Omring raakt juiste snaren
Omringlocatie raakt juiste snaren
Omringlocatie raakt juiste snaren

Onderstaand artikel is op 30 mei jl. door Robbert Daalder in het Noordhollands Dagblad van West-Friesland gepubliceerd. Dit was een leuke opsteker voor Tamara Kuijper (locatiemanager), medewerkers en vrijwilligers van Sweelinckhof.

Omring > Omringlocatie raakt juiste snaren
Laatst geplaatste items

Mannenuitje met NLDOET! NLDOET! Vrijdag 9 maart jl. gingen we met zeven mannen (bewoners) van Rigtershof, twee vrijwillig... Lees verder >


Zaterdag 9 maart jl. was NLdoet dag! Zaterdag 9 maart jl. was er de nationale actiedag door vrijwillgers: NLdoet! Zelfs Koningin Maxim... Lees verder >


Danscafé in Rigtershof Op vrijdagmiddag 9 februari jl. om 14. 45 uur was het dan zover: het eerste danscafé in Rigtersho... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Omringlocatie raakt juiste snaren

06 jun

Onderstaand artikel is op 30 mei jl. door Robbert Daalder in het Noordhollands Dagblad van West-Friesland gepubliceerd. Dit was een leuke opsteker voor Tamara Kuijper (locatiemanager), medewerkers en vrijwilligers van Sweelinckhof.

Persoonlijke verdieping, goede zorg en vooral veel creativiteit, dat lijken de belangrijkste ingrediënten voor goede ouderenzorg. Binnen zorgorganisatie Omring springt men hier uiterst zorgvuldig mee om en dat is niet onopgemerkt gebleven binnen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze partij prees Omring recent voor de wijze waarop zij met beperkte financiële middelen invulling geeft aan het vastgestelde kwaliteitskader. Een kijkje in de keuken van Omringlocatie Sweelinckhof in Wognum. In een apart woongedeelte van Sweelinckhof, dat door de medewerkers “de Villa” wordt genoemd, wonen achtentwintig mensen met dementie, die over vier woonkamers zijn onderverdeeld. Zoals in iedere zorgorganisatie hebben ook hier het personeel en vrijwilligers er de handen vol aan. Toch lukt het ze om iedere bewoner de zorg te geven die hij of zij nodig lijkt te hebben.

Persoonlijk

,,Er woont hier een man die zijn hele leven boer is geweest", begint locatiemanager Tamara Kuijper. ,,Omdat hij nog altijd de neiging heeft om zijn land om te ploegen, duwde hij hier een zware stoel door de woonkamer waarmee hij in zijn beleving aan het werk was. Hoewel hij er vooral in de tuin mee rondliep, zorgde dat voor flinke krassen in de vloer. We hebben met elkaar na zitten denken over een oplossing en het idee ontstond om hem een grasmaaier zonder messen te geven. Niet helemaal hetzelfde principe, maar het sloeg wel aan. De man was er duidelijk blij mee en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Wat ik probeer te zeggen, is dat het ontzettend belangrijk is om het verhaal achter de persoon te kennen. Dit aspect hebben wij dan ook opgenomen in onze visie op zorg.”

Tijd maken

Door zoveel mogelijk uit te geven aan directe zorg, is Omring in staat om onder andere deze persoonlijke kennismaking te kunnen realiseren. ,,Het is niet zo dat we daar alle tijd voor hebben, maar die máken we wel”, legt medewerker Irene Smit uit. ,,Wij hebben vaste teams op de woonkamers om een vertrouwde omgeving te kunnen creëren. Daar houden we zoveel mogelijk aan vast, maar als het gaat om het verwelkomen van een nieuwe bewoner waarbij we extra aandacht besteden aan het gesprek over zijn of haar leven, dan zetten we wel eens personeel van een andere huiskamer in. Niet ideaal, maar het komt de kwaliteit van onze zorg wel ten goede.”

Alle ruimte

Investeren in het opleiden van (toekomstig) personeel is een andere zeer belangrijke pijler in de werkwijze van de zorgorganisatie, die in totaal vijfentwintig locaties heeft, waarvan twintig binnen West-Friesland. Brigit Haring, verzorgende binnen de locatie in Wognum, is momenteel in opleiding tot verpleegkundige. ,,En daar word ik flink bij gesteund", verzekert ze. ,,Ik wil graag stage lopen in het ziekenhuis. Buiten Sweelinckhof dus, maar daar krijg ik alle ruimte voor. Een goede zaak, want ik ben van mening dat je ervaring op verschillende plaatsen moet opdoen.”Kuijper knikt instemmend terwijl Haring haar verhaal doet. ,,Op die manier blijft je kennis ook actueel. Ik zie het geregeld om mij heen dat onze medewerkers elkaar op de hoogte brengen van nieuwe werkwijzen. Daar hebben we uiteindelijk allemaal baat bij. Hetzelfde geldt voor de manier waarop wij ons restaurant inzetten. De ouderen die in ons verzorgingshuis zitten, zijn vaak niet meer in staat om het dorp in te gaan. En dus doen wij er alles aan om het dorp dan maar naar de ouderen te halen", aldus de bevlogen locatiemanager.

Lokale producten

Huiskok Marcel Hendriks vertelt trots dat hij en zijn collega's allerlei menu's samenstellen die bestaan uit lokale producten. Gegratineerde witlof en warme rabarbercompote van kwekerij Spruit uit Nibbixwoud, gekookte Opperdoezer ronde en biologisch schapenijs uit Lutjebroek. Het zijn zomaar wat gerechten die al eens op de menukaart stonden. Niet alleen de bewoners, maar ook hun familie en andere dorpsbewoners van 65 jaar en ouder hebben toegang tot deze kaart. Kuijper: ,,Iedereen is hier ontzettend enthousiast over en dat trekt duidelijk aan. Op deze manier proberen we leefbaarheid te creëren. Onze bewoners betrokken te houden. Men ziet wat wij hier doen en dat geeft het gewenste effect. Bovendien levert het ook nog eens vrijwilligers op.”

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10