Chemotherapie-thuis
Chemotherapie-thuis
Chemotherapie-thuis
Omring > Chemotherapie thuis in plaats van in het ziekenhuis
Laatst geplaatste items

Zorginnovatie door samenwerking in ouderenzorg Zorginnovatie door samenwerking in ouderenzorg. Samenwerking Hogeschool van Amsterdam, Omring en ... Lees verder >


Omring transparant over kwaliteit Bij Omring zijn wij graag open over de kwaliteit van zorg. Daarom openen wij in de week van 3 jul... Lees verder >


Julius Roorda versterkt Raad van Bestuur Omring De Raad van Toezicht van zorgorganisatie Omring heeft Julius Roorda benoemd als bestuurslid. Roor... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Chemotherapie thuis in plaats van in het ziekenhuis

06 jun

Geen opname meer in het ziekenhuis voor chemotherapie. Een kleine groep patiënten van het Westfriesgasthuis kan chemotherapie krijgen via een pomp die meegaat naar huis. Sandra Brugman is een van de eerste patiënten die zo’n pomp hebben gekregen. “In je vertrouwde omgeving zijn: dat is het allermooiste.”

Brugman heeft alvleesklierkanker en krijgt regelmatig chemotherapie. Ze moest daarvoor altijd enkele dagen in het ziekenhuis zijn, maar deze keer heeft ze de pomp mee naar huis gekregen om daar de chemokuur af te maken. “Veel fijner! In het ziekenhuis ben je vooral aan het wachten totdat je naar huis mag. Thuis loop ik gewoon rond, kan ik eventueel naar buiten en kunnen mensen langskomen.” Ook viel het haar mee hoeveel apparatuur ze mee moest. “De pomp is veel kleiner dan ik had verwacht. Tijdens het slapen ligt hij op mijn nachtkastje en dat gaat prima.”

Naar huis met een infuuspomp
De chemokuur start nog wel in het ziekenhuis. De patiënt krijgt daar een infuus en begint aan de chemokuur. De verpleegkundige sluit vervolgens een pomp aan waarmee de patiënt de kuur thuis afmaakt. Eenmaal thuis duurt de toediening nog twee dagen. Het gespecialiseerd team van Omring neemt de zorg over voor de pomp en toediening van de kuur als de patiënt thuis is. De wijkverpleegkundigen helpen bij storingen of problemen met de pomp.

Selecte groep
Circa dertig kankerpatiënten gaan gebruikmaken van de mogelijkheid voor het thuis toedienen van chemotherapie. Dat kan alleen bij de kuren 5FU, FOLFOX en FOLFIRINOX. Dat zijn chemokuren die vooral worden gebruikt bij alvleesklier- en darmkanker. Of een patiënt in aanmerking komt, bespreekt de specialist met de patiënt.

“In onze regio was het thuis toedienen van chemotherapie tot nu toe nog niet mogelijk,” licht oncoloog Edwin van Breugel toe. “We zijn blij dat dat nu wel kan. Chemotherapie is al vervelend genoeg.” Het is nu beschikbaar voor een selecte groep, maar Van Breugel heeft goede hoop dat die groep groter kan worden. “Er zijn allerlei ontwikkelingen in de zorg. Wie weet kunnen we in de toekomst meer chemotherapieën naar huis verplaatsen.”

Afbeeldingen Chemotherapie thuis in plaats van in het ziekenhuis

Chemotherapier-thuis Vorige foto Volgende foto
Chemotherapier-thuisAfbeelding 1/1

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10