De wens van Joke

Ballonvaart

De grootste wens van Joke Laan? In een luchtballon! Omring trakteerde haar op een ballonvaart van Wieringerwerf tot Zijdewind. “Het was fantastisch.” Hoe Joke een wens van haar bucketlist kon afstrepen. En hoe er weer een nieuwe wens bij kwam…

Hoog in de lucht

Haar nichtje vertelde Joke een aantal jaar geleden over een luchtballonfestival in het Friese Joure. “Er stijgen dan wel veertig ballonnen tegelijk op, heel sensationeel. Dat wilde ik weleens meemaken”, vertelt de 65-jarige Joke. Helaas kon dat vanwege corona niet doorgaan, zoals zoveel evenementen. “Maar een ballonvaart stond inmiddels wel op mijn bucketlist.”

Wat ze er vooraf van verwachtte? “Ik had het idee dat het heel stil zou zijn, zo zwevend in de lucht. En het leek me een bijzonder moment om los van de grond te komen en te gaan zweven.” Vanwege de weersomstandigheden ging de eerste afspraak niet door. Maar een week later is het zover: Joke kan zich melden in Wieringerwerf. Tijd voor de ballonvaart!

 

luchtballon

Ondergaande zon

Voor de ballon opstijgt moet er nog wel even ‘gewerkt’ worden. “Met elkaar hebben we de ballon uitgevouwen. Daarna hielden twee mensen de ballon open, zodat er lucht in kon worden geblazen. Bijzonder om mee te helpen, het hoort er echt bij.” Daarna mag het gezelschap – naast Joke onder anderen de piloot, de fotograaf en andere ballonvaarders – in de mand stappen.

“We raceten omhoog de lucht in. Ik was meteen flabbergasted over het uitzicht. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Ik zag de hele Kop van Noord-Holland, het IJsselmeer, de Afsluitdijk, Texel, Friesland en de Noordzee. Prachtig, met de ondergaande zon erboven. Ik was nog even bang dat ik uit enthousiasme veel zou praten. Maar nee, iedereen was er stil van.”

Brullende brander
Drie kwartier lang is Joke van de wereld door al het moois. “Ik heb echt tot de laatste minuut genoten.” Met één ding heeft Joke vooraf geen rekening gehouden: de herrie van de brander. “Met mijn 1.85 meter had ik het idee dat mijn haar bijna verschroeide.” Ook het landen nabij Zijdewind blijkt een sensatie. “We scheerden vijf meter boven de grond over weilanden en slootjes heen. We konden de weerspiegeling van de ballon in het water zien.”

Volgende wens
Na de beheerste landing met vier bonkjes volgt het ‘geheime’ ballonvaartritueel. Daar kan Joke uiteraard geen mededelingen over doen. Daarna wordt de ballon met vereende krachten opgevouwen. “Met een busje werden we teruggebracht naar Wieringerwerf. Daar wachtte een goede vriendin mij op. Bij haar kon ik meteen mijn enthousiaste verhaal kwijt.”

Eenmaal thuis zit Joke nog vol adrenaline. “Die nacht kon ik niet slapen; het was écht van A tot Z een belevenis. Nu dacht ik dat ik geen wensen meer op de bucketlist had staan. Maar hetzelfde nichtje rijdt motor. En laat ik nou nog nooit achterop hebben gezeten…” Met een grote lach: “Binnenkort maken we een ritje.”

 

ballonvaart

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker