BBQ tips van de grillmaster

Smakelijke zomer

Kun jij niet wachten om deze zomer jouw barbecue weer aan te steken? En wil je eens iets anders dan saté, ijsbergsla en kant-en-klare sauzen? Ga dan aan de slag met de tips van Omringkok én grillmaster Marcel Hendriks.

SLOW OF FAST
Marcel Hendriks heeft een grote passie voor koken. Dat doet hij niet alleen bij Omringlocatie Sweelinckhof in Wognum. Ook thuis kookt hij de sterren van de hemel. Het liefst op zijn kamado, een keramische barbecue. “Minimaal één keer per week staat die bij ons thuis aan, het hele jaar door. Met een kamado kun je de temperatuur goed vasthouden. Daardoor is de kamado heel geschikt voor slow cooking. Je kunt de temperatuur feilloos regelen met de luchttoevoer en -uitvoer. Zo kun je de barbecue ook snel naar hoge temperaturen brengen. Ideaal om een gerecht af te grillen.” Wil je een slow cooking-gerecht bereiden op je gewone barbecue? Dat kan ook. Leg dan een klinker of baksteen tussen de hete kolen.  Deze houdt de warmte goed vast, zodat de barbecue langer op de juiste temperatuur blijft.

bbq

GOED VUUR MAKEN
Marcel raadt je af om aanmaakblokjes te gebruiken. “Deze zijn chemisch, dus ongezond. Bovendien kun je ze proeven in
je gerecht. Gebruik liever aanmaakwokkels. Dit zijn een soort mienestjes van hout, die je tussen de kolen verdeelt. Ook kun je een BBQ-brander, verfafbrander of een kleine gasbrander gebruiken om je kolen gelijkmatig aan te maken.” Hoe lang het duurt tot je kolen klaar zijn voor gebruik? Dat hangt af van de kolen die je gebruikt. “Er zijn zoveel kolen op de markt; daar kun je een boek over schrijven. Supermarktkolen zijn over het algemeen wat sneller klaar, maar ook sneller uitgebrand. Deze zijn dus niet zo handig voor slow cooking.”

BBQ’EN ZONDER VLEES
Bij een barbecue denk je al snel aan vlees, maar er is zoveel meer mogelijk. Marcel doet wat suggesties.
• Rijg voorgekookte krieltjes aan een satéprikker, kruid ze lekker en bereid ze op de barbecue. Zie daar: gebakken aardappeltjes!
• Maak eens een groentebuideltje. Snij wat groenten die je lekker vindt in grove stukken. Besprenkel met olijfolie, voeg verse kruiden en knoflook toe en vouw dit in aluminiumfolie. Leg het buideltje aan de zijkant van de barbecue voor een heerlijk groentegerechtje.
• Zalm kun je ook in een buideltje bereiden met wat zeekraal, olijfolie, zout en citroen. Zo voorkom je dat de vis aan je rooster blijft plakken.
• Zeker in een kamado kun je fantastisch pizza’s bakken. Stook op naar 220 graden en leg een zelfgemaakte pizza op de pizzasteen.
Buon appetito!

DESSERT
Wist je dat je op een barbecue ook heerlijke desserts kunt maken? De kinderen van Marcel zijn vooral dol op de  chocolade-marshmallowtaart. “Pak een vuurvaste schaal en doe daar wat brokken chocolade in. Plaats de marshmallows ertussen en dek af. Stook je barbecue op naar 210 graden, zodat de chocolade smelt en de marshmallows karamelliseren. Zo krijg je een zalig zoet geheel. Ik giet er nog wat gezouten karamelsaus met stukjes hazelnoot overheen. Uitlepelen met een simpel biscuitje.” De perfecte afsluiting van een avondje BBQ’en.

“Laat die BBQ-zomer maar komen!”

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker