Gezondheidsdossier

Bye bye Winterblues

Weinig daglicht heeft invloed op onze mentale gezondheid. De één kan hier beter mee overweg dan de ander. Toch heeft 50% van de mensen last van de winterblues. Waaraan herken je dit? En wat kun je eraan doen?

Melanie Groot, psycholoog Omring

Laten we eerst stellen dat de winterblues echt seizoensgebonden is. Tijdens de wintermaanden kun je wat meer last hebben van een sombere of prikkelbare stemming. De klachten zijn hetzelfde als bij een winterdepressie, maar dan minder ernstig.
Bij een winterdepressie heb je ieder jaar tijdens de wintermaanden last van flinke mentale klachten. Komt dit je bekend voor en heb je moeite om hier zelf uit te komen? Dan is het raadzaam om via de huisarts professionele hulp in te schakelen.

Tandje terug
Terug naar de winterblues. Hoe ontstaat die nu eigenlijk? Het gebrek aan daglicht speelt hierbij een belangrijke rol. Daglicht heeft namelijk grote invloed op onze biologische klok en onze nachtrust. Wie minder goed slaapt, kan labiele gevoelens krijgen. “Het zit in ons systeem dat we in de wintermaanden minder energie hebben”, vertelt Melanie. “Onze voorouders leefden in grotten. Om te kunnen overleven met minder voedsel en minder daguren, schakelde hun lichaam een tandje terug. Tegenwoordig denderen we vaak in hetzelfde tempo door als in de zomer. Hier is ons lijf niet op ingesteld.”

Gelukshormoon

Daglicht of een lekker zonnetje doen wonderen voor onze stemming. Als je naar buiten gaat, voel je letterlijk de energie.  Bovendien maakt onze huid onder invloed van daglicht vitamine D aan. Dit is niet alleen goed voor de weerstand, maar wordt ook gelinkt aan lekker in je vel zitten. Vitamine D zorgt namelijk voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Zit je vaker binnen in de winter? Dan betekent dat minder daglicht, minder vitamine D en minder serotonine. Niet zo vreemd dus dat één op de twintig mensen in deze periode last heeft van neerslachtigheid en prikkelbaarheid, vooral in januari en
februari.

Goed nieuws!
Het goede nieuws: de klachten lossen ‘als vanzelf' op in het voorjaar. Melanie: “Probeer er een beetje aan toe te geven, aan dat ‘tandje minder’. Ga daarnaast regelmatig naar buiten en blijf bewegen. Die balans helpt je er doorheen.” 

Tips tegen de winterblues

1. Neem dagelijks vitamine D3 (of D2) in als supplement. De drogist of apotheek kan je hierbij adviseren. Let op dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt.

2. Sint-janskruid schijnt een gunstige invloed te hebben bij sombere buien. Je kunt dit ondersteunend gebruiken als kruidenpreparaat. Hierbij geldt hetzelfde als voor vitamine D; laat je voorlichten en let op de dosering.

3. Lichttherapie wordt gezien als dé remedie tegen de winterblues. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen met winterblues hier baat bij heeft. De eenvoudigste vorm van lichttherapie is om veel buiten te zijn, in het volle licht. Ga bijvoorbeeld elke dag even buiten wandelen. En ben je binnen? Breng dan zoveel mogelijk tijd door in een ruimte met veel daglicht.

4. Een handig hulpmiddel is de daglichtlamp , verkrijgbaar bij de Omringwinkel. Deze compacte lamp zorgt voor een kunstmatige vorm van daglicht, waardoor je je beter gaat voelen."

Tips van leefstijlcoach Susan Stavenuiter

Wees lief voor je zelf!

“Voor jezelf zorgen is heel belangrijk, het hele jaar door”, stelt Susan Stavenuiter, yogadocente en leefstijlcoach. Zij deelt graag haar tips tegen de winterblues en sombere gevoelens.

• Luister goed naar je lichaam. Als je lijf moe is, pak dan je rust. Ga op tijd naar bed en doe eventueel overdag een powernap. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je uitgerust bent en energie krijgt.

• Wees lief voor jezelf. Doe niet te veel op een dag, zeg wat vaker nee tegen uitnodigingen en pak momenten voor jezelf. Maak je ‘eigen ik’ tot een prioriteit. Geniet van je kopje thee en van even helemaal niets doen of hoeven. Boek een massage voor jezelf of ga in een warm bad met een rustig muziekje erbij.

• Volg de natuur. In dit jaargetijde hebben flora en fauna ook de blues. Alles is dor en kaal en veel dieren houden hun  winterslaap. Dus slow down en plan meer tijd in voor jezelf.

• Doe je aan yoga? Volg wat vaker een les Yin Yoga voor ontspanning. Yin zorgt ervoor dat je vertraagt en naar binnen keert, net als de natuur.

Kijk voor meer informatie op de website van Susan.

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker