dementie
dementie
dementie

Dementie? Vergeetachtigheid? Moet u zich zorgen maken of is het allemaal onschuldig? Blijf niet met vragen zitten en neem contact op. Onze Omring wijkverpleegkundige komt vrijblijvend bij u thuis voor een gesprek om de situatie in te kunnen schatten. 

Bel 088 – 206 89 10 en vraag naar een wijkverpleegkundige bij u in de buurt.

Levensverhalen > 'Mijn wens: dementie uit de taboesfeer halen'

'Mijn wens: dementie uit de taboesfeer halen'

Ageeth Greuter (47) van het dementieteam van Omring in Enkhuizen komt over als een opgewekt type. Zo praat ze en zo ziet ze eruit. Ze heeft altijd een blij en open gezicht, hoorde ze zelfs laatst van een cliënt. Dat deed haar goed. Maar ze is ook erg bevlogen en heeft één grote wens: dementie uit de taboesfeer halen.

“Als iemand de diagnose dementie krijgt, dan is meestal de eerste gedachte: nu lig ik voortaan in de foetushouding in bed. Maar dat is helemaal niet zo en ik wil ontzettend graag dat misverstand uit de wereld helpen, want dat zorgt er mede voor dat mensen niet durven vertellen dat ze zelf of hun partner dementie hebben”, zegt ze met een passie die rechtstreeks uit haar hart komt.

“De meeste mensen wonen nog minimaal zes tot zeven jaar thuis voordat ze naar een beschermde woonomgeving moeten verhuizen. En het duurt nog veel langer voordat ze in het stadium zijn dat ze hun bed niet meer uitkomen. Dus dat doemscenario laat nog heel lang op zich wachten. Als je dementie hebt, kun je daarom vaak gewoon blijven doorleven. Je leven staat niet opeens stil. Wel is er soms extra hulp en ondersteuning nodig en dan komen mijn collega’s en ik van het dementieteam in beeld. Tenminste, dat hoop ik, want dat kan veel problemen voorkomen of zorgen wegnemen.”

Ageeth-dementie

Hoge drempel

Toegeven dat er hulp nodig is, blijkt echter een grote drempel voor veel mensen. “Tegen de buitenwereld en familie zeggen ze: ‘Het gaat nog prima, hoor.’ Ze schamen zich ervoor om toe te geven dat het zonder extra ondersteuning eigenlijk niet meer lukt. Bij echtparen speelt bovendien dat ze al zo lang samen zijn dat de één overneemt wat de ander niet meer kan. Dat gaat ongemerkt en daardoor realiseren ze zich niet dat een van beiden misschien wel wat overbelast begint te raken.”

Daarnaast ziet Ageeth dat vooral de oudere generatie het motto hanteert ‘niet klagen maar dragen’. Het baart haar weleens zorgen, omdat die houding problemen kan verbloemen. “Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat ze de kinderen er niet mee willen lastig vallen. Die hebben het immers al zo druk, menen ze. Maar ondertussen is er misschien wel heel hard hulp en ondersteuning nodig. Dat vind ik zo jammer.”

Seintje van anderen

Vaak wordt pas duidelijk wat er echt aan de hand is als de partner overlijdt of instort omdat de mantelzorg te zwaar is geworden. “En dan benadert meestal de huisarts, een van de kinderen of een buurvrouw ons.” Bij alleenstaanden krijgt het dementieteam behalve van hen ook weleens een seintje van de apotheek of de woningbouwvereniging, omdat die signaleren dat er iets fout gaat. Bijvoorbeeld als iemand de huur twee keer betaalt of de medicijnen al een paar keer achter elkaar niet meer komt ophalen. “Ik vind het een goede zaak dat bij een van de grote supermarktketens de kassamedewerkers inmiddels een cursus over dementie krijgen. Ik hoop dat zij ons ook opmerkzaam gaan maken op mensen met dementieverschijnselen.”

Langzaam proces

Wanneer is er sprake van dementie en wanneer van ouderdomsvergeetachtigheid? “Dementie is een langzaam proces. Het sluipt erin, maar het is wel anders dan gewone vergeetachtigheid die met de jaren bij iedereen komt. Mensen met beginnende dementie vergeten niet alleen dat ze iets hebben gezegd of gevraagd, maar ze hebben ook moeite met gewone dagelijkse handelingen. Ze weten bijvoorbeeld niet meer hoe je koffie moet zetten. Daar let ik op bij een eerste huisbezoek. Zo’n bezoekje proberen we niet te officieel over te laten komen om de stap naar hulp en ondersteuning te verkleinen.”

Ageeth-dementie

Eerst even buurten

Een medewerker van Omring komt daarom eerst “even vijf minuten of een kwartiertje buurten”, zoals Ageeth het uitdrukt. Dit soort huisbezoeken vindt ze fijn, want het is de sociale kant van haar vak en een van de redenen waarom ze zo graag dit werk doet. “Ik drink een kopje koffie, maak een praatje en vraag tussen neus en lippen door hoe het gaat met eten koken, boodschappen doen, douchen enzovoorts. Soms doe ik dat zelfs eerst een paar weken achter elkaar, zodat iemand eraan went dat er een buitenstaander over de vloer komt. Pas dan komt er een collega van mij die de indicatie stelt.”

Is eenmaal de indicatie geregeld, dan kijkt Ageeth samen met haar collega’s van het dementieteam van Omring (DOT) welke vier van hen de betreffende cliënt gaan ondersteunen. In vakantieperiodes springen er soms iets meer collega’s bij, maar de bedoeling is dat cliënten met dementie slechts een beperkt aantal Omringmedewerkers over de vloer krijgen. “Bekende gezichten geven rust, vertrouwen en veiligheid”, legt Ageeth uit.

“Al is het wel zo dat het soms juist goed werkt bij bepaalde mensen dat zij weer eens een ander gezicht zien”, relativeert ze meteen. “Ben je voor het eerst bij iemand, dan accepteert hij of zij bepaalde zaken soms opeens wel. Zo hadden we laatst een mevrouw die pas hulp toeliet bij het douchen toen een nieuwe collega bij haar kwam. En nu is het douchen geen probleem meer. De kinderen waren daar erg blij mee, want ze maakten zich zorgen dat hun moeder zou vallen bij het douchen.”

Altijd geduldig

Wat in elk geval altijd van belang is bij elke cliënt met dementie is niet benadrukken dat iemand vergeetachtig is. “Zo reageer ik net zo aardig als ik voor de tiende keer iets hoor als bij de eerste keer. Ik praat meestal ook gewoon een beetje mee als mensen zaken door elkaar halen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld opeens out of the blue dat hun moeder vanavond spruitjes gaat koken. Aha, ze zitten nu in hun hoofd in een bepaalde fase van hun leven, denk ik dan. Vaak springen ze vervolgens zonder aankondiging weer terug naar iets wat in het heden gebeurt.”

Voor mantelzorgers – de partner en de kinderen – is het soms best lastig omgaan met iemand die dementie heeft. “Daarom probeer ik hen ook te ondersteunen. Samen met een collega voeren we regelmatig gesprekken met de mantelzorgers. Zo hebben ze een uitlaatklep.”

Band met de kinderen

Een van de moeilijkste beslissingen voor de partner of de kinderen is om het besluit te nemen dat het thuis niet meer gaat. Het daadwerkelijk wegbrengen naar een woonzorglocatie neemt Ageeth of een van haar collega’s dan soms over, zodat de mantelzorger later niet het verwijt krijgt ‘jij hebt me hierin gestopt’. “De band met de partner en de kinderen moet goed blijven, dat is wat bij ons voorop staat. Al raakt het mij zelf natuurlijk ook als ik iemand naar een verpleeghuis begeleid. Ik vind het vooral moeilijk als ik zelf al weet dat mijn cliënt gaat verhuizen, maar hij of zij nog niet.”

Het gaat ook weleens om trivialere kwesties. “Stel dat een moeder heel vaak zegt dat haar dochter ‘nooit’ komt terwijl die dochter elke dag langskomt en veel praktische zaken regelt. De moeder vergeet dat haar dochter voor haar zorgt omdat het voor haar vanzelfsprekend is. Maar ze weet nog wel dat er een zoon uit het buitenland op bezoek is geweest en verkondigt dat telkens. Dat is best pijnlijk voor die dochter. Dan stellen we voor dat de dochter in de agenda van haar moeder noteert dat ze is geweest. Wij kunnen dan telkens weer met de agenda in de hand herhalen ‘kijk, uw dochter was er gisteren, hoor’. Zo slijt dat langzaam in en hopen we dat de boodschap overkomt. Het lijkt maar een klein dingetje, maar als dat nou het ei van Columbus blijkt?”

Ageeth-dementie

Werkplezier

Wat betreft kleine dingetjes… Ageeths grootste werkplezier zit ’m juist in de kleine dingetjes. “Ik hielp laatst een meneer naar het toilet. Zegt hij later: ‘Jij begrijpt me.’ En had ik nou iets speciaals gedaan? Welnee. Maar ik deed misschien precies onbewust alles op de manier zoals hij het wilde. Kijk, dan is mijn dag helemaal goed. Of als ik zie dat iemand van de boterham geniet die ik net heb gemaakt. En als het me lukt om iemands baard te scheren die dat eerst niet wilde. Dat geeft voldoening. Elke dag kan het weer iets anders zijn waar ik blij van word. Ik vind het altijd een feestje om naar mijn werk te gaan. Het is steeds weer verrassend wat er gebeurt. Geen dag is hetzelfde.”

Ageeth werkt inmiddels sinds 1998 bij Omring. Eerst als huishoudelijke hulp en later als IG-verzorgende. In 2012 vroeg een collega haar of ze in Enkhuizen het dementieteam wilde helpen opzetten. “Dat leek me een goed idee en leuk om te doen. Zo ben ik er eigenlijk gewoon ingerold.” Cursussen over bepaalde aspecten van dementie en informatieavonden van Geriant geven haar vak diepgang, vindt ze. “Het is bovendien interessant om tijdens bijeenkomsten van collega’s te horen hoe zij met bepaalde dingen omgaan.” Ook probeert ze ontwikkelingen op haar vakgebied bij te houden via boeken en films.

“Laatst ben ik naar de Leisure Seeker geweest, een prachtige film over een oudere man en een vrouw die in een camper door Amerika trekken voor de laatste fase van hun leven. Eén van de twee heeft Alzheimer. Ze vertellen hun familie niet dat ze ervandoor gaan, omdat die hen anders zullen tegenhouden. Het was luchtig maar ook wel ontroerend. Wat mij opviel na afloop in de zaal is dat veel oudere toeschouwers bij elkaar informeerden: ‘Gaat het?’ Toen realiseerde ik me nog maar eens hoe confronterend zo’n onderwerp als Alzheimer voor veel ouderen is. Maar het helpt als er meer openheid over is. Daarom wil ik het graag bespreekbaar maken.”

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 - 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10