Zinvolle dagbesteding in Mak Blokweer
dagbesteding dementie Hoorn Mak Blokweer
Zinvolle dagbesteding in Mak Blokweer

Mak Blokweer is een uniek natuurpark vlakbij Hoorn, waar jong en oud kan genieten van het Westfriese landschap. Een ideale omgeving voor mensen met een dementie die nog van de natuur houden en graag de handen uit de mouwen steken.

Omring > Dagbesteding > Een dagje Mak Blokweer

Een dagje Mak Blokweer

Op maandag en vrijdag bezoeken zo’n zes tot zeven mensen met dementie natuurpark Mak Blokweer in Blokker. Paul Beerse (73) is een van hen. Hij heeft het er ontzettend naar zijn zin.

Nelleke Koeman begeleidt de groep samen met twee vrijwilligers en een stagiaire. Het loopt erg goed volgens Nelleke. “Het is uniek en geweldig, vind ik.”

Wat doen jullie zoal?

Paul: “Meestal drinken we eerst gezellig samen koffie en praten we over wat er in de krant staat. Of we doen een geheugenspelletje. We maken samen soep of pannenkoeken en daarna gaan we vaak het park in. Dan lopen we langs de dieren, zoals de muizen. Of we zoeken naar eieren in het kippenhok, maar tot nog toe hebben we nog nooit een ei gevonden!”

Is er een vaste dagindeling?

Nelleke: “Nee, geen dag is hetzelfde, ik laat afhangen van wat zich aandient wat we gaan doen. En het is allemaal op vrijwillige basis, hoor. Als er een dierenverzorger van Mak Blokweer langskomt om te vragen of iemand wil meehelpen de geiten te verplaatsen, dan gaan de mensen mee die dat leuk vinden. Of ze wieden een uurtje het onkruid. Laatst was er een kinderpartijtje. Ik vond het mooi om te zien hoe iedereen van die vrolijke kinderen genoot. Zo blijven deze mensen ook betrokken bij de maatschappij. Sommigen merken dat ze er ongemerkt een beetje buiten komen te staan. Wat dat betreft vond ik het heel ontroerend toen iemand bij een bezoek aan een restaurant opmerkte: ‘Jeetje, wat is het lang geleden dat ik een ijsje op een terras heb gegeten.’ Dat doet me dan goed.”

Waarom is het leuk om erheen te gaan?

Paul: “Omdat ik dichtbij woon, kan ik ernaartoe lopen. Dan heb ik al wat frisse lucht te pakken en dat vind ik heerlijk. Maar ik moet wel nadenken dat ik niet verkeerd loop. Zo oefen ik mijn geheugen al meteen. Gelukkig gaat het meestal wel goed. Mak Blokweer is ook echt een uitje voor me. We doen er leuke dingen samen. Dat is gezellig!” Nelleke: “Er wordt heel wat afgekletst. En de groep is hecht en betrokken bij elkaar, merk ik. Ze hebben het trouwens ook wel samen over geheugenproblemen. Ik hoor vaak tijdens de gespreken: ‘Heb jij dat ook?’ of ‘Hoe doe jij dat?’. Door er samen over te praten merken ze dat ze niet de enige zijn.” Paul: “Ja, samen kom je tot oplossingen.”

Hoe helpt bezig zijn mensen met dementie?

Nelleke: “Door te bewegen houden mensen hun hersenen ook in beweging. Letterlijk dus. Lopen we door de boerderij, dan komen de herinneringen soms boven aan iets wat ze eerder hebben meegemaakt. We leven veel buiten, dus als het even kan drinken we buiten koffie. Na een wandelingetje door het bos of in de wei komen we met rode wangen terug. Dat voelt lekker en is gezond. Het prettige is tevens dat ze niet opgesloten worden achter een deur met een slot, zoals bij sommige dagopvang voor mensen met dementie helaas noodzakelijk is. Dit kan omdat ze nog niet in het stadium zijn waarin ze gaan ronddwalen. Zo’n ontmoetingscentrum als dit is daarom beter voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Daarnaast ontlast het hun mantelzorger, want die kan dan een dagje andere dingen doen.”

Meer weten?

Lees hier meer over de dagbesteding voor mensen met dementie in natuurpark Mak Blokweer.

Dit interview verscheen eerder in Omring Magazine (2015, nummer2 ).

Afbeeldingen Een dagje Mak Blokweer

Zinvolle dagbesteding in Mak Blokweer Dementie Alzheimer Vorige foto Volgende foto
Zinvolle dagbesteding in Mak Blokweer Dementie AlzheimerAfbeelding 1/1

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 - 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10