vervulling kon laten gaan.

geitjes

Meteen moedergevoelens

“We waren aangenaam verrast toen we werden uitgenodigd”, vertelt Joke. “Er waren verschillende ooien in verwachting en we zouden worden gebeld. Er gebeurde niets… en ineens waren ze allemaal in één nacht bevallen. Of het dan de bevalling van een geit mocht zijn? Ja natuurlijk, dat leek ons net zo bijzonder.” Het telefoontje kwam een paar dagen later: “Een van de geitjes lag op het veld en had weeën. We stapten direct op de fiets, warm aangekleed, want wat wás het fris. De geit was bezig met haar eerste bevalling. Ze lag er heel rustig bij, af en toe maakte ze een mekkergeluidje. Toen zagen we de pootjes eruit steken en - floep – daar kwam de eerste. Wit met zwarte vlekjes. Mama geit likte het kleintje schoon en ging weer liggen. Daarna kwam de tweede, met zwart-witte streepjes. Ook die maakte ze schoon. Het was koud, dus de medewerkers tilden de pasgeboren geitjes op om ze naar stal te brengen. Zo bijzonder dat mama geit meteen moedergevoelens had. Ze mekkerde zo van: ‘Wat ga je doen?’ en liep daarna mee, achter haar kindjes aan. Lekker warm daarbinnen!”

geitjes

Feest op het veld

De wens was al in vervulling gegaan, maar Joke en Kees werden later nogmaals uitgenodigd om langs te komen: “Er waren inmiddels meer geitjes geboren en wat een feest was het op het veld. Net een kleuterklas, met dat samen rennen, de ene kant op en dan weer de andere, en met vier pootjes in de lucht springen. Je denkt misschien dat lammetjes actief zijn, maar die geitjes samen is echt lachen. We hebben genoten van dat kleine grut. Die vieze schoenen, die namen we op de koop toe.”

geitjes

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker