Omring Vitaalteam Ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten
revalidatie fysiotherapie
revalidatie
revalidatie

Soms treffen we bijzondere mensen, met bijzondere verhalen. Hier het verhaal van de heer Doorenbosch.

Vitaalteam > Verhaal de heer Doorenbosch

Verhaal de heer Doorenbosch

“Lindendael? Bijna de hemel”

Jos Doorenbosch (82) uit Middenmeer heeft zijn revalidatie bij Omringlocatie Lindendael in Hoorn ervaren als ‘bijna een geschenk uit de hemel’. Ook over de zorg van tevoren en de zorg na afloop is hij erg enthousiast. “Uitstekend geregeld!”

“De ‘zusters’ en vrijwilligsters in Lindendael zijn engelen! Zulke lieve mensen. Omdat ik weet hoe ik me moet gedragen heb ik ze niet gezoend, maar anders... Elke maaltijd kreeg ik bijvoorbeeld geserveerd door iemand die vriendelijke naar me lachte. En het restaurant zag er bovendien prachtig uit en het eten vond ik heerlijk.” Jos Doorenbosch is laaiend enthousiast over zijn tijdelijke opname in Lindendael. Hij heeft er twee maanden gewoond nadat hij was gevallen en niet meer kon lopen. Hij is pas net thuis. “Maar hoe goed ik het ook heb gehad, het is fijn om weer mijn eigen spulletjes om me heen te hebben.”

Ommekeer

Tot een paar jaar geleden was meneer Doorenbosch best nog aardig ter been, maar inmiddels gaat het lopen vrij slecht en beweegt hij zich met een rollator voort. Dat is onder andere het gevolg van botontkalking en een aantal nare valpartijen.

Zes uur wachten

Eind april van dit jaar was het opnieuw bingo. “Ik heb weer geen idee hoe het gekomen is. Van drie uur ’s nachts tot half negen heb ik op de grond gebivakkeerd. Het vervelende was namelijk dat ik niet bij de telefoon kon komen en ook het licht niet kon aandoen. Uiteindelijk wist ik toch op mijn rug naar de huiskamer te schuiven. Ik trok het kleed van de tafel en zo viel de telefoon op de grond en kon ik 112 bellen.” Inmiddels heeft hij zijn mobiele telefoon ’s nachts om zijn nek hangen. Zestien dagen bleef hij in het ziekenhuis en daarna kreeg hij een plek in Lindendael, een woonlocatie van Omring voor intensieve zorg en revalidatie. Nu hij thuis is komt er twee keer per week een thuiszorgmedewerkster helpen met douchen. “Ik sta zelf en hou me aan een beugel vast, terwijl ze me helpt met inzepen, afspoelen en aankleden.”

Ook zorg op zaterdag

Bovendien krijgt hij twee keer per week fysiotherapie – “zelfs op zaterdag, geweldig toch?” – zodat hij langzaam aan minder last van zijn rug krijgt en weer een klein beetje leert lopen. “Een kanjer van een vrouw!” Bij de badkamer ligt een schuin plankje (een drempelhulp, red.), zodat hij makkelijker met zijn rollator naar het toilet kan. Geregeld door de ergotherapeute, met wie hij regelmatig contact heeft. Die ergotherapeute is Fia Kolken. Ze kent meneer Doorenbosch al een paar jaar en zorgde ook dat hij een scootmobiel kreeg. Eerst wilde hij dat niet, want hij had al een e-bike en een auto. Een half jaar geleden belde hij haar toen hij niet meer durfde te fietsen. Fia: “Het mooie van meneer Doorenbosch is dat hij onze begeleiding op prijs stelt, maar ook zijn eigen keuzes maakt. Dat is heel verstandig van hem en prettig voor ons.”

Teleurstelling

De huishoudelijke hulp is helaas net afgezegd door de gemeente. “Ik kreeg vandaag een brief dat dit volgend jaar niet meer doorgaat. Dat is een behoorlijke teleurstelling. Maar ik ga een gesprek aanvragen, misschien helpt dat.” Het is echter de vraag of het in Middenmeer nog nodig is, want hij is bezig om zijn huis te verkopen. Meneer Doorenbosch wil naar een flat met zorg in Amersfoort verhuizen, omdat zijn dochter daar woont. Zijn zoon werkt als rayonmanager vaak in Houten en woont in Almere. Dan kan hij onderweg even langs wippen.

Trots

Dat zijn zoon net als hij ondernemersbloed heeft, doet hem goed. “Ik kom uit een slagersfamilie en heb een pracht van een slagerij in Castricum gehad. Huis erboven met een grote huiskamer, vier slaapkamers en een enorme zolder. Ja, even opscheppen, hoor. Kon ik allemaal mooi verkopen om hier te gaan samenwonen met een vrouw die ik ontmoette tijdens een reis met de Zonnebloem toen ik mijn moeder vergezelde. We hebben acht jaar een relatie gehad en zijn op een gegeven moment uit elkaar gegaan.” Daarvoor was meneer Doorenbosch getrouwd, maar zijn vrouw overleed op vijftigjarige leeftijd aan de ziekte Non-Hodgkin. “In 1988, afschuwelijk. Onze laatste vakantie zal ik nooit vergeten. Dat was in Venetië, waar we de winkeltjes op de Rialtobrug bekeken. Ik dacht nog, winkeltjes op een brug, dat is sterk. Maar ze waren d’r, hoor. Ja, ik hou van winkelen.” En van biljarten, maar dat gaat helaas niet meer. “Dat mijn ouwe dag door mijn lichaam zo verziekt wordt, vind ik moeilijk te aanvaarden. Toch hou ik de moed erin. Niet bij de pakken neerzitten. Ik ben dat gewend, want als slager moest je ook altijd aanpakken. Kwestie van plichtsbesef en karakter.”

Maak een afspraak

Maak snel een afspraak via 088 - 206 89 10
of vul hier het contactformulier in.

Vraag het ons Omring Vitaalteam 088 - 206 89 10

Ontdek wat Omring Vitaalteam voor u kan betekenen