diner time

2 koks, 1 missie

De één, Jef Schuur, is chef in zijn eigen sterrenrestaurant op Texel. De ander, Cor de Jong, is chef in de keuken van een  Omringlocatie. Op het Waddeneiland ontmoeten beide koks elkaar. 

 

Wie is wie

Cor de Jong (64) werkte 33 jaar voor de Koninklijke Marine. Inmiddels is hij alweer zeven jaar kok bij Omringlocatie  Buitenveld in Julianadorp. “In het begin vond ik het lastig om alle verschillende gerechten tegelijkertijd op tafel te krijgen.  Maar nu maakt niemand mij meer gek!”

Jef Schuur (51) kennen we van Restaurant Bij Jef in Den Hoorn. In maart ontving hij voor het dertiende jaar op rij een Michelinster. “Als klein jochie wist ik al dat ik kok wilde worden in een eigen restaurant. Mensen overweldigen met nieuwe smaken geeft zo veel voldoening.”

 

koks

Hoe brengen jullie het restaurant in kerstsferen?

Cor: “Wij hebben een restaurant én zes huiskamers waar onze bewoners samen eten. Rond Kerstmis maken we overal extra sfeer met decoratie. Voor het kerstdiner gebruiken we speciale tafelkleden en mooie glazen. Dat geeft meteen een speciaal gevoel.” Jef: “Dat klopt. Onze zaak wordt aangekleed door professionals. Zij maken er ieder jaar weer iets bijzonders van, maar niet beter of exclusiever dan andere dagen in het jaar. Dat kan namelijk niet: wij doen altijd alles maximaal. Dat is onze standaard.”

Hoe komen jullie steeds weer tot een origineel kerstmenu?
Cor: “We willen onze bewoners iets luxere gerechten aanbieden dan gewoonlijk. Maar geen extreme smaken, want het eten moet bij zoveel mogelijk mensen in de smaak vallen. Gevulde kipfilet is bijvoorbeeld altijd goed. Malse biefstuk gaat dan weer niet; die krijg ik nooit allemaal precies gelijk goed.” Jef: “Dat wil ik je wel leren! Maar dat terzijde. Wij gebruiken de producten die het eiland ons biedt. Van deze smaken maken we iets bijzonders. Het seizoen blijft leidend. Wat dat betreft
hebben we geen uitgesproken kerstmenu.” 

Wat bewonderen jullie in elkaar?

Cor: “Dat Jef zijn eigen recepten schrijft. Hij is steeds weer vernieuwend, al jarenlang op Michelinniveau. Dat vind ik razend knap.” Jef: “Volgens mij doen we allebei hetzelfde: we proberen onze gasten te verwennen met iets lekkers. Wij priegelen alleen wat meer op de borden, haha! Wat ik juist zo bewonder aan jou, is dat het jou lukt om lekker te koken zonder uitgesproken smaken en afwijkende producten. Bovendien krijg jij steeds dezelfde gasten. Zie die nog maar eens te verrassen!”
 

Staan jullie met kerst thuis ook in de keuken?
Cor: “Jazeker! Tenminste, als ik niet hoef te werken. Dat wissel ik ieder jaar af met mijn collega Jeroen. Dit jaar ben ik vrij. Dan maak ik stamppot, heerlijk. Mijn vriendin is ook gek op mijn gebakken aardappeltjes. Da’s een goeie voor Tweede  Kerstdag.”

Jef: “Nooit! Met kerst werk ik lekker. En anders zou ik thuis ook niet uitgebreid koken. Ik heb namelijk een hekel aan  boodschappen doen als het druk is. Ik zou zelf ook nooit uit eten gaan met kerst. Wel een week eerder: dan proberen
restaurants vaak al dingetjes uit en krijg je alle aandacht!” 

Koken als Cruijff

Om een Michelinster te behouden moet je wel heel gemotiveerd zijn, veronderstelt Cor. “Dat is niet onze drijfveer, hoor”, reageert Jef. “We doen gewoon ons best. Vergelijk het met voetballen: als je speelt om de 1-0 te verdedigen, dan ga je de bietenbrug op. Ik blijf liever aanvallen. Dat is de beste verdediging, zoals Cruijff zei. Je moet jezelf blijven ontwikkelen. Dat geldt voor elke ondernemer.”

Het recept "Geroosterde biet" van chefkok Jef Schuur vind u hier.

biet

Hallo, hoe kan ik u helpen?

Chat met een medewerker