Gezondheidsdossier

Gezond met kruiden en specerijen

Een gezonde levensstijl begint bij gezonde voeding. Veel groenten en fruit bevatten krachtige eigenschappen. Maar wist je dat dit óók geldt voor kruiden en specerijen? Tijd om je keukenkastje in te duiken!

Kaneel

Kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka. Het heeft een zoete geur en smaak. Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel laag, beschermt tegen schadelijke stoffen en remt ontstekingen. Heerlijk in je ontbijt, baksels of een herfstig stoofpotje.

Ceylon kaneel komt oorspronkelijk van de cinnamomumboom uit Sri Lanka. Kaneel wordt over de hele wereld in veel gerechten gebruikt. Vooral in de herfst! Denk bijvoorbeeld aan ontspannende kaneelthee, stoofpotjes en uiteraard oma’s appeltaart. Naast de lekkere smaak en geur heeft kaneel ook (genees)krachtige eigenschappen.

Kaneel heeft van nature een zoete smaak. Daardoor hoef je minder suiker te gebruiken. Bovendien stabiliseert kaneel je bloedsuikerspiegel, dankzij de aanwezigheid van chroom. De antioxidanten in kaneel beschermen je gezonde cellen tegen schadelijke stoffen. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking. Kaneel is rijk aan onder andere calcium, ijzer, kalium, zink, magnesium, mangaan, vitamine A, B1, B2 en C.

Waar is kaneel lekker in?

  • In je schaaltje havermout of yoghurt.
  • In baksels, zoals pannenkoeken, cake en taart.
  • Door de couscous of in een herfstig stoofpotje.

 

Tijm

Tijm heeft een heerlijke geur en typische mediterrane smaak. Zeer geschikt als smaakmaker in een herfstige stoofpot, soep en tomatensaus. Tijm kan ook worden gebruikt bij verkoudheid, spierpijn en ademhalingsproblemen.

Tijm groeit vooral rond de Middellandse Zee en in Oost-Azië. De struiken hebben houtige stelen met kleine aromatische blaadjes. In de zomer heeft de plant mooie lilakleurige bloemetjes.

In de oudheid werd tijm gebruikt bij het balsemen en in Romeinse baden. Nu kennen we het kruid – naast smaakmaker – vooral als middel tegen verkoudheid. Stomen met tijm en kamille kan klachten verlichten. Probeer ook eens tijmthee, als je last hebt van je bovenste luchtwegen. Naast verkoudheid houdt tijm ook luizen op afstand in je (moes)tuin.

Waar smaakt tijm goed bij?

  • Bij geitenkaas en honing.
  • Bij veel soorten groenten, zoals tomaat, courgette, aubergine en paprika.
  • Over aardappeltjes uit de oven.

 

Gember

Verse gember is een stukje wortelstok van een gemberplant. Gember komt oorspronkelijk uit China. De smaak is vrij uitgesproken, maar de moeite waard om te proberen. Dit pittige knolletje heeft veel gezondheidsvoordelen. En het houdt je lekker warm deze herfst.

Gember staat bekend als ontstekingsremmer. Het helpt een handje tegen die vervelende snotneus en zelfs tegen spierpijn! Ben je vaak misselijk of heb je regelmatig last van je buik? Probeer een dagelijks kopje verse gemberthee. Voeg een paar schijfjes toe aan heet water –en klaar ben je! Eventueel met een lepeltje honing en een schijfje citroen.

 

Waar is gember lekker in?

  • Een kop heet water, als thee.
  • Door Aziatische (wok)gerechten.

Een ginger latte

Munt

Munt is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie. De aarmunt wordt het meest verkocht. De blaadjes bevatten menthol. Dat ruik én proef je. Een glas muntthee is een goed alternatief voor je kopje koffie na de maaltijd. Munt stimuleert namelijk onze spijsvertering.

Munt kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. Vooral de frisse smaak van verse muntblaadjes blijft lang hangen. De geurende essentiële oliën in de blaadjes hebben een geneeskrachtige werking. Ook wekken ze de spijsverteringssappen op. De sterke mentholgeur lost verstoppingen op en werkt rustgevend. Probeer eens een paar druppels muntolie voor het slapengaan.

Waar kun je munt voor gebruiken?

  • Voor een kop thee, met heet water en honing.
  • In een yoghurtsausje met een beetje citroen, olijfolie en peper.
  • Bij lamsvlees.

Salie

De botanische naam van salie is Salvia Officinalis. Dit betekent ‘genezen uit de apothekerswerkplaats’. Salie wordt al jaren gebruikt als geneeskrachtig kruid tegen allerlei kwalen. Het heeft een volle uitgesproken smaak. Erg lekker in Italiaanse gerechten!

Oorspronkelijk komt salie uit het Middellandse Zeegebied. Inmiddels wordt het wereldwijd gekweekt. De goede eigenschappen die men het kruid in de oudheid al toeschreef, zijn nog steeds van kracht. Salie heeft onder andere een zweetremmende werking en helpt bij overgangsklachten. Het werkt ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering.

Salie is niet bij iedereen bekend als smaakmaker in gerechten. We hebben een paar tips voor je.

Waar kun je salie mee combineren?

  • Met gesmolten roomboter, als saus voor over je ravioli.
  • Met pompoenblokjes en paddenstoelen.
  • Met kip.

Let op! Gebruik geen salie tijdens de zwangerschap, borstvoeding of wanneer je epilepsie, hoge bloeddruk of maagzweren hebt.

Peterselie

Ook peterselie komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Er zijn drie soorten: krul-, blad- en wortelpeterselie. Peterselie bevat veel mineralen en vitamines, waaronder calcium en vitamine C. Heerlijk in een kop groentesoep, na een frisse herfstwandeling.

Peterselie is supergezond! Vroeger werd het als groente verbouwd. En dat is niet voor niets, want de lijst met voedingsstoffen is lang. Al die vitamines, mineralen en antioxidanten helpen om je lichaam gezond te houden. Bijvoorbeeld door de ontstekingsremmende eigenschappen. Peterselie is vochtafdrijvend en ondersteunt zowel de spijsvertering als de weerstand. Genoeg reden om dit kruid regelmatig te gebruiken. Eet alleen geen grote hoeveelheden peterselie tijdens de zwangerschap.

Waar kun je peterselie aan toevoegen?

  • Zelfgemaakte soepen.
  • Roomboter, eventueel met wat knoflook en zeezout.
  • Een lekkere smoothie

 

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker