Gezondheidsdossier

Gezonde huid, lekker in je vel

Je grootste orgaan? Dit is voor veel mensen een verrassing: de huid. Het is belangrijk om jouw huid de juiste aandacht te geven. Want de huidconditie heeft veel invloed op hoe je je voelt.

Drie weetjes over de huid

Benieuwd hoeveel kilo de huid van een volwassen persoon weegt? En wat de functie is van jouw huid? Lees dan snel verder!

1. Vijftien kilo
Met een oppervlakte van twee vierkante meter weegt de huid van een volwassene gemiddeld 15 kilo.

2. Bescherming
Je huid heeft meerdere functies. De huid biedt bescherming, regelt de temperatuur en voorkomt uitdroging. Ook bevat de huid pijn- en tastzintuigen. En wist je dat er vitamine D in de huid wordt aangemaakt?

3. Meerdere lagen
De huid bestaat uit verschillende lagen. Wellicht heb je weleens gehoord van de buitenste hoornlaag, die bescherming biedt. Deze bestaat uit dode huidcellen. Dieper ligt de verstevigende lederhuid. Deze bevat bloedvaten, talg- en zweetklieren, haarwortels en zenuwuiteinden. Daaronder zorgt het bindweefsel voor versteviging.

 

Top drie van huidproblemen

Acné, eczeem en een koortslip. Dat zijn de drie meest voorkomende huidproblemen. We nemen ze kort met je door.

1. Acné
Acné ontstaat door een ontsteking van de talgklieren. Acné komt het vaakst voor bij jongeren tussen de 12 en 24. Bij deze groep is acné meestal het gevolg van hormonale veranderingen. Ook op latere leeftijd kan het de kop opsteken, ook weer als gevolg van een hormonale disbalans. Bij volwassenen komt ook regelmatig de huidaandoening rosacea voor, herkenbaar aan de rode vlekken in het gezicht.

2. Eczeem
Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Er zijn meerdere typen eczeem, die verschillende klachten met zich meebrengen. Denk aan roodheid, blaasjes, schilfers, zwellingen, rode bultjes en korstjes. Het meest hinderlijk is misschien wel de jeuk. Zo’n 3 tot 5% van de volwassen heeft een vorm van eczeem, als gevolg van bijvoorbeeld allergieën of een schimmel op de huid. Ook roos is een vorm van eczeem.

3. Koortslip
Dat rode pijnlijke plekje met blaasjes op de lip? Dat noemen we ook wel koortsuitslag. Dit wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Als dit herpesvirus eenmaal is binnengedrongen in je lichaam, blijft het aanwezig. Het virus kan op bepaalde momenten weer actief worden. Bijvoorbeeld bij verminderde weerstand, kou of zon. Vaak jeukt, brandt en tintelt de plek.

Heb jij last van huidproblemen?

Neem dan contact op met een huidtherapeut. Kijk op de pagina Huidtherapie voor meer informatie en huidtherapeuten die bij Omring zijn aangesloten. Bij deze praktijken krijg je korting met je Omringpas.

Vijf tips voor goed reinigen

Door je gezicht te reinigen houd je jouw huid gezond en gaaf. Ook worden verzorgingsproducten beter opgenomen. Maar hoe vaak moet je je huid reinigen? En hoe kun je dit het best doen? Vijf praktische tips!

’s Ochtends en ‘s avonds
Je reinigt de huid twee keer per dag. In de ochtend verwijder je de afvalstoffen die tijdens de slaap naar de oppervlakte zijn gebracht. In de avond verwijder je make-up, talg en vuil van buitenaf, zoals fijnstof en andere luchtverontreiniging. Dus ook als je geen cosmetica gebruikt, is reiniging belangrijk voor een frisse uitstraling.

Vijf tips

  • Gebruik een reinigingsproduct dat bij je huidtype past.
  • Wees mild, je hoeft niet te schrobben.
  • Verwijder eventueel met een watje en een speciaal product de achtergebleven oogmake-up.
  • Spoel af met lauw water.
  • Breng hierna verzorgingsproducten aan, ook afgestemd op je huidtype.

Scheren voor de gevoelige huid

Het is een terugkerend ritueel voor de meeste mannen: scheren. Of je nu nat scheert met een mesje of droog met een scheerapparaat, er zijn manieren om huidirritatie te voorkomen. We zetten er een aantal op een rij.

Eerst reinigen, dan scheren
Je wilt de huid niet te veel irriteren. Reinig daarom voor het scheren je gezicht met glycerinezeep en warm water. Zo worden de haartjes zacht, wat het scheren makkelijker maakt. Ook is het van belang om je scheermesjes en scheerapparaat goed schoon te houden.

Nat scheren met een mesje

  • Gebruik een speciaal scheerproduct, zoals schuim, zeep of crème.
  • Spoel je gezicht daarna af met koud water om de huid te kalmeren.
  • Gebruik aftershave voor de verkoeling en extra verzorging.
  • Beweeg het mesje met de groeirichting mee.

Droog scheren met een apparaat

  • Zorg voor je gaat scheren dat de huid schoon en droog is.
  • Je kunt het apparaat zowel met de groeirichting mee bewegen als er tegenin.
  • Gebruik aftershave om huidirritatie te voorkomen.

Extra zorg in de herfst

Als je ouder wordt, verliest je huid aan vitaliteit. In de herfst is het dan extra belangrijk om de huid goed te verzorgen. Annemiek Hin, wondverpleegkundige bij Omring, weet hier alles van. “Ons advies is smeren, voeden en beschermen.”

Voorkom uitdroging
Annemiek Hin werkt bij Omring in het team Wondzorg. Regelmatig krijgt ze vragen van cliënten hoe zij hun huid het best kunnen verzorgen. “Met het ouder worden verliest ook onze huid aan vitaliteit. Vooral als de herfst zijn intrede doet, kan de huid sneller uitdrogen. Dit komt doordat er in de herfst vaak een hogere luchtvochtigheid en meer wind is. Ook het water bij het wassen en douchen droogt de huid uit, hoe gek dit ook klinkt.” Om de huid van binnenuit te voeden en te beschermen tegen uitdroging, is voldoende water of kruidenthee drinken van belang. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van een vochtinbrengende lotion om uitdroging tegen te gaan. Bekijk hier de tip van Omringwinkel. 

Bescherm je tegen de zon
In de herfst zijn er uiteraard ook zonnige dagen. “De zonnekracht is minder sterk, maar wel aanwezig. Ons advies is dus smeren, voeden en beschermen. Smeren kan naar behoefte en minimaal dagelijks. Gebruik een neutrale crème voor het gezicht en voor het lichaam. Liefst zonder parfum en zonder alcohol. Dit droogt de huid alleen nog maar meer uit, waardoor de voedende eigenschappen hun werk niet kunnen doen. Ook gebruik je een zonnefactor, eigenlijk het hele jaar door. Hiermee kun je huidschade voorkomen. De lippen kun je met vaseline insmeren als het bijvoorbeeld vriest.”

Goede hygiëne
Annemiek heeft nog een afsluitende tip. “We verliezen ongemerkt veel dode huidschilfers. Goede hygiëne is belangrijk om huidproblemen te voorkomen. Dus trek elke dag schone sokken en andere onderkleding aan. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: als je de huid goed verzorgt, dan straal je dit uit. Dus geef je huid die aandacht en maak er een wellness-momentje voor jezelf van.”

 

Eerste Hulp bij wondzorg

Heb jij een wond? Dan wil je dat de aangedane huid zo snel mogelijk herstelt. Ook hiervoor heeft wondverpleegkundige Annemiek Hin een aantal tips. Over spoelen, ontsmetten en meer.

Van wond naar herstel
De wondverpleegkundigen van Omring bezoeken cliënten als er sprake is van complexe wondzorg. Dit is het geval als een wond na twee tot drie weken nog niet is genezen. “Wij stellen een persoonlijk behandelplan op”, vertelt wondverpleegkundige Annemieke Hin. “Daarnaast geven we advies over voeding, leefstijl en hulpmiddelen, wat het herstel kan ondersteunen. Wij bestellen ook de verbandmiddelen. En mocht het nodig zijn: we hebben korte lijnen met het Wondexpertisecentrum in het Dijklander Ziekenhuis.”
 

Wat kun je zelf doen?

  • Spoel de wond.
  • Ontsmet de wond met betadine of jodium.
  • Leg eventueel opgerolde huid terug over de wond.
  • Na twee weken geen genezing? Schakel dan een wondverpleegkundige in.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker